Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №261 від 12.10.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Обережно: ботулізм

Смерть у банці

Смерть у банці

Нехтування правилами консервації може призвести до непоправної біди

Триває сезон “закруток”. Господині намагаються підготувати якомога більше запасів на зиму. Однак, навіть незначне нехтування правилами консервації можуть призвести до страшної біди - стати причиною захворювання на ботулізм.

Паличка вражає нервову систему

- Минулого року на Рівненщині було зафіксовано 5 випадків хвороби, яка вражає нервову систему і у 70 відсотках призводить до смерті через невчасно надану медичну допомогу. Цим ботулізм і страшний, - розповідає лікар із гігієни харчування Рівненської обласної санепідемстанції Олена АРАНЧІЙ. - Ботулотоксин (збудник захворювання) відомий навіть як біологічна зброя. Нині люди самі вирощують цю отруту, захоплюючись домашнім консервуванням. Адже у неправильно закритих консервних банках палички розмножуються особливо активно. Смакуючи в’ялену рибу чи домашні консерви, людина теж ризикує захворіти.

На стихійних ринках купувати - боронь Боже!

Працівники санепідемстанції закликають не купувати консервацію домашнього виробництва на стихійних ринках. Заводська продукція безпечніша тому, що проходить обробку в автоклавах, де, під дією температури та тиску, палички гинуть. Однак, консервувати продукцію у домашніх умовах не заборониш.

- Тому важливо пам’ятати, що під час під час заготівлі на зиму овочевої чи м’ясної продукції, у банки обов’язково потрібно додавати оцет і сіль, під впливом яких збудник хвороби гине, - продовжує Олена Валеріївна. - Засолюючи, не варто закривати посудину герметично. Півлітрові банки стерилізують півгодини, всі більші - годину. І ще. Уражені гниллю овочі чи фрукти не варто обрізати, їх потрібно викинути у смітник.

Краще прокип’ятити ще раз

А ще медики радять перед тим, як з’їсти консерву власного виробництва, прокип’ятити її ще раз, оскільки небезпечний токсин руйнується при температурі вісімдесят градусів. Щодо риби та м’яса, то тут уже не вгадаєш. Споживання таких консервів домашнього приготування можна порівняти лише з лотереєю “пощастить-не- пощастить”

Дуже важливо: ні в якому разі не їжте продукцію з банки, якщо на ній “надулася” кришка - це серйозний знак небезпеки.

А якщо у вас після вживання консерви з’являється слабкість, головний біль, сухість у роті - це перші симптоми ботулізму. Зволікати ніколи - потрібно викликати лікаря. Вже за 2-3 години спостерігається ослаблення зору, перед очима з’являється “сітка”, навколишні предмети ніби роздвоюються . Голос у хворого стає дуже тихим, невиразним. А от печія у шлунку, пронос, нудота виникають не завжди. Бережіть себе!

12.10.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 12.10.2006p. 
На головну сторінку