Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №747 від 29.02.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

ЧАЙ РОЙБУШ І ВІДВАР ВІВСА - НАПОЇ ДЛЯ ВАГІТНИХ

ЧАЙ РОЙБУШ І ВІДВАР ВІВСА - НАПОЇ ДЛЯ ВАГІТНИХ

Хочу запитати фахівця, чи можна вагітним пити трав’яні чаї, зокрема, з м’ятою, мелісою, звіробоєм, деревієм, суницями, малиною, ожиною, листям горіха, вишень, смородини, багна тощо. А також компоти з плодів шипшини, калини, терну, глоду?

З повагою Анастасія.

Лист коментує натуропат, народна цілителька Олена СВІТКО.

- Із великого списку рослин, названих читачкою, хочу на деяких зосередити особливу увагу. Так, вагітним не бажано вживати з лікувальною метою в разі інших хвороб багно. Це отруйна рослина, яка за необережного поводження може навіть спричинити змертвіння плода. Не варто користатися й рутою жовтою, петрушкою, малиною (листя та плоди) через небезпеку викиднів. А ось в останній місяць, напередодні пологів, листя та ягоди малини можна вживати: це допоможе матці відкритися.

Не раджу також застосовувати під час вагітності листя горіха, яке теж містить отруйні й токсичні речовини, що можуть позначитися на здоров’ї жінок саме в цьому стані. Зокрема, й спричинити закрепи, які небажані для вагітних.

Обережно вживають плоди калини. Так, калина в гіпотоніків може призвести до ще більшого зниження артеріального тиску. Натомість можна варити компоти, киселі з плодів терну. Оздоровлювальну дію на організм майбутньої мами й дитини чинять плоди шипшини, з яких готують чаї, причому використовуючи одні й ті само ягоди по 2-3 рази. Корисно вагітним їсти курагу, родзинки, заварювати компоти з чорносливу. Гарно діє на жіночий організм у період вагітності зелений чай, також із мелісою та ройбуш. А останній корисним буде й під час годування дитини груддю.

І особливо рекомендую майбутнім мамам просто незамінний для них напій із вівсяних зерен, який поповнить організм корисними речовинами, зокрема, кальцієм, фосфором, цинком тощо. На 1 кг промитого вівса беруть 2 л окропу, заливають і залишають настоюватися на ніч. Уранці 5-10 хв кип’ятять, настоюють до охолодження й випивають протягом дня, ліпше з медом. Такий напій можна пити без обмежень у часі, орієнтуючись на самопочуття та власні бажання.

29.02.2016



Рівне-Ракурс №10 від 29.02.2016p. 
На головну сторінку