Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №730 від 26.10.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Позиція

Війна з корупцією

Війна з корупцією

Її оголосив на Рівненщині “Прогрес” Анатолія Сидорука за підтримки народного депутата Єгора Фірсова

На Рівненщині за кілька днів до місцевих виборів все більше зростає потік політичної реклами на бігбордах, у пресі та телебаченні. Кандидати виявляють все більше активності, особисто агітуючи “в полях”. Для голови Рівненської регіональної обласної партійної організації Політичної партії “Прогрес” Анатолія СИДОРУКА таким “полем” став конференц-зал Рівненського заводу високовольтної апаратури, де відбулася його зустріч із трудовим колективом підприємства. Сюди він прибув у понеділок, 19 жовтня, в супроводі наймолодшого депутата Верховної Ради Єгора ФІРСОВА - політичного соратника та друга лідера всеукраїнської громадської організації “Антикорупційний рух” Валентина Наливайченка. Єгор Фірсов - постійний гість популярного ток-шоу “Шустер LIVE”, яке висвітлює найбільш гострі, яскраві, цікаві, скандальні суспільно-політичні події в житті країни. Своїм поглядом на них київський гість охоче поділився із заводчанами, а також відповів на їхні запитання, що стосувалися болючих проблем сьогодення.

“Шокувало те, що з нас не взяли ні копійки”

Зустріч працівників заводу з Єгором Фірсовим та Анатолієм Сидоруком, першим номером списку кандидатів у депутати Рівненської обласної ради від партії “Прогрес”, відкрив генеральний директор ТОВ “Високовольтний союз - РЗВА” Юрій КОВАЛЬЧУК.

- Навесні цього року, - нагадав Юрій Васильович, - наше підприємство мало труднощі зі здійсненням зовнішньоекономічної діяльності. Міністерство економічного розвитку і торгівлі, на жаль, дуже довго вирішувало питання з поновленням ліцензії на ЗЕД, були прострочені всі регламентовані законом терміни. Тож коли РЗВА вже був на грані зупинки, бо завод не міг закуповувати імпортну комплектацію та постачати нашу продукцію на експорт, у нас виникла ідея організувати пікет біля будівлі Кабінету міністрів. Крім того, ми звернулися по допомогу до народного депутата Єгора Фірсова. Буквально за один-два дні він розібрався у критичній ситуації, що склалася на підприємстві, і дав відповідні доручення своїм помічникам. Були написані листи в Мін-економрозвитку. Тож коли ми 18 червня прийшли пікетувати Кабмін, для нас приємною несподіванко стало повідомлення про поновлення РЗВА ліцензії на зовнішньоекономічну діяльність. Тому я висловлюю Єгору Фірсову щиру подяку за надану нам допомогу. Для мене це був перший досвід спілкування з політиками такого високого рангу. Мене шокувало те, що за захист законних інтересів підприємства вони з нас не взяли ні копійки.

Ще хотів би додати, що суттєву підтримку РЗВА в протистоянні з Міністерством економічного розвитку і торгівлі надав обласний осередок партії “УДАР Віталія Кличка” в особі його голови Анатолія Володимировича Сидорука. На жаль, сьогодні ця політсила зникла з політичної мапи, оскільки злилася з партією “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Натомість рівненські “УДАРівці” започаткували партію “Прогрес”, яку знову ж таки очолив Анатолій Сидорук - шанована людина і в Рівному, і в області, і в Києві.

“Я приїхав до Рівного розповісти правду…”

Виступаючи перед заводчанами, народний депутат Єгор ФІРСОВ висловив думку про те, що українці зараз дуже розчаровані. Починаючи від Донецької області і закінчуючи Львовом, люди розчаровані першим Майданом, другим Майданом, Януковичем і Порошенком.

- І це не випадково, - наголосив політик. - Нічого не міняється. Я приїхав сюди не для того, аби вас агітувати. Я приїхав до Рівного розповісти правду про те, що відбувається і в стінах парламенту, і в стінах Адміністрації Президента, і взагалі в українській політиці. Аби ви, коли будете йти на ці місцеві вибори, на наступні парламентські та президентські, розуміли, що насправді відбувається в країні.

Я в парламенті очолюю депутатську групу дружби України із крихітною державою Сінгапур. Але так вийшло, що в цій країні, обділеній Богом корисними копалинами, валовий внутрішній продукт становить 300 мільярдів доларів, а в Україні - 132. Запитання: чому маленький Сінгапур виробляє ВВП у кілька разів більший, ніж велика Україна? Причина очевидна - тотальна корупція. Тому головним зав-данням, що ставлять перед собою Валентин Наливайченко, якого президент чомусь вигнав із своєї команди, і рівненський “Прогрес” на чолі з Анатолієм Сидоруком, є тотальна війна з тотальною корупцією.

Я не випадково почну з децентралізації, яка передбачає, що Київ поділиться коштами з регіонами і тут їх стане більше. Але скажіть: яка вам різниця, де будуть розкрадатися ваші гроші - в Києві, чи десь в області, районі або селищі? На мій погляд, різниці немає. Як на мене, необхідно нагально поміняти Генерального прокурора, здійснити реформу в Генеральній прокуратурі. Я підтримую тезу Валентина Наливайченка: потрібний повний демонтаж цієї старої недолугої системи, сформованої протягом десятків років. Ми повинні побудувати нову прокуратуру, нову судову систему, ліквідувати непотрібні державні органи - санстанції, пожежну службу, які займаються поборами з простих підприємців та звичайних людей.

“Це колишні “УДАРівці”, які стояли на Майдані”

- Я вивчав реформаторський досвід Грузії, - зазначив Єгор ФІРСОВ. - Вони почали з молодих кадрів і нових податків. Громадяни та підприємці повинні чесно сплачувати ті процентні ставки, які зафіксовані в новому Податковому кодексі. За часів Азарова українці сплачували 67 податків і Україна займала одне з перших місць у світі за їх кількістю. Уряд Яценюка скоротив податки, об’єднавши їх до семи-восьми, але нічого путнього з цього не вийшло. Тому, наголошую, ми виступаємо за чотири податки з процентною ставкою 10 відсотків.

І нарешті про місцеві вибори, які відбудуться цієї неділі. Підкреслюю: я не агітую вас ні за жодну з політичних партій. Можу сказати лише про себе. Я підтримую партію “Прогрес” - це колишні “УДАРівці”, які стояли на Майдані. Які, побачивши, як імітація владою реформ веде економіку до краху, а країну - до революції, побачивши об’єднання “УДАРу” та “Блоку Петра Порошенка “Солідарність”, не захотіли брати участь у цьому фарсі.

Ми вирішили не долучатись до жодної з політичних сил - “УКРОП”, “Народний фронт”, “Народний контроль”, “Правий сектор”, хоча, можливо, там також є нормальні люди. Вирішили створити свою політичну силу, за якою стоять не олігархи, а порядні й чесні люди. Такі, як лідер всеукраїнської громадської організації “Антикорупційний рух” Валентин Наливайченко. Такі люди, як у рівненському осередку Політичної партії “Прогрес”. Я приїхав підтримати цю команду, знаю більшість її членів, зокрема Анатолія Сидорука. Знаю його ще з часів Майдану як чесну, порядну і принципову людину. Впевнений, що за цю команду ні мені, ні вам, якщо ви її підтримаєте, соромно не буде.

Більше того, це наша не остання зустріч. Обіцяю, що коли ці чудові люди, патріоти свого краю, пройдуть у місцеві ради, я на рівні парламенту буду їх обов’язково підтримувати. Валентин Наливайченко, використовуючи свій авторитет та зв’язки, навіть міжнародні, також буде їх підтримувати.

“У наших списках немає колишніх депутатів”

- Мене часто запитують, чому я зрадив “УДАРу”, - сказав, виступаючи перед заводчанами голова Рівненської регіональної обласної партійної організації Політичної партії “Прогрес” Анатолій СИДОРУК. - Я був у цій партії з 2010 року. Я та мої друзі створили її на Рівненщині. Був довіреною особою кандидата в Президенти Петра Порошенка. Зараз зізнався моєму близькому другу Дмитру Павличку, що мені соромно і прошу за це вибачення в людей. Після повернення з ганебного з’їзду, на якому “УДАР” злився в політичному екстазі із “Солідарністю”, колишні “УДАРівці” вирішили започаткувати з чистого аркуша свій політичний проект. Завдяки Валентину Наливайченку, Єгору Фірсову та багатьом нашим однодумцям по всій Україні, ми створили регіональну партію “Прогрес”. 90 відсотків “УДАРівців” Рівненщини перейшли в цю політсилу. Не перейшли тільки ті, хто купився за посади. Не пішли ті, хто за 30 срібняків продали свою совість і душу.

Коли ми заявили про свою позицію, навколо нас об’єдналися “майданівці” та АТОшники, всі небайдужі люди. За три дні зареєстрували 26 осередків в області. Зареєстровані 42 кандидати в депутати Рівненської міської ради і 64 - обласної ради. У наших списках немає колишніх депутатів. Ми нікого не примушували вступати в партію. Від “Прогресу” йде багато позапартійних, тому що висування від партій вимагає закон. Також створили на Рівненщині обласний осередок “Антикорупційного руху” Валентина Наливайченка, який очолив мій колега по партії Олександр Сачевчич. У це об’єднання увійшли багато громадських діячів. Зараз при допомозі досвідчених юристів, які працюють у команді Валентина Наливайченка, та помічників народного депутата Єгора Фірсова розслідуємо в Рівному багато корупційних справ.

У четвер у Рівному, на Майдані Незалежності, виступатиме о 18.00 голова “Антикорупційного руху” Валентин Наливайченко. Сьогодні, повірте, йому важко. Проти Валентина Олександ-ровича починають відкривати кримінальні справи за те, що він звинуватив у виведенні в офшори бізнес-активів і капіталів людей із близького оточення Порошенка.

“Повинна запрацювати бурштинова біржа”

- Наша позиція по бурштину відображена в законопроекті, який підготував колишній директор ДП “Бурштин України” Володимир Олександрович Мединський, - зазначив Анатолій СИДОРУК. - Він вивчав досвід видобутку й обробки бурштину в Польщі та Калінінграді, побудував на підприємстві цех з виготовлення бурштинової кислоти, який нині зруйнований. Китай був готовий купувати її в Україні по 32 тисячі доларів за літр. Тамтешні умільці виготовляють із бурштинової кислоти ліки для штучного підвищення інтелекту людини. Один літр цієї кислоти в Китаї коштує до 56 тисяч доларів. За дві години до смерті Мединський вирішив передати мені законопроект про видобуток бурштину. Я віддав цей документ Єгору Фірсову. Сподіваюсь, що після опрацювання юристами законопроект буде зареєстрований у Верховній Раді. Якщо все буде, як написано у проекті Мединського, то, виходячи з того, що бурштин не належить до дорогоцінних мінералів, ліцензію на його видобуток повинні надавати місцеві ради - обласна і районні. А в Рівному обов’язково повин-на запрацювати, як у Польщі, бурштинова біржа, має бути легальна скупка бурштину. Однак офшорну владу мало цікавлять перспективи не офшорної частини українського бізнесу.

26.10.2015Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 26.10.2015p. 
На головну сторінку