Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №258 від 21.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Погляд на проблему

Винен мікроб,

Винен мікроб,

схожий на сардельку з чубом на маківці

Сусіди на дачі, дідусь із бабусею, вибираючи картоплю, жваво ділилися своєю радістю - у Києві вилікували онука. Хлопець уже кілька років не міг позбутися виразки шлунка. Чим тільки не лікувався, але, як мінімум, двічі на рік у нього виникали загострення.

Цього разу його прихопило як ніколи: змарнів, почорнів. Лікарі наполягали на операції, сказали, що зволікати не можна. Через знайомих онука вдалося покласти у столичний гастроентерологічний центр. А там після курсу антихелікобактерної терапії хлопець і думати забув про свою виразку.

Відомо, що в міжсезоння загострюється хронічний гастрит, виразкова хвороба, основною причиною яких є інфекція хелікобактер пілорі. Ще кілька років тому висновок про роль інфекції у виникненні цих вельми поширених у всьому світі хвороб брали під сумнів, а то й узагалі не сприймали всерйоз. І досі багато лікарів дотримуються традиційних поглядів щодо діагностування і лікування хронічного гастриту й виразки.

Із запитанням, як цим захворюванням дають раду у Рівненській обласній клінічній лікарні, газета звернулася до завідувачки відділення гастроентерології Ірини ОЛІЙНИК.

- Про загострення виразкової хвороби у міжсезоння вже давно не йде мова. Дійсно, тривалий час вважалося, що причинами гастриту й виразки є нервові перевантаження і стреси, нерегулярне харчування, їжа всухом’ятку, зловживання гострими стравами, а також нездоровий спосіб життя. Проте сьогодні ми вже не сумніваємося, що хронічний антральний гастрит і виразкова хвороба - інфекційні захворювання.

Торік австралійських дослідників, які відкрили інфекцію хелікобактер (Helicobakter pуilori), нагородили Нобелівською премією. Хоча перші їх публікації мені були відомі ще на початку 1990-х років. Сьогодні нами вже доведено, що 95 відсотків хворих на гастрит і виразкову хворобу можна вилікувати, якщо, дотримуючись сучасних рекомендацій, застосувати антихелікобактерну терапію.

Для діагностики цієї невидимої інфекції є кілька способів. Найнадійніший - це дослідження шматочка слизової шлунка, який береться у хворого при гастроскопії. Процедура не дуже приємна, але безпечна. Інфекцію навчилися виявляти з повітря, яке видихає хворий. Цей метод називається дихальний тест. На жаль, у нашій лікарні він не робиться через його дорожнечу. Хоча це дуже інформативний і зручний тест.

- А раніше як лікували?

- У старі добрі часи обсяг діагностичних і лікувальних процедур був простий і невибагливий - дієтичне харчування, стіл №1, застарілі кислотнознижувальні засоби, рослинні та вітамінні препарати, фізіотерапія тощо. Але хоч би як вдосконалювалися методи діагностики та лікування (у тому числі хірургічні), які сприяли швидкому загоюванню виразок і тимчасовому зникненню клінічних ознак захворювання, не вдавалося досягти головного - зменшення рецидивів і ускладнень виразкової хвороби. Навпаки, їх кількість зростала.

Лікування цього невидимого ворога істотно скоротилося, адже зводиться до так званої ерадикції - знищення хелікобактера. Для цього потрібен приблизно тиждень. При цьому рубцюється і сама виразка або кілька, якщо вона не одна. Наголошу на тому, що коли пацієнт повністю виконує наші рекомендації щодо лікування Hb-інфекції, то ми виліковуємо її у 90 відсотках випадків. Як правило, після лікування близько 75 відсотків хворих на виразкову хворобу взагалі не звертаються повторно за консультацією, бо в цьому нема потреби. І зміна пори року їм не страшна!

- Як передається інфекція?

- Найперше, при тривалому тісному сімейному контакті. І, зазвичай, через погано вимитий посуд. Нерідко можливий і фекальний шлях зараження - у несприятливих умовах мікроб виходить з калом і одразу ж передається як хвороба брудних рук.

- Раніше, якщо ставили діагноз “хронічний гастрит”, то це було вже до скону…

- В основному гастрити діляться на дві групи - А і В. На гастрит В, викликаний хелікобактерною інфекцією, припадає 90 відсотків усіх випадків цієї хвороби. Якщо усунути причину, то через півроку-рік слизова повністю відновлюється. Тобто всі хворі на хронічний гастрит мають шанс вилікуватися.

- А якщо в сім’ї є “язвеник” чи “хронічний “гастритник”, то решта теж у небезпеці?

- Так. Тому треба обстежувати всіх членів сім’ї, навіть якщо прояви хвороби в них поки незначні або, дякувати Богу, відсутні зовсім. Бо якщо решта родичів не пройшли відповідного лікування, то рецидив виразкової хвороби не змусить на себе довго чекати. І що важливо, профілактика цих хвороб конче необхідна ще й з точки зору запобігання онкологічним захворюванням.

21.09.2006Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 21.09.2006p. 
На головну сторінку