Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №746 від 22.02.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Чим небезпечні засоби для миття посуду?

Чим небезпечні засоби для миття посуду?

Будь-яка господиня має в своєму арсеналі різні засоби побутової хімії та використовує їх щодня. Ці дрібниці роблять наше життя простіше і зручніше, дарують чистоту і комфорт. І найчастіше в побуті ми використовуємо саме засоби для миття посуду. Реклама переконує нас у тому, що вони за секунду справляються з будь-брудом і зберігають наші руки в цілості й безпеці завдяки захисним формулами.Однак, є у цих чудодійних засобів і зворотна сторона медалі.

 Згідно з підрахунками вчених, за рік ми разом з їжею вживаємо 250 мл цих рідин, і навіть страшно уявити, як цей засіб, який здатний справлятися з жиром навіть у самій холодній воді, впливає на наш організм зсередини.

 В основі будь-якого миючого засобу лежать ПАР — поверхнево-активні речовини. Вони добре справляються з брудом, бувають синтетичними і натуральними. Але синтетичні, які і використовуються в більшості звичних для нас засобах, на думку вчених неможливо повністю змити водою. Експерименти виявили, що повністю їх усунути можна тільки хромовою сумішшю або при прожарені в полум’ї пальника. Таким чином, можна припустити, що речовини ці потрапляють в наш організм, розкладаються там і випалюють мембрани клітин перекису. Крім цього, вони мають властивість роз’їдати слизову оболонку шлунка, наслідком чого є виразки та інші захворювання шлунково-кишкового тракту. На думку лікарів і вчених, щоденне використання миючих засобів з синтетичними добавками загрожує такими наслідками, окрім вже згаданих хвороб травного тракту: онкологічні захворювання, гіпертонія, порушення зору, різні проблеми з шкірою і навіть депресії.

 Крім синтетичних ПАР сучасні миючі засоби, як правило, мають у своєму складі ще й такі елементи: хлор, кислоти і луги, різні відбілюючі речовини, віддушки, що знежирюють добавки, відбілювачі тощо. Очевидно, що все це при попаданні всередину організму надає не кращий ефект.

 Щоб звести до мінімуму попадання цих елементів в організм, намагайтеся дотримуватися наступних правил:

 1. Обов’язково надягайте гумовірукавички. Онкологи вважають, що миття посуду голими руками без рукавичок збільшує ймовірність розвитку онкологічних захворювань. 

 2. Кожну тарілку слід обполіскувати не менше 15-20 секунд під теплою проточною водою. 

3. Миючий засіб капайте на губку, а не на посуд, який миєте. 

 4. Обов’язково витирайте посуд після миття чистим рушником. 

 5. Бажано не користуватися губкою з поролону, віддайте перевагу інші матеріалам: бактерії в ній розмножуються швидко, а дезінфікується вона погано. 

 6. Не варто змішувати кілька миючих засобів: це збільшує концентрацію шкідливих речовин і може виявитися небезпечним для здоров’я. 

 7. Обов’язково закривайте флакони з миючими рідинами: так ви не допустите зайвого токсичного випаровування, в ідеалі використовувати пляшечки з дозаторами. 

 8. Якщо дозволяють кошти, купіть посудомийну машинку і використовуйте для миття її: вона добре змиває залишки миючих засобів. 

 9. Використовуйте засіб у самих мінімальних кількостях, необхідних для відмивання. 

 Якщо ви дійсно дбаєте про здоров’я, намагайтеся не використовувати засоби з синтетичними добавками. Як варіант, вибирайте миючі засоби на рослинній основі: вони є більш екологічними, економними і нешкідливими, оскільки містять натуральні ПАР. У них немає синтетичних речовин, хлору і барвників, вони є універсальними і підходять для посуду з будь-яких матеріалів, діють у воді будь-якої температури, є безпечними для навколишнього середовища, повністю знімаються з поверхні посуду, бережуть ніжну шкіру наших рук і підходять як для ручного миття, так і для посудомийної машини. Але навіть якщо ви не можете знайти такі кошти, згадайте, що наші бабусі та прабабусі справлялися з брудом без шкоди для здоров’я. Найчастіше в цілях наведення чистоти використовувалися всім доступна харчова сода, оцет і нашатирний спирт. Для весняної чистки користувалися звичайним річковим піском, який приводив в стан променистого блиску всі сковорідки і казани. Вибирайте правильні засоби і живіть здорово, безпечно для навколишнього середовища, з користю для вас і вашої родини.

22.02.2016



Рівне-Ракурс №10 від 22.02.2016p. 
На головну сторінку