Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №730 від 26.10.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Вода для власних потреб – як бути з рентною платою?

В ДПІ у м. Рівному платниками рентної плати за спеціальне використання води є 507 суб’єктів бізнесу, ними з початку року до бюджету сплачено 3,5 млн. грн. рентної плати.

Відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України платниками рентної плати за спеціальне використання води є водокористувачі - суб’єкти господарювання незалежно від форми власності - юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Пунктом 255.2 ст. 255 Податкового кодексу визначено, що не є платниками плати водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та платників єдиного податку.

Під терміном “санітарно-гігієнічні потреби” слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

Згідно з пп. 255.11.2 п. 255.11 ст. 255 Податкового кодексу рентна плата за спецвикористання води обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об’єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок плати та коефіцієнтів.

Ставки плати за воду, яка входить виключно до складу напоїв, визначені у пп. 255.5.6 п. 255.5 ст. 255 Податкового кодексу.

Суб’єкт господарювання, який придбаває воду у власника свердловини на підставі договору купівлі-продажу, при використанні обсягів води для виготовлення напоїв є платником плати в частині фактично використаних ним обсягів придбаної мінеральної води для виготовлення напоїв.

У випадку використання суб’єктом господарювання придбаної води для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб плата за фактично використані для таких потреб обсяги води не справляється.

26.10.2015



Рівне-Ракурс №10 від 26.10.2015p. 
На головну сторінку