Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №745 від 15.02.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Що серце заспокоїть?

У кабінеті натуропата, народної цілительки Олени СВІТКО біля робочого столу висять таблиці-схеми великого та малого кіл кровообігу, будови людського тіла тощо. На столі, як обов’язкове наочне приладдя, – зображення головного мозку, серця, печінки й жовчного міхура, бо, як зазначає Олена Віталіївна, робота цих органів має тісний зв’язок, і від їх злагодженості залежить стан усього організму.

“Є такий вислів, що печінка – цариця, а серце – цар, - говорить цілителька. – Адже дуже важливо, як працює печінка, яку кров вона подає судинам, серцю. У разі великого вмісту холестерину в крові він осідає на стінках судин, утворюючи холестеринові бляшки, спричиняючи проблеми з кровопостачанням мозку, серця, проявляється тисненням за грудниною, що є однією з ознак стенокардії (в народі - грудна жаба) тощо”.

На думку Олени Світко, людям із вегетосудинною дистонією та стенокардією не варто покладатися лише на ліки, а треба звернути увагу й на свій харчовий раціон. Пацієнтам зі стенокардією натуропат не рекомендує картоплю, вівсянку, натомість радить вводити в меню гречані крупи, оздоровчі юшки-супи, інші корисні продукти.

Серце оздоровлять білі гриби

До таких корисних продуктів належать, зокрема, й білі гриби. “Я обожнюю білі гриби, - жартує цілителька, - мені привозять їх із Карпат, з інших куточків України. Я їх сушу, солю, мариную – ці унікальні гриби зберігають свої властивості в будь-якому вигляді”.

Людям із серцево-судинними проблемами, й зокрема вегетосудинною дистонією, стенокардією, аритмією, Олена Світко рекомендує на сніданок вживати теплу юшку з білими грибами. Юшку бажано варити в мідній каструльці, аби додавалася ще й оздоровча дія іонів міді. На 1,5 л води беруть 1 склянку гречки, заздалегідь підсмаженої на сухій пательні впродовж 1-2 хв. У киплячу воду засипати крупи, додати, покришивши руками, 5-7 сушених грибочків. На сковорідці злегка підсмажити цибулю й моркву, яка містить корисну для серця речовину - даукарин. Протушкувати й додати в юшку. У готову страву додати до смаку імбир, мускатний горіх, який також підтримує серце. Юшку ліпше не солити, якщо ж не смакуватиме, додати дрібку морської солі чи порошок з морських водоростей.

Натще перед сніданком для оздоровлення добре вжити суміш олії й лимонного соку (по 1 ч. л.). Ліпше брати рапсову олію, яка містить багато вітаміну Е.

А можна приготувати й такий настій: у рівних частинах взяти хрін, лимон, цибулю ріпчасту та часник. Усе перемолоти, додати до отриманої суміші холодну воду (1:1), перемішати. Настояти 3 дні й перецідити. Вживати до їди 1-2 рази на день із рапсовою олією (по 1 ст. л.) в суміші чи окремо. Можна запивати трав’яним чаєм.

Рецепт для розумників

Цей старовинний рецепт стане незамінним для ослаблених людей, “сердечників”, людей розумової праці, учнів, студентів. Він помічний і в разі проблем з діяльністю печінки, від якої залежить якість крові та здоров’я судин. Узяти по 1 ст. л. родзинок, подрібненого мигдалю чи волоських горіхів, 2 ст. л. вівсяних чи інших висівок (містять вітаміни групи В), потерти 1 яблуко. Додати по 0,5 ч. л. молотих гвоздики, кориці та кореня дивосилу (оману). Дивосил поліпшує мозковий кровообіг, пам’ять і лікує вегето-судинну дистонію. Усе ретельно перемішати. Суміш можна вживати сухою, запиваючи водою чи трав’яним чаєм, чи розвести в 0,5 л теплої води.

Борошняно-винний суп

Ця незвична страва корисна в разі захворювань травного тракту, печінки, підвищеного артеріального тиску, вегетосудинної дистонії. На сухій сковорідці злегка підсмажити 100 г житнього чи кукурудзяного борошна, а потім розвести в 0,7-1 л будь-якого якісного сухого вина та поставити варитися, постійно помішуючи. Коли почне закипати, додати 1 сирий жовток, по 1 ч. л. подрібненого гісопу, ромашки, насіння подорожника, звіробою. У готовий супчик сиплемо мелені імбир і полин (не більш як 0,5 ч. л.), який розріджує кров. Заправляємо сметаною.

Страва від набряків і зайвих солей

Для поліпшення роботи серця, для виведення солей, а також надміру рідини з організму в разі набряків, для поліпшення кровопостачання головного мозку, регулювання тиску рекомендують вживати юшку з петрушки. Узяти 1 л води (ще ліпше - сухого білого вина) та потертий на тертку з великими вічками корінь петрушки (100-150 г), 1 ріпчасту цибулинку. На сковорідці в оливковій, кукурудзяній чи рапсовій олії (3 ст. л.) спочатку пасеруємо подрібнену цибулю, потім додаємо петрушку. Тушкуємо 5 хв під кришкою У киплячу воду вкидаємо тушковані овочі й витримуємо на слабкому вогні ще 10 хв. Така юшка ще більше додасть людині сил, якщо в ній зварити печінку чи куряче крильце, а ще ліпше шматочок баранини. Курятину й баранину починають варити на 30-40 хв раніше, аби вони були вчасно готовими.

Уже в тарілку додаємо 1-2 ст. л. винного чи яблучного оцту, до смаку сметану, капаємо 2-3 краплі йоду чи всипаємо 1-2 ч. л. морської капусти. Йод поліпшує функцію головного мозку, пам’ять. Таку юшку гарно посипати подрібненим насінням кропу, фенхеля, меленими травою васильок чи коренем валеріани. Можна приготувати приправу, змішавши всі інгредієнти, й тримати її в скляній баночці. Ця суміш є чудовим кардіотоніком. Юшка виводить надмір рідини з організму, вона є гарним сечогінним засобом, тому не бажано вживати її на ніч чи перед далекою дорогою.

До речі, як зауважила Олена Віталіївна, саме січень, відповідно до сезонного та місячного календарів, - вдалий період для очищення судин і нирок. Тому в юшки, супи можна додавати ягоди й листя брусниці, які регулюють функції очисних органів, зокрема печінки, нирок,

Проте всім, хто хворіє на вегетосудинну дистонію чи стенокардію, має інші проблеми із судинами, Олена Віталіївна радить усе-таки звернутися до фахівця, аби уточнити діагноз і причини хвороби. Відомо, що нерідко вегетосудинна дистонія, біль у серці пов’язані з хребтом, защемленням нервових закінчень тощо. Тому під час прийому в народної цілительки, натуропата Олени Світко її пацієнти можуть отримати не лише консультацію, потрібні фітопрепарати, а й масаж, корегування хребта та багато інших оздоровчих процедур.

15.02.2016



Рівне-Ракурс №10 від 15.02.2016p. 
На головну сторінку