Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №742 від 27.01.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Роман Стасюк: “Від прийняття нашого міського бюджету я просто в шоці…”

Роман Стасюк: “Від прийняття нашого міського бюджету я просто в шоці…”

Минула сесія нашої Рівненської міської ради прийняла бюджет Рівного на 2016 рік. Для нинішньої каденції депутатів це було перше “бюджетне випробування”. Треба віддати належне місцевим народним обранцям - бюджет обласного центру був прийнятий швидко та без особливих скандалів. Своїм враженням від бюджетного процесу ми попросили поділитися голову фракції “Радикальної партії Олега Ляшка” в міській раді Романа Стасюка.

- Це дійсно для мене був шок. Бюджет – це документ, за яким місто буде жити цілий рік. На мою думку, його проект депутати повинні були отримати хоча б за кілька тижнів до голосування, аби мати час серйозно вивчити його та підготувати свої зауваження. Однак в нас у “кращих традиціях” Верховної Ради бюджет депутати побачили лише за кілька днів до сесії. Тобто навіть фахівці не встигли проаналізувати цей документ. Наша більшість в раді разом із виконавчою владою Рівного підготувала зручний для себе бюджет і спокійно його “проштовхнула”. При цьому особливо думка самих депутатів нікого з керманичів не цікавила. Таким чином ми маємо ситуацію дуже далеку від демократії, а саме головне, я не бачу прозорості самого процесу формування бюджету.

Наприклад в цьому році міський бюджет зобов’язали фінансувати ПТУ та коледжі. Я не бачу якоїсь трагедії. Навпаки, нам потрібно серйозно зайнятися проблемами професійної освіти. Сьогодні багато підприємств просто не можуть знайти потрібних фахівців через те, що їх не готують. І навпаки, попиту на багато професій в місті немає, але з року в рік наші ПТУ та коледжі готують сотні, якщо не тисячі “фахівців”, які ніколи не будуть працювати за спеціальністю. Скажу більше, в місті є чимало підприємств, які готові платити за підготовку молодих людей, що будуть мати потрібну для конкретного підприємство професію. Тобто є можливість зробити нашу професійну освіту дійсно корисною для міста. Таких прикладів можна навести дуже багато. Так з року в рік місто купує тролейбуси. При цьому часто це старі машини. Вони дійсно набагато дешевші за нові, однак ніхто не рахує скільки потрібно коштів для їх ремонту, а нові машини років п’ятнадцять можна експлуатувати без суттєвих витрат на ремонт. Може для Рівного вигідніше налагодити кооперацію і не тільки купувати нові тролейбуси, а й збирати їх у місті, такі можливості є. Інша стаття видатків – фінансування комунальної газети “Сім днів”. Я повністю згоден із депутатом Кудріним, що потрібно уважно вивчити це питання. Чому приватні структури можуть заробляти на себе, а комунальні ні? Це до речі, стосується усіх підприємств, що отримують гроші з бюджету. Саме депутати повинні, як представники громадськості, по кожному з них вивчити питання використання бюджетних коштів і, що головніше, допомогти владі міста відшукати можливості беззбиткової роботи комунальних підприємств. Тоді наш міський бюджет зможе зекономити десятки мільйонів, які потрібні для ремонту доріг, благоустрою та ще десятків видів витрат, які з року в рік страждають від хронічного недофінансування.

27.01.2016Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 27.01.2016p. 
На головну сторінку