Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №259 від 28.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#2 жовтня - Міжнародний день середовища проживання

Раніше багато говорили про наукову школу професора Рогова, сьогодні - про інтеграцію ідей академіка Рогова у виробництво

Екологічні технології майбутнього

Знайомтеся: Володимир РОГОВ (на фото перший справа) - академік Академії інженерних наук України, заслужений діяч науки і техніки України, науковий консультант Верховної Ради України з питань екологічної політики, професор, доктор технічних наук, науковий керівник Науково-виробничої екологічної групи “Потенціал”, що об’єднує 20 приватних, колективних та державних підприємств, які спільно займаються розробкою ноу-хау на рівні світових стандартів у сфері екології, гідрології та хімічних технологій.

- Володимире Михайловичу, 2 жовтня світова екологічна спільнота відзначатиме Міжнародний день середовища проживання. Для колективу НВЕГ “Потенціал”, який весь науковий і виробничий потенціал віддає оздоровленню довкілля в Україні і за її межами, напевне, цей день - професійне свято?

- Дійсно, це наше корпоративне свято, а ще більше - нагода проаналізувати зроблене і зароблене в складних умовах становлення ринкової економіки не тільки в кубометрах та гривнях, але й із позиції християнської моралі. Як кажуть, не хлібом єдиним… Для прикладу наведу здійснену нашим колективом реконструкцію станції глибокого очищення води в тюрмі особливо суворого режиму в Райківцях Хмельницької області. За 200 тисяч гривень ми виконали роботу, яка за ринковими мірками коштує не менше 3-4 мільйонів гривень. Але це виняток, який підтверджує перевірене життям правило: екологічні технології повинні мати міцне економічне підгрунтя.

- Водоочисні комплекси НВЕГ “Потенціал” є практичним втіленням у життя Ваших наукових розробок. А чи є зворотний зв’язок між виробництвом і наукою?

- Дуже слушне запитання. Ми щасливі, що можемо паралельно з виконанням конкретного замовлення вести за власний рахунок, без залучення коштів замовника, певні науково-експериментальні розробки, або, як кажуть західні вчені, венчурні проекти. Результати таких проектів використовуємо у практичній роботі, завдяки чому чимало виконаних нами замовлень є ексклюзивними. Це не що інше, як омріяна нами ще в радянські часи інтеграція науки у виробництво, головний наслідок якої - ефективний захист середовища проживання - спрямований на благо всього суспільства. Накопичений нами досвід вирішення екологічних проблем, спричинених шкідливими для довкілля виробництвами, викликає за кордоном не менший інтерес, ніж в Україні.

- В яких галузях економіки знайшли практичне застосування розробки НВЕГ “Потенціал”?

- У промисловості, аграрному секторі та комунальному господарстві країн СНД і Європи працюють створені й виготовлені рівненськими вченими та інженерами надійні водоочисні комплекси: “ЕЛІОН-М”, “ЛУОКСА”, “ЕЛІОН-OIL”, “ЕЛІОН-PETROL”, “АВТО-М”, “ЕЛІОН-БІО” тощо. Вони впроваджені на більше ніж 200 об’єктах в Україні, Росії, Білорусі, Латвії, Словаччині та Італії. Закордонна географія ділових і наукових зв’язків НВЕГ “Потенціал” охоплює країни СНД, Австрію, Великобританію, Німеччину, Францію, Італію, Польщу, Угорщину, Словаччину, Чехію та Ізраїль.

- Й останнє запитання: чи є сьогодні університетська наука каталізатором технічного прогресу в Україні, як це було за радянських часів?

- На жаль, державні кошти на розвиток вузівської науки не виділяються зовсім. Ті ж кошти, що вузи заробляють комерційним шляхом, приймаючи студентів на платне навчання, вкладаються, як правило, в оновлення фасадів навчальних корпусів, заміну меблів у ректорських кабінетах, зелені газони і заасфальтовані доріжки у студмістечках, а не в підготовку молодих учених, які здобудуть Україні славу освіченої європейської держави, а українцям - імідж нації інтелектуалів.

Розроблені під науковим керівництвом академіка Рогова замкнуті системи водного господарства на промислових об’єктах дають економію сировини, металів та реагентів у 3-5 разів порівняно

з попередніми технологіями. При цьому витрати ручної праці зменшуються в 1,5-2 рази.

28.09.2006Олександр ОЛЬХОВИК

НВЕГ “Потенціал”: 33027, м.Рівне, вул. Д. Галицького, 25; тел./факс: (0362) 28-85-09



Рівне-Ракурс №10 від 28.09.2006p. 
На головну сторінку