Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №729 від 19.10.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Хто має право голосувати?

Хто має право голосувати?

Право на вибір матимуть не всі. У вересні набув чинності новий Закон України “Про місцеві вибори”, в якому законодавці так і не передбачили можливості голосування внутрішньопереміщених осіб. 

Без права голосу. Закон України “Про місцеві вибори” передбачає,  що голосувати на дільницях зможуть особи лише за місцем зареєстрованої адреси проживання. З цієї категорії автоматично випадають переселенці і залишаються без можливості волевиявлення, - розповідають правозахисники. Отримати змогу проголосувати вони можуть лише через суд.

Микола Глотов, керівник правових програм РОГО “КВУ”:

- Ті виборці, які хочуть на цих виборах проголосувати, але в силу вимог закону їхні права фактично обмежуються, вони мають право звертатися до суду з позивними заявами із внесенням змін до списку виборців. І далі суд скаже по кожній такій справі, він погоджується, що людина має таке право чи не погоджується. На сьогодні від нашої організації готується ще дві позовні заяви від конкретних людей, які хочуть, щоб їм надали можливість проголосувати.

Закон про місцеві вибори обмежує права не лише переселенців, але й громадян України, місце проживання яких ніде офіційно не зареєстроване та тих осіб, які зареєстровані за однією адресою, але проживають за іншою. Правозахисники розповідають, що на сьогоднішній день в розробці є кілька законопроектів, які надають можливість волевиявлення таким громадянам під час місцевих виборів, проте, скоріше за все вони так і не будуть прийняті.

Наталія Токарська, радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО у Рівненській області:

- В силу різних причин це питання чомусь блокується саме на рівні комітетів. Ніби збираються депутати, але як тільки виноситься це питання на голосування, чомусь депутати  відразу зникають. Немає кворуму, відповідно рішення не може бути прийняте. Очевидно є якась вказівка вищих органів про те, щоб ці зміни до закону не були прийняті.

Громадяни також можуть не чекати законодавчих змін, а зареєструвати своє місце проживання у міграційній службі. На це ще є час, - розповідають  фахівці відділу ведення Державного реєстру виборців.

Анна Зелінська, начальник відділу ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету Рівненської міської ради:

- Якщо це людина встигає зробити до 13 жовтня включно, то певні суб’єкти подання ці відомості 14 жовтня надають у всі відділи ведення. Якщо людина реєструє своє місце проживання в державній міграційній службі з 14 по 19 жовтня, ще необхідно звернутися у відділ ведення реєстру виборців, написати відповідну заяву на зміну виборчої адреси, пред’явивши оригінал паспорта та додавши копію паспорта, де вказане зареєстроване місце проживання.

В Україні нараховується близько 2 мільйонів  вимушених переселенців, на Рівненщині таких 3,5 тисячі. Більшість з них не проявляють великої активності та бажання взяти участь у цих виборах, розповідають  активісти. Адже переселенці досі повністю не адаптувалися й не інтегрувалися в місцеву громаду. Попри це двоє осіб із їх числа братиме участь у місцевих виборах  як кандидати. 

Борис Пасичнюк, голова ГО “Україна моя сім’я”:

- Я не знаю на скільки вдало у них це буде відбуватися, тому що навіть якщо люди проголосують, то вони будуть голосувати лише на тих дільницях, на яких дійсно проживають, тобто не можна зробити так, щоб всі переселенці голосували на одній дільниці і могли обрати свого кандидата, вони не зможуть це реалізувати.

19.10.2015За повідомленням "Сфера-TV"



Рівне-Ракурс №10 від 19.10.2015p. 
На головну сторінку