Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №258 від 21.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Екзотика в садку

Володимир Мусій оцінює свій щедрий урожай

На околиці Рівного поспіло ківі

Екзотику можна вирощувати і на наших землях, однак про це відомо небагатьом

На базарі задоволення під назвою ківі коштує в середньому вісім гривень за кілограм. А за п’ять кілометрів від Рівного, не повірите, гілки гнуться від цієї екзотики, яку господар роздає друзям і знайомим.

Отож, на свіжий урожай та по “свіженьку” інформацію кореспондент “РР” вирушила на дачу до отамана козацького товариства ім. Северина Наливайка Володимира МУСІЯ, який вже більше десяти років вирощує екзотику на присадибній ділянці.

А на яблуньці - десять видів плодів!

- Проходь-проходь, сміливіше, - запрошує отаман у свої джунглі, які потопають у зелені, - тут вовки не водяться, - жартує козак, водячи мене своїм садом.

- Це амарант, - показує кущ. - А це - айва, - простягає жовтий плід, - спробуй. Справа - женьшень, золотий корінь, ехінацея, перцевий тропік, аралія Шмідта... А ось це - кизил, - підводить до дерева. - Його плоди дуже багаті на вітаміни, - простягає кілька червоних, терпких на смак ягід із кісточкою всередині. - З нього і варення можна робити. Люди чомусь не вирощують його, а дарма - багато чого втрачають! Я от із наступного року неподалік Костополя хочу посадити цілу плантацію кизилу.

Зліва, глянь, - обліпиха, фундук. А це - персики, сорт яких я вивів власноруч і назвав “персик рівненський”. Там яблунька росте - на ній десять видів плодів. Що тобі ще показати? А-а-а, забув про найголовніше...

Японці знають,

що й до чого...

- А ось і ківі, - мовив господар, жестом запрошуючи на грунтову доріжку. На гілках, які, наче виноград, обплітали дерев’яний каркас, виднілися невеличкі зелені плоди.

- Так-так, це - ківі, - усміхнувся отаман. - Справжнє, не те, що на базарі продають. Можеш спробувати...

Солодкі, без коричневої волохатої поверхні, та, як і належить плоду, - зі зернистою серцевинкою!

- Дійсно - це ківі, - погодилася, - такі смачні... Господи, скільки їх тут!

- Щороку кущ рясно родить, - каже пан Володимир. - Рослина холодостійка, невибаглива до світла, швидко пристосовується до нашого клімату. На третій рік після садіння в грунт дає плоди, цвіте білими квіточками. Важливо для неї відразу зробити каркас, бо вона ліаноподібна - в’ється.

- А чому, якщо все так просто, вирощування ківі - рідкість у наших краях?

- Люди просто ще не звикли (весело сміється отаман! - авт.), а то й не знають, що у нас теж можна вирощувати екзотику! Взяти ті ж ківі. Їхня батьківщина - Японія, Корея, гарно ростуть вони у Владивостоку (Росія), та й у нас непогано!

Перебуваючи за кордоном, я прихопив один пагінець, посадив його і ось, як бачите, маю рясний урожай. А ви знаєте, скільки в цьому ківі (не плутайте з гібридними базарними) мікроелементів та вітамінів? Не перерахувати! У Японії навіть традиція така є - дітям перед сніданком дають два плоди ківі та перепелине яйце для зміцнення імунітету. Я теж їх щоранку їм. А знаєте, яке з ківі варення добре?..

Виростити »зелену сливку» - просто!

- Чи зможу і я виростити у себе на ділянці ківі, як гадаєте?

- А чом би й ні? Подарую тобі пагінець, посадиш на городі. Підливати будеш, а взимку, як почнуться морози, - вкриватимеш. Через три-чотири роки зацвіте.

Незабаром при козацькому товаристві, яке знаходиться на вулиці Кіквідзе обласного центру, ми відкриємо торговий центр “Козацька садиба”. Там не тільки пагінець ківі можна буде придбати, але й безліч інших екзотичних рослин, придатних для вирощування у відкритому грунті. Треба привчати людей до вирощування субтропічних рослин. Ти зі мною згодна?

- Звісно, згодна, - з цими словами я, з ініціативи господаря, нарвала у торбинку плодів ківі і принесла у редакцію. Колегам сподобалося - дехто з них теж “загорівся” бажанням вирощувати “зелені сливочки”. А чом би й ні? Ви теж можете спробувати...

Рецепт від отамана

Розтопіть плитку шоколаду. Перед тим, як покласти до рота ківі, вмочіть його в шоколад - неземний смак!

Експерти журналу “Агроогляд” відзначають, що світовим лідером з виробництва ківі є Італія, за нею стоїть Нова Зеландія. Нещодавно перші промислові плантації ківі з’явилися в Грузії. Бізнес, кажуть, - вигідний. В Україні роздрібні ціни на ківі коливаються від 7 до 12 гривень за кілограм.

21.09.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 21.09.2006p. 
На головну сторінку