Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №259 від 28.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Здорова нація

Доктор Кеннет Л. Джонс задоволений результатами співпраці з рівненськими медиками

»Гримуча суміш» для малюка

Відтепер »фетальний алкогольний синдром» можна виявляти на ранній стадії вагітності

Цими днями у Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр ім. В. Поліщука завітали американці зі штату Каліфорнія, які підсумовували з рівненськими медиками спільну роботу щодо запобігання народженню дітей із “фетальним алкогольним синдромом”.

Головний лікар Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. В.Поліщука Ігор ШУМЛЯНСЬКИЙ представив присутнім поважних гостей (серед них - начальник обласного управління охорони здоров’я Віктор КОВАЛЬОВ, тимчасово виконуючий обов’язки начальника управління охорони здоров’я з питань дитинства та материнства Віктор БОЙКО), після чого почалася жвава дискусія.

- Для народження дитини з діагнозом “фетальний алкогольний синдром” вистачить навіть незначної кількості спиртного (в тому числі й пива), вжитого майбутньою мамою, - зазначила завідуюча відділом медико-генетичної консультації РОКЛДЦ Любов ЄВТУШОК. - Достеменно невідомо, як алкоголь діє на мозок, але під впливом спиртного в організмі маляти виникають зміни, які породжують різноманітні патології.

- Діти, народженні з фетальним алкогольним синдромом, відстають від своїх однолітків у фізичному, психічному та розумовому розвитку, у них слабкіше здоров’я, - продовжує Ігор Шумлянський. - Донедавна “фетальний алкогольний синдром” виявляли дуже пізно - у 4-6 років, а сьогодні рання його діагностика можлива завдяки активній співпраці з американськими медиками. Мова йде про маркери, за допомогою яких можна діагностувати майбутніх матерів на виявлення “фетального алкогольного синдрому” дитини ще на ранній стадії вагітності.

- А значить - попередити народження неповноцінних дітей, - додав доктор Кеннет Л. Джонс

Отже, при Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі ім.В.Поліщука і діагностуватимуть, і лікуватимуть жінок та їхніх майбутніх діток від наслідків вживання алкоголю. Маля, яке постраждало від впливу спиртного через необачливу маму, може народитися повноцінним та здоровим.

Доктор Кеннет Л. Джонс запевнив, що американська сторона задоволена результатами дослідження і сподівається на подальшу співпрацю з рівненськими медиками.

Рівненщина - одна з двох областей в Україні, яку вибрали американці для дослідження впливу алкоголю на внутрішньоутробний розвиток дітей. Друге місто, де проводилися дослідження – Херсон.

Всього у цьому дослідженні взяли участь дев’ять країн, в тому числі - Україна, Росія, Фінляндія, Італія та США. Протягом трьох років проект втілювався на базі Рівненського обласного клінічноголікувально-діагностичного центру.

Якщо жінка під час вагітності вживає недостатню кількість вітамінів (зокрема, - фолієвої кислоти) та час від часу прикладається до чарчини, - в комплексі це можна назвати “гримучою сумішшю” для майбутньої дитини, яка, найімовірніше, народиться неповноцінною без втручання медиків.

28.09.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 28.09.2006p. 
На головну сторінку