Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №258 від 21.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Стандарти життя

»Дівчино, викопай-но ще бульбу моїй сестрі...»

З таким проханням звернулася бабця до соціального працівника після того, як дівчина принесла їй куплені в магазині продукти, прибрала в хаті та допомогла докопати картоплю.

З прийняттям Закону “Про соціальні послуги в Україні” розпочалася робота над створенням більш сучасної системи соціального обслуговування населення. У майбутньому оновлена система соціальних послуг має працювати відповідно до європейських стандартів. А це значить - якнайповніше забезпечувати потреби соціально незахищених груп населення.

Саме з цього питання у селищі Олександрія на базі Рівненського обласного центру соціально-медичної реабілітації відбувся семінар. Його учасниками були представники Міністерства праці та соціальної політики України, Головного управління праці та соцзахисту Рівненщини і Волині, директори територіальних центрів і будинків-інтернатів зазначених областей, міжнародні та місцеві експерти проекту ТАСІС “Посилення регіональних соціальних служб”.

Щодо фінансування, то це питання болюче: адже зарплата соціальних працівників у середньому становить усього 486 гривень. А робота ця специфічна й нелегка. Навантаження - 12 осіб на одного соціального працівника. А якщо є і лежачі хворі...

Зрозуміло одне - черстві та байдужі люди соціальними працівниками просто не можуть бути. Це і є головним критерієм при відборі бажаючих працювати в соціальних службах.

До речі, на майбутнє розробляється така новація: соціальну допомогу знедоленим людям і тим, хто мешкає далеко від рідні, надаватимуть приватні структури та недержавні організації. Але за гроші. Наприклад, не можете ви через свою зайнятість допомогти старенькій мамі зібрати восени урожай, замовляйте енергійних хлопців та дівчат з недержавної соціальної служби - і все буде тіп-топ.

А щодо картоплі, то соціальний працівник може допомогти обробити город площею не більше двох соток.

Ольга ЯРОШ

Трохи статистики

На Рівненщині діє 21 територіальне представництво Головного управління соціального захисту населення облдержадміністрації. Працює 7 різнопрофільних інтернатів для знедолених осіб. Налічується 958 соціальних працівників і 299 соціальних працівників-координаторів.

21.09.2006



Рівне-Ракурс №10 від 21.09.2006p. 
На головну сторінку