Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №735 від 30.11.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Бережи велосипед!

Бережи велосипед!

Не є секретом, що все більше рівнян стали віддавати перевагу саме велосипеду. І це зовсім не дивує, оскільки ціни на проїзд в громадському транспорті вже не зовсім то й приємні. Місцева влади зі своєї сторони розпочала відкривати хоч і не зовсім якісні, проте хоч якісь велодоріжки та велосмуги. Всі можуть пригадати й мера міста Володимира Хомка, який випробовував на собі якість цих “велотрас” в парку “Хімік”.

Збільшення кількості велосипедистів у Рівному має, на жаль, й негативні наслідки, так кількість охочих викрасти чужий велосипед значно зросла. Лише з початку року, за словами т.в.о. начальника Рівненського відділу ГУНП Юрія Леника, було зареєстровано 345 крадіжок велосипедів, з яких 172 здійснено шляхом вільного доступу і 108 з підсобних приміщень.

Така висока чисельність пояснюється тим, що даний вид злочину не несе за собою серйозних покарань, якщо крадіжка здійснюється без проникнення до житлових приміщень громадян, наглядним прикладом є статистика наведена паном Юрієм, згідно з якою з 27 розкритих крадіжок зі встановленням особи злочинця у місця позбавлення волі відправили всього на всього 2, лише тому, що ті здійснювали крадіжки велосипедів систематично. Для всіх інших суд як правило обирає мірою запобіжного заходу – особисте зобов’язання. Це й “стимулює” тих самих злочинців до повторного вчинення даного злочину.

- Якщо особа купує велосипед через Інтернет і при цьому не знає, що він крадений, звичайно їй ніякої відповідальності оголошено не буде, вона є добросовісним набувачем, проте якщо людина купує велосипед без документів “з рук”, тоді можна говорити про скупку краденого,- розповідає пан Леник про важливість наявності документів на велосипед при його покупці не через Інтернет.

За його словами мотивацією для злочинців є й те, що чимало бажаючих не вагаючись здійснюють придбання велосипеду через Інтернет, оскільки злочинці, як правило, оцінюють вкрадений велосипед в значно меншу ціну, ніж він коштує в повноцінному магазині. Хто ж не захоче придбати новесенький велосипед, ще й за таку привабливу ціну?

Самі ж крадії зазвичай є людьми з наркотичною залежністю, проте їм не складає труднощів придбати на одному із ринків спеціальні кусачки та перекусити, можливо на вигляд і надійний замок, яким велолюбитель забезпечив безпеку своєму “залізному другові” на велопаркінгу.

Проблема ще й в тому, що варіантів задля збереження свого велотранспорту у період відсутності власника, окрім не зовсім надійного велозамка, практично не існує.

У серпні цього року рівняни стали свідками відео відзнятого на одну із камер відеонагляду, поблизу магазину “Вопак”, що на вулиці Київська у Рівному. Тоді невідомий нахабно поцупив чужого велосипеда, при цьому ніхто з перехожих ні в чому його не запідозрив. На зняття за допомогою кусачок велозамка, який виготовляється з міцного металевого дроту, молодик затратив декілька секунд і зник у невідомому напрямку.

Отож, якщо ви хочете вберегти свій велосипед і надалі заощаджувати на громадському транспорті, вам варто не пожаліти коштів та придбати велозамок високої якості, при цьому ви не на всі сто, проте все ж таки піднімете свої шанси на подальше спільне життя зі своїм велодругом.

30.11.2015Андрій Петровський



Рівне-Ракурс №10 від 30.11.2015p. 
На головну сторінку