Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №739 від 28.12.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

10 особливостей народної медицини, які варто знати кожному

10 особливостей народної медицини, які варто знати кожному

Зіткнувшись з нездужанням, люди рідко йдуть до лікарні, покладаючись на аптечні препарати і бабусин досвід. І оскільки популярність народної медицини з роками не зменшується, ми вирішили дослідити ефективність 10 класичних рецептів для лікування простудних захворювань, ударів і опіків.

1. Чай з малиною допомагає при застуді. Рясне питво при застуді - одна з головних умов якнайшвидшого одужання. Хоча наука не має офіційних даних про те, що малинове варення здатне вилікувати ГРВІ, гірше вам точно не стане.

Малина містить саліцилову кислоту і володіє жарознижуючими властивостями, тому при температурі 37,3 - 37,5 ° C буде набагато доречніше порошків і таблеток.

2. Гірчична ванна для ніг знімає симптоми ГРВІ. На жаль, зупинити розвиток вірусної інфекції за допомогою теплових процедур не вийде, тому користь ванночок з гірчицею в народі сильно перебільшена. Якщо ви все ж вирішите скористатися цим методом, відразу ж після завершення надіньте теплі шкарпетки і укутайте ноги ковдрою, інакше різке охолодження принесе організму тільки шкоду.

3. Гарячі банки врятують від кашлю. Цей класичний метод став причиною опіків і пошкоджень внутрішніх органів у багатьох людей, тому не варто до нього звертатися без необхідності, досвіду і рекомендації лікаря. Приплив крові до шкірних покривів теоретично може полегшити стан хворого, але кашель кашлю різниця: якщо у вас ГРВІ або хронічний бронхіт, скористайтеся менш радикальними способами лікування.

4. Пар гарячої картоплі позбавить від нежиті

Інгаляція - хороший помічник у лікуванні нежиті та інших захворювань дихальних шляхів. Проте слід врахувати, що температуру пара від гарячої картоплі регулювати складно, і людина ризикує пошкодити слизову носа і голосові зв’язки, нахиляючись над каструлею занадто низько. Також лікарі попереджають, що вдихання гарячої пари при гаймориті підсилює набряк і погіршує симптоми хвороби.

5. Часник захищає від грипу. У часнику містяться фітонциди, і хоча вони діють недовго, але все ж здатні вберегти людину від деяких вірусних інфекцій. Проблема в тому, що для цілодобового захисту нам треба було б постійно жувати часник, а це дратує слизову ШКТ і загострює симптоми гастриту, виразки шлунка та 12-палої кишки. Також не слід закладати порізаний часник в ніс, оскільки це може викликати хімічний опік слизової оболонки.

6. Лід допомагає при ударах і синцях. Цей дідівський спосіб дійсно ефективний, оскільки холод звужує судини і зменшує набряк м’яких тканин. Головне - помірність. Лікарям відомі випадки, коли пацієнти так старалися заморозити забиту ногу, що отримували обмороження.

7. Розчин солі та соди лікує хворе горло. А ось це вже не міф, а чиста правда. Хоча антибактеріальний ефект такого розчину буде слабкіший, ніж у сучасних аптечних антисептиків, його все ж таки вистачить, щоб зменшити кількість патогенних мікроорганізмів на слизовій. Головне - не переборщити з кількістю солі, тому що її висока концентрація може нашкодити запаленому горлу.

8. До подряпин і ран потрібно прикладати подорожник. У дитинстві ми прикладали до саден лист подорожника, і кров згорталася трохи швидше. Однак повторювати такий досвід лікарі не рекомендують, тому що на поверхні рослини можуть виявитися бактерії, які не тільки погіршать загоєння рани, але й можуть викликати її нагноєння.

9. Опік потрібно мазати олією. Це поширена помилка досі шкодить величезному числу людей. Отримавши опік, мазати шкіру олією категорично не можна. Перш за все, травмовану ділянку треба охолодити під струменем води. Потім опік обробляють антисептиком без спирту. А олія, яка погіршує тепловіддачу, тільки збільшує площу пошкодження шкіри, і якщо у людини був шанс відбутися легким переляком і почервонінням, то у випадку з олією він майже напевно заробить рубець.

10. Розтирання спиртом і оцтом допомагають збити температуру. Дана процедура стала популярною, оскільки розтирання спиртом і оцтом дійсно збільшують тепловіддачу, і температура тіла знижується. Однак ці речовини швидко всмоктуються через шкіру, і людина ризикує отримати серйозну інтоксикацію. Особливо це стосується маленьких дітей, яким батьки не хочуть давати жарознижуюче. Набагато більш безпечний варіант - розтирання водою.

28.12.2015



Рівне-Ракурс №10 від 28.12.2015p. 
На головну сторінку