Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №739 від 28.12.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як вибрати мандарини, корисні для здоров’я

Мандарин відноситься до тих цитрусових, шкірка яких так само корисна, як і їх м’якоть. Тут містяться органічні кислоти, пектинові речовини, флавоноїди, ефірна олія - в набагато більшому, ніж у м’якоті, обсязі. З шкірки мандарина роблять цукати і настоянки. Але потрібно дотримуватися обережності, оскільки деякі виробники дозволяють собі обробляти шкірку хімікатами і натирати її воском. Подібна шкірка не придатна для вживання в їжу.

Оптимальна норма. Мандарини, безумовно, вельми корисні і смачні, але у всьому треба знати міру. Навіть тому, у кого немає особливих протипоказань щодо вживання цитрусових, варто враховувати, що мандарини кілограмами поїдати не варто. Оптимальною вважають денну норму в три або чотири штуки в день.

Правила вибору мандаринів. Ці правила варто знати, щоб мати можливість повною мірою насолодитися самому і порадувати своїх гостей приємним смаком.

Насамперед варто поцікавитися походженням мандаринів. Відомо, що мандарини, які прибули з Марокко, за звичаєм, бувають дуже солодкими й не містять кісточок. Шкірка з легкістю відділяється від м’якоті. Мандарини, які прибули з Туреччини, виглядають більш гладкими, ніж інші, їх шкірка наділена жовто-зеленуватим кольором, насилу відділяється.

Грузинські мандарини солодше турецьких, але в їх смаку зазвичай присутня кислинка. Турецький плід невеликий, не надто солодкий, іноді кислуватий, але його ціна буває цілком демократичною. Іспанський мандарин ароматний, соковитий і зазвичай досить дорогий. Шкірка у іспанського мандарина пориста і досить товста, наділена яскраво-оранжевим кольором. Кісточок в іспанських мандаринах небагато.

Якщо ви сумніваєтесь з приводу того, які мандарини придбати, проведіть експеримент і купіть по одному кожного сорту. Методом дегустації можна вибрати той, який вам більше підходить за смаком. Але не варто втрачати пильності при виборі мандаринів. Потрібно звернути увагу на те, щоб шкірка була без плям, пошкоджень, гнилі. Важливо пам’ятати, що надто стиглі і м’які мандарини не підлягають тривалому зберіганню.

Як зберігають мандарини. Мандарин - фрукт новорічний, а до новорічного свята ціни, як правило, підвищуються. Деякі люди намагаються заздалегідь запастися мандаринами і купити їх стільки, щоб вистачило до Нового року. Візьміть до уваги, що особливих труднощів зберігання мандаринів не представляє. Перед тим, як купувати цитрусові, переконайтеся, щоб шкірка не була пошкоджена. Удома на зберігання покладіть мандарини в окремий відсік холодильника.

Оптимальною температурою зберігання мандаринів вважається температура в плюс п’ять градусів. Мандарини з листочками, як правило, можуть зберігається довше. Щоб продовжити термін зберігання новорічного фрукта, можна натерти шкірку соняшниковою олією. Мандарини краще себе почувають, якщо їх зберігають у сітці, а не в целофановому пакеті, де немає доступу повітря.

28.12.2015



Рівне-Ракурс №10 від 28.12.2015p. 
На головну сторінку