Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №258 від 21.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Професійний погляд

Елітні будинки на вулиці Лермонтова

До міста треба ставитися як до живого організму,

вважають рівненські архітектори

Центр міста, його фасад - це перше, на що звертають увагу гості обласного центру та його мешканці. Вимощені тротуари, доведені до ладу фасади та пам’ятники видатним особам, що залишили свій слід в історії Рівного - це його “візитка”, те, що відрізняє його від інших населених пунктів України. Свої рядки у “візитку” Рівного вписали й архітектори Рівненської філії Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст (Діпромісто). Та не тільки “парадна” частина Рівного - продукт творчої діяльності фахівців Діпроміста. Звертаюся до керівника Рівненської філії Олега ТРОФІМЧУКА:

- Які об’єкти, спроектовані архітекторами Рівненської філії Діпромісто, вже втілені у життя в Рівному та області, які перебувають на стадії будівництва, і які ще чекають на своє втілення?

- Об’єктів, які споруджуються за нашими розробками у Рівному, сьогодні, на жаль, небагато. Можливо, через те, що УКБ міськвиконкому зручніше працювати з іншими проектними організаціями - як правило, із приватними фірмами. Величезний потенціал, знання та досвід фахівців РФ Діпромісто залишаються невикористаними.

Ніхто не знає місто так, як його знає Діпромісто. Наука комплексної організації середовища - проектування великих житлових масивів з усією інфраструктурою – це те, чим наші фахівці володіють досконало. У Рівненській філії Діпроміста є досвідчені інженери-конструктори, електрики, сантехніки і архітектори-проектанти, які спроможні розробити генеральні плани забудови міста з урахуванням особливостей його інфраструктури і нагальних потреб його мешканців. А нині приватні фірми працюють безконтрольно, поза комплексним планом. Створення матеріального середовища для спільноти людей відбувається уривками, похапцем, за нагоди виникнення можливості отримати транш на розвиток того чи іншого сектору інфраструктури.

Ті, хто вирішу-

ють, яким бути Рівному, не розуміють, що до міста потрібно ставитися, як до живого організму, який розвивається. До речі, з бюджету не витрачається ані копійки на міське будівництво. Все споруджується за гроші інвесторів.

Одним із цікавих в архітектурному плані об’єктів обіцяє стати церква у Костополі. Ми проводимо реконструкцію старого кінотеатру на культову споруду. Її центральний купол діаметром 25 метрів повністю накриє колишній кінотеатр.

А в Рівному сьогодні лише завершуємо спорудження тих об’єктів, будівництво яких розпочали - наприклад, квартал житлових будинків на вул. Лермонтова, основний автор-архітектор якого - Тетяна Мельничук.

До речі, минулого року пані Тетяну відзначено в обласному рейтингу “Жінка року” в номінації “Найкраща жінка-архітектор”. За її проектами побудовано і будується ряд споруд у Рівному: нові житлові комплекси МЖК на вул.Костромській та Струтинської, елітні будинки на вул.Лермонтова, архітектурні частини пам’ятників Тарасу Шевченку, Симону Петлюрі, Климу Савуру в Рівному. Вона є автором проекту реконструкції будинку обласного казначейства на вул.С.Петлюри, фасадної частини головного офісу Рівненської філії АППБ “Аваль”.

- Елітні будинки на вул. Лермонтова, квартал житлових п’ятиповерхівок на Костромській, - розповідає Тетяна Іванівна, - це вже принципово нове архітектурне вирішення забудови: цікаві різноманітні фасади, сучасне планування помешкань, просторі (до 100 квадратних метрів), дворівневі квартири. Втім, довелося відійти від початкового варіанту проекту: ще кілька років тому ставку робили на дво-триповерхові житлові будинки, а сьогодні повертаємося до концепції багатоповерхової забудови міста.

- Кажуть, митцю часто доводиться наступати на горло власній пісні. Чи збігаються ваші творчі прагнення з тим, що вимагають ваші замовники?

- Здебільшого, доводиться дотримуватися вимог, які ставить перед архітектором той, хто замовляє і оплачує проект. Мені подобається архітектура постмодерну, втім, це не єдиний стиль, який я використовую у своїй роботі. Про мою творчість нехай краще розкажуть втілені проекти.

21.09.2006Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 21.09.2006p. 
На головну сторінку