Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №745 від 15.02.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Як нас обслуговують

ДП “Документ”: Європейський сервіс за доступними цінами

ДП “Документ”: Європейський сервіс за доступними цінами

Без класичних черг і попереднього запису громадян на оформлення закордонного паспорта

Уже третій рік у центрі Рівного на базі Державного підприємства “Документ” працює сучасний Центр обслуговування громадян “Паспортний сервіс”. Його дружний колектив зі знанням своєї справи допомагає усім бажаючим оформити закордонні паспорти. Привітність та гостинність співробітників зачаровує буквально з перших хвилин спілкування. Компетентний персонал центру працює злагоджено як єдиний механізм, приділяючи максимум уваги кожному з відвідувачів у вирішенні будь-яких проблем. Тут немає класичних черг та попереднього запису. Оскільки і в засобах масової інформації, і в людей, яким виготовляють закордонні паспорти через “Паспортний сервіс”, виникає чимало запитань щодо його статусу, принципів роботи та оплати за надані послуги, на ці запитання “Рівне-Ракурсу” відповідає директор Рівненської філії ДП “Документ” Людмила ФЛОРЕСКУ.

“Вартість наших послуг повністю виправдана і порівняно низька”

- Людмило Олександрівно, почнемо нашу розмову з коротенької історії ДП “Документ”?

- ДП “Документ” - державно-комерційне підприємство, засноване на державній власності - починає відлік своєї історії 11 серпня 2003 року. За розпорядженням уряду, з 2011 року воно підпорядковане Державній міграційній службі України. Основ-

ним завданням підприємства є сприяння ДМСУ у виконанні її функцій, зменшення навантаження на відповідні підрозділи та удосконалення сервісу надання послуг, що стало можливим завдяки застосуванню сучасних інформаційних систем.

- Можете конкретизувати послуги, які надаєте людям?

- Ми здійснюємо всі необхідні дії організаційно-технічного характеру, в тому числі проводимо експертно-фаховий аналіз поданих документів для оформлення закордонного паспорта громадянам України. Ці ж послуги надаємо іноземцям та особам без громадянства, а також допомагаємо цим категоріям щодо оформлення запрошень для в’їзду в Україну, документів для тимчасового або постійного проживання в Україні, виїзду за її межі, оформлення документів щодо набуття громадянства України. Тільки за останні два місяці ми прийняли 370 громадян з інших областей України. Зауважу, що сьогодні вже не треба нести в наш центр ні копії різних документів, ні фото на паспорт, ні інші додаткові папери. Також нагадаю, що інваліди війни І та ІІ груп і чорнобильці І, ІІ та ІІІ категорій звільнені від сплати державного мита.

- Мабуть, ніхто не сперечатиметься, що з вами працювати зручніше. Але ж і дорожче...

- При тих обсягах роботи, яку ми виконуємо для наших клієнтів, вартість послуг ДП “Документ” повністю виправдана і порівняно низька - 350 гривень. А загалом вартість оформлення закордонного паспорта, що містить безконтактний електронний носій (без урахування банківських комісій) становить: 1011,47 грн - до 20 робочих днів; терміново - до 7 робочих днів - 1268,62 грн. Спробуйте задати в пошуковій системі словосполучення “терміново оформити закордонний паспорт”. Побачите, що система видасть вам багато пропозицій сумнівного характеру, вартість яких іноді сягає понад 3000 гривень.

“Наш сервіс важливий для тих людей, які цінують свій час”

- Чи потрібна нині для оформлення закордонного паспорта довідка про несудимість?

- Ні, ми її не вимагаємо. Проте кожен має право отримати за бажанням таку довідку в нашому центрі, бо її часто вимагають іноземні компетентні органи для працевлаштування чи навчання тощо.

- Які ви можете назвати аргументи на користь того, щоб звертатися саме до ДП “Документ”?

- Наш сервіс важливий для тих людей, які цінують свій час. Ми гарантуємо комфортне надання послуг та відповідаємо за їх якість. На ринку таких послуг можна знайти в Інтернеті багато сумнівних підприємців, які пропонують схожі послуги, однак не дають ніяких гарантій та жодним чином не відповідають за їх якість. Жодна організація не зможе надати такий комплекс високосервісних послуг, як наша. У приміщенні Центру обслуговування громадян є можливість сфотографуватися, а також скористатися супутніми послугами, отримати консультацію. Крім того, тут можна посмакувати запашною кавою, є безкоштовний Wi-Fi. Подача і підготовка пакету документів займає 20-30 хвилин. Отримати закордонний паспорт можна в термін від 7 до 20 робочих днів. Коли документи готові, клієнтів сповіщають по телефону або за допомогою SMS. Щодня до нас звертаються 60-80 і більше громадян, щоб оформити документи для виїзду за кордон. Клієнти мають можливість залишити свій відгук про обслуговування в “Книзі побажань”.

- ДМС, траплялось, критикували за надання переваг окремим страховим компаніям. За яким принципом працюєте із представниками страхового бізнесу ви? Чи у вашого підприємства нема такої потреби?

- Ми не можемо пройти повз питання страхування, оскільки це ще одна можливість підвищити якість послуг шляхом їх надання в одному комфортному місці. Страхування необхідне при реалізації тих чи інших прав громадянина у міграційній сфері. Скажімо, обов’язковою умовою для отримання візи в усі країни світу є придбання страховки. Натомість іноземні громадяни при реєстрації в Україні також повинні мати медичну страховку. Тому ДП “Документ” уже розпочало роботу з впровадження реалізації страхових продуктів у місцях надання своїх послуг.

“Найкращий спосіб оформити апостиль документів в Україні”

- Які ще супутні послуги надає чи планує надавати ваше підприємство?

- Нині ми активно надаємо нову послугу з вчинення апостилю. Сьогодні справді найкращий спосіб оформити апостиль документів в Україні - доручити цей клопіт нам. Якщо ви звернетеся до нас, вам не доведеться розбиратись, у яке міністерство подавати документи, як заповнювати складні форми заяв, де стояти в чергах, а головне - нервувати, що документи будуть оформлені неправильно чи невчасно. Наші співробітники допоможуть проставити апостиль на свідоцтві про народження, на свідоцтві про шлюб або будь-яких інших документах. Ми враховуємо всі тонкощі, які виникають при проставленні штампу апостиль на документах, їх додатковому перекладі та нотаріальному засвідченні, наданні інших послуг, що супроводжують процес оформлення документів для зарубіжних країн. Це дозволить зберегти людям і час, і гроші.

- Чи потрібно міняти закордонний паспорт після зміни прізвища у випадку заміжжя?

- Так, це обов’язково - так само, як і у випадку із внутрішнім паспортом. Законодавство України говорить, що закордонний паспорт видається лише на підставі внутрішнього паспорта, із застосуванням транслітерації особистих даних на англійську мову. Якщо ж цього не зробити, залишивши старий закордонний паспорт, то для візових служб ви будете вважатися юридично іншою особою.

“Надійний помічник Державної міграційної служби України”

- Побутує думка, що процедура оформлення закордонного паспорта для дитини - складна і вимагає великої кількості документів.

- Не зовсім так. Процес подачі документів для оформлення закордонного паспорта дитині відбувається таким чином. Обоє батьків присутні при подачі документів із паспортами громадян України, свідоцтвом про народження дитини. Діти старше 5 років фотографуються на місці, для дітей до 5 років подається одна велика фотографія - 10х15 см. Фото повинні бути матовими з 70% обличчя дитини на білому фоні. До речі, фотопослуги клієнти можуть отримати безпосередньо в нашому центрі. Також додам, що дитячі закордонні паспорти видаються з дня народження дитини і будуть діяти 4 роки. А для 16-річних вже не треба ніяких окремих підстав, ні дозволів батьків - закордонні паспорти їм видаються на 10 років.

- І на останок розкажіть, Людмило Олександрівно, про форми співпраці з населенням.

- Адміністрацією центру неод-

норазово організовувала заходи, спрямовані на активну співпрацю з громадянами. Вже стало традицією проведення для наших клієнтів спільних акцій з партнером “Паспортного сервісу” - туроператором “TUI Ukraine”, переможці яких були відзначені пільговими туристичними подорожами по Європі. Так само в День Святого Миколая діти, які разом зі своїми батьками відвідали центр, отримали в подарунок пам’ятні сувеніри та солодощі. А десятитисячному відвідувачу рівненського “Паспортного сервісу”, яким став мешканець Кузнецовська Григорій Демидюк, було вручено закордонний паспорт безкоштовно.

Завершуючи розмову, зазначу, що схвальні відгуки вдячних клієнтів Рівненської філії ДП “Документ” про її роботу підтверджують правильний курс розвитку Центру обслуговування громадян “Паспортний сервіс” як надійного помічника Державної міграційної служби України в сфері оперативного надання громадянам якісних адміністративних послуг.

- Дякую за розмову.

15.02.2016Спілкувався Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 15.02.2016p. 
На головну сторінку