Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №738 від 21.12.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Ельдар Рязанов

Ельдар Рязанов

18 листопада 1927 в пологовому будинку міста Самара з’явився на світ всім нам відомий Ельдар Олександрович Рязанов. Батьки великого режисера Олександр Семенович Рязанов - батько, Софія Михайлівна Рязанова, в дівоцтві Шустерман, трудилися в той час в радянському торгпредстві в Тегерані.

Отже, своє дитинство він проводить саме там. Батьки відразу знали, як назвуть свого хлопчика. Ім’я - Ельдар, насправді, не таке вже і звичайне. Якщо перевести його з перської мови - воно означає “володіє світом”. Мабуть, батьки тоді вже знали, що їхній син завоює серця всіх глядачів, матиме мільйони прихильників по всьому світу. Адже не дарма кажуть, як “човен назвеш, так він і попливе”. Незабаром, після роботи в Тегерані батько Ельдара Олександровича з розподілу потрапляє в Москву. Відповідно, сім’ю він забрав із собою. Там Олександр Семенович працював керівником винного главку. Але, як було нерідко в ті часи, його невдовзі розстріляли. Софія Михайлівна одна виховувала Ельдара. Майбутнього режисера ніколи не карали за різні витівки. Батьки мали свої методи виховання. Юному Ельдару все висловлювали словами. І, на диво дорослих, він усе сприймав правильно. Багато слухав, вже тоді він навчався слухати і розуміти людей. Дитинство припало на роки війни. Коли не було грошей, завжди хотілося їсти. Яке ж було щастя для молодика, коли скасували талони на харчування. Він став їсти все і завжди. Не міг зупинитися. Рязанов характеризує себе “ненажерою”. Ельдар Рязанов з дитинства виявляв любов до книг, читання. Його можна було застати часто за читанням тієї чи іншої книги. Уявляєте, він підробив довідку з третьокласника на п’ятикласника, щоб ходити в бібліотеку. Він мріяв бути письменником. Доносити своєму читачеві різні думки, історії, міркування. Рязанов також хотів побачити весь світ. Він уявляв себе мандрівником, мореплавцем. Саме тому після закінчення школи він написав листа до Одеського морехідного училища. Але це ж було у воєнний період, тому відповіді Рязанов так і не дочекався. Як показує час, воно й на краще. Зараз, можливо, ми б не знали цієї прекрасної людини, не дивилися б його запальні картини.

Ельдар Рязанов вирішує екстерном скласти 11 шкільних предметів, щоб поступити в інститут, і йому це вдається. На все - підготовку, здачу - у Ельдара Олександровича йде 22 дні. Неймовірно. І ось він студент першого курсу Всеросійського державного інституту кіноматографії. Рязанов вчився у всім нам відомого Сергія Ейзенштейна, який звернув увагу на талант молодого Ельдара. Вони тісно спілкувалися між собою. Ейзенштейн запрошував Рязанова до себе в гості додому. І так, за чашкою чаю, Ельдар Олександрович вражав свого вчителя захоплюючим читанням рідкісних книг. Вони занурювалися у французький імпресіонізм, в давньогрецьке мистецтво. У 1950 році Ельдар Рязанов закінчив з відзнакою ВДІК. Дипломною роботою молодого режисера був документальний фільм “Вони вчаться в Москві”, який він представив спільно зі своєю однокурсницею Фоміною. Рязанов влаштовується на роботу режисером в Центральну студію документальних фільмів. І весь час, що він там працював, представляв глядачеві документальні матеріали для кіножурналів: “Новини дня”, “Радянський спорт”, “Піонерія” та багато інших.

Ельдар Рязанов і кіно

У 1955 році Ельдара Рязанова запрошують працювати на “Мосфільм”. Він працює під пильною увагою Івана Пир’єва, керівника кіностудії, відомого радянського комедіографа. Тут він ставить широкоформатний фільм з ігровими епізодами “Весняні голоси” спільно з Гуровим Сергієм. Саме Пир’єв розгледів у Рязанова талант створення комедії. Він переконав свого підлеглого починати знімати комедійні моменти, адже глядачеві вони цікаві. Власне, Рязанов довів свій неперевершений талант. У 1956 році виходить перший фільм Ельдара Олександровича такого жанру, всіма нами улюблена “Карнавальна ніч”. Ще не відома Людмила Марківна Гурченко знялася в ролі головної героїні і Іллінський Ігор Володимирович, який зіграв Огурцова, після показу картини прокинулися мега популярними. Знамениту пісню “Пять минут”, яку виконала Гурченко, наспівує вся країна.

Рязанов починає знімати різноманітні комедії. У їх число входить: лірична комедія “Дівчина без адреси”, героїчна комедія “Гусарська балада”, життєва комедія “Дайте книгу скарг”, ексцентрична комедія “Пригоди італійців у Росії”, сатиричні фільми “Як створювався Робінзон” та “Людина нізвідки”.

Однією з кращих картин, знятих Рязановим в той час, вважалася “Стережись автомобіля”. У фільмі були грамотно показані життєві моменти, діалоги. Ельдар Рязанов збирав усіх знаменитих акторів радянського кіно в одному фільмі: Інокентій Смоктуновський, Євген Євстигнєєв, Анатолій Папанов, Андрій Миронов, Олег Єфремов, Ольга Аросєва, Галина Волчек, Донатас Баніоніс. Прекрасний композитор Андрій Петров написав музику до цього кінофільму. Все це не могло не принести успіх. Цей фільм дивляться всі покоління. Досі він займає лідируючі місця в радянському кіно. Удача і успіх супроводжують Рязанова у всіх його наступних роботах: “Зигзаг удачі”, “Старики-розбійники”, “Іронія долі, або З легким паром!”, “Службовий роман”, “Вокзал для двох”. Неймовірний талант, розуміння свого глядача розкрилися Рязановим в жанрі міської “казки”. Безсумнівно, улюбленим жанром великого режисера стає трагікомедія. Практично у всіх фільмах звучить музика, вірші. Далі Ельдар Олександрович знімає фільм “Гараж”. Картина зазнала гострої критики до реальності того часу. Рязанов не зупиняється на досягнутому, продовжує знімати свої прекрасні картини: “Жорстокий романс”, “Забута мелодія для флейти”, “Дорога Олена Сергіївна”, “Старі шкапи”.

За допомогою фільмів Ельдара Олександровича Рязанова багато невідомих акторів ставали мега популярними. Він по-своєму розкривав їх талант. Рязанов знайшов свого незмінного глядача, який з обожнюванням дивиться досі фільми майстра. Але великий режисер не тільки знімав фільми, він ще писав п’єси, був співавтором сценаріїв деяких своїх фільмів. У 80-ті роки виходить в ефір програма “Кінопанорама”, ведучим якої стає ніхто інший як Рязанов.

Особисте життя

Ельдар Олександрович був одружений тричі. Перша дружина Зоя Фоміна була так само режисером. Друга - Ніна Григорівна Скуйбіна, працювала редактором на Мосфільмі. І, нарешті, остання дружина Емма Валеріанівна Абайдулліна, кіноредактор. Саме з нею режисер прожив у шлюбі до кінця своїх днів. У Рязанова є дочка Ольга Ельдаровна Рязанова, яка закінчила МГУ, є філологом, кінознавцем.

Дочка подарувала своєму батькові онука Дмитра Трояновського. Він пішов по стопах своєї сім’ї, занурившись в телебачення. Онук представляє дідуся зовсім іншим: “Улюблене місце дідуся на землі - це Валдай, де він побудував будинок на самому березі озера. Він ловить рибу, у нього там є моторний човен і скутер. Можна сказати, що давня дідусева мрія стати моряком хоч на крихітну частку здійснилася. Крім того, він любить машини і здорово ними керує. А ще щоранку обливається холодною водою ... ”. Емма Валеріанівна, на питання: “чи легко бути з Рязановим”, відповідає так: “Аж ніяк. Він дуже вимогливий до себе, а значить, і до інших. Занадто обов’язковий і відповідальний. Занадто працездатний і невгамовний. Занадто чесний, тобто, зовсім не вміє брехати. Словом, йому весь час треба відповідати, а це, повірте, нелегко”. Всьому, що Рязанов вміє, навчило життя. Він не вірить у Бога, але шанобливо ставиться до віруючих. Ельдар Рязанов жив своєю роботою, і заради своєї улюбленої справи. 30 листопада 2015 Ельдар Рязанов помер від гострої серцевої недостатності.

21.12.2015



Рівне-Ракурс №10 від 21.12.2015p. 
На головну сторінку