Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №731 від 02.11.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

АПЕЛЬСИНИ, МАНДАРИНИ З’ЇДАЄМО, А ШКІРКУ НЕ ВИКИДАЄМО

Заспокоїть нерви й допоможе вивести шлаки

Шкірка з усіх цитрусових надає оздоровчу дію завдяки підвищеному вмісту ароматичних олій, пектинів, мінералів. Прекрасно впливає на жовчний міхур і печінку. Вона має чудову властивість зв’язувати радіонукліди, важкі метали та шлаки нашого організму. Шкірка цитрусових може зберігатися тривалий час, якщо приготувати з неї цедру або цукати.

Цедра — це сушена верхня пігментована частина шкірки плодів різних цитрусових рослин: мандарина, апельсина й лимона. Плоди ретельно вимити холодною водою, ошпарити окропом і зрізати ножем цедру без білого шару. Потім сушити в духовці за відкритих дверцят протягом 4 годин. Пізніше ще трішки досушити й перемолоти. Цедра має широке застосування в овочевих, м’ясних, рибних стравах. Так, апельсинову й мандаринову цедру використовують як ароматизатор для різних солодких страв (сирні креми, бабки, млинці, оладки й т. д.).

Кілька рецептів

Оздоровчий настій цедри: 1 ч. л. подрібненої цедри залити склянкою окропу, настояти 1 годину, приймати за 30 хвилин до їди. Можна в суміші з іншими травами. Добавка в чай: не тільки поліпшує смакові якості цього напою, але й діє заспокійливо на нервову систему. Висушену й подрібнену шкірку апельсина або мандарина покласти в чайник під час заварювання чаю: 1 ч. л. на 300—400 мл окропу. Як заспокійливий засіб можна приймати настій апельсинових шкірок. Дві чайні ложки подрібненої шкірки залити 250 мл окропу, щільно закрити кришкою і настояти 10 хв. Процідити і приймати безпосередньо перед сном і в ситуаціях, що спричиняють емоційне напруження.

Лікер із цедри: цедру апельсина, мандарина й лимона (по 2 ст. л.), цукор (3 ст. л.) залити 1 л горілки. Настояти два тижні. Процідити і вживати як аперитив. Вважається, що цедра прекрасно адсорбує сивушні олії та інші шкідливі речовини.

Мандаринова настоянка: 6 ст. л. подрібненої сушеної мандаринової шкірки залити 0, 75 л горілки. Настояти протягом тижня. Вона має дуже гарний, сонячний колір і відмінний смак.

Цукати з мандаринових і апельсинових шкірок. Шкірку порізати на невеликі прямокутні шматочки й залити холодною водою з содою (на 1 л води — 1 ст. л. соди). Настояти 12 годин, після чого промити. Зварити густий цукровий сироп (300 г цукру на 1 л води) і варити до готовності 40—60 хвилин. Після цього цукати вийняти, покласти на деко й підсушити в прочиненій духовці. Готові цукати посипати цукровою пудрою.

02.11.2015



Рівне-Ракурс №10 від 02.11.2015p. 
На головну сторінку