Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №733 від 16.11.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Про зміни у податковому законодавстві  суб’єкти господарювання дізнавались під час семінару

Про зміни у податковому законодавстві суб’єкти господарювання дізнавались під час семінару

Днями в ДПІ у м. Рівному відбувся черговий семінар з платниками податків щодо новацій податкового законодавства та з актуальних питань адміністрування окремих податків та зборів.

Зокрема, фахівці інспекції детально розповіли присутнім про особливості заповнення і надання звітності за 9 місяців 2015 року, нарахування єдиного внеску з доходу не нижче мінімальної заробітної плати та застосування на практиці змін з ПДВ. Звернули увагу на застосування з 1 жовтня ц.р. штрафних санкцій за порушення реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі, особливості заповнення звітності за формою 1 ДФ тощо.

На завершення семінару платники отримали відповіді на свої запитання, з декотрими з яких ми вас і ознайомимо:

Як при визначенні об’єкта оподаткування з податку на прибуток враховуються суми ПДВ?

Відповідно до п. 44.2 ст. 42 ПКУ для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.

Згідно з п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розд. III “Податок на прибуток підприємств” ПКУ.

Ведення бухгалтерського обліку сум податку на додану вартість здійснюється на підставі Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 01.07.1997 № 141 зі змінами та доповненнями.

Чи має право постачальник скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної неплатнику ПДВ, якщо договором змінено номенклатуру товарів/послуг, постачання яких ще не здійснювалось?

Якщо товари/послуги неплатнику ПДВ поставлені не були, то у разі зміни номенклатури таких товарів/послуг постачальник розрахунок коригування не складає.

Який порядок заповнення реєстраційної заяви неприбуткової установи (організації) для включення її до Реєстру неприбуткових установ або організацій, якщо посада головного бухгалтера штатним розкладом не передбачена?

У разі коли штатним розкладом неприбуткової установи чи організації не передбачено посаду головного бухгалтера, то в рядках “керівник” та “головний бухгалтер” поля 7 реєстраційної заяви 1-РН зазначається інформація про керівника та особи, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку відповідно до частини 4 ст. 8 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”.

Як визначається обсяг доходу ФОП – платників єдиного податку другої та третьої груп для визначення необхідності застосовування РРО?

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої і третьої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з метою визначення необхідності застосування реєстратора розрахункових операцій повинні самостійно визначити перевищення обсягу доходу понад 1 000 000 гривень. При цьому враховується обсяг доходу за поточний звітний податковий рік. Обсяг доходу з метою застосування критерію (понад 1 000000 гривень) визначається з урахуванням всіх доходів, які відповідно до п. 292.1 ст. 292 ПКУ включаються до складу доходу платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця.

16.11.2015



Рівне-Ракурс №10 від 16.11.2015p. 
На головну сторінку