Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №205 від 15.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#А вам слабо?

Мова жестів доступна кожному

Чуючі вчитимуть мову нечуючих

Щоб порозумітися з глухонімою сусідкою чи колегою по роботі, потрібно небагато - вивчити дактиль та вміти ним користуватися. А дактиль - це алфавіт, за яким формується жестова мова глухих. Хоча для людей із нормальним слухом жестова мова видається складнішою, ніж китайські ієрогліфи, нею легко й швидко можна оволодіти. До вашої уваги, з жовтня цього року вперше в Рівному відкривається гурток з вивчення мови жестів - для всіх бажаючих і, до того ж, безкоштовно!

Заняття проводитиме кваліфікований перекладач-дактилолог у приміщенні будинку культури товариства УТОГ, що на вулиці Набережній м.Рівне.

- Ми плануємо проводити уроки вивчення мови жестів один раз на тиждень, упродовж години у вечірню пору, - повідомила голова правління обласної організації товариства глухих Валентина ПРОДАЙ. - До нас можуть приходити всі - дорослі й малі, чуючі й нечуючі - ми будемо формувати групи. Між іншим, мовою жестів можна оволодіти навіть за два-три місяці, якщо займатися її вивченням щоденно, - розповідає пані Валентина.

Взагалі, для “непосвячених” жестова мова здається іноземною. Так би мовити, мова у мові. Варто нагадати, що минулого року мова жестів в Україні отримала статус державної.

Що цікаво, дактиль у країнах колишнього Радянського Союзу однаковий, тому нечуючий українець може легко порозумітися, скажімо, з нечуючим грузином. От тільки з глухим американцем чи французом буде складніше спілкуватися, бо у них свій дактиль.

15.09.2005Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 15.09.2005p. 
На головну сторінку