Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №751 від 28.03.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Реєстраційна реформа 2016 року:

до кого звернутись, щоб зареєструвати речове право на нерухоме майно?

З 1 січня 2016 року набрала чинності нова редакція Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” (далі - Закон), а також внесено зміни до законодавчих актів України у сфері державної реєстрації, зокрема, затверджено новий Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Хочемо звернути увагу громадян, що з прийняттям змін у 2016 році розширено суб’єктний склад державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Згідно з новою редакцією Закону, до суб’єктів державної реєстрації таких прав належать:

- виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, у містах Києві та Севастополі державні адміністрації;

- акредитовані суб’єкти (юридична особа публічного права, у трудових відносинах з якою перебуває не менше ніж три державні реєстратори та відповідають вимогам, що передбачені законодавством);

- державні реєстратори - громадяни України, які відповідають кваліфікаційним вимогам та знаходяться у трудових відносинах із виконавчим комітетом міської ради міста обласного значення, районної, районної у місті, містах Києві та Севастополі державної адміністрації або з акредитованим суб’єктом;

- нотаріус.

З дня набрання чинності новим Законом значно розширились повноваження нотаріусів. До прийняття вказаних змін нотаріуси могли здійснювати державну реєстрацію прав на нерухоме майно лише у разі вчинення нотаріальної дії щодо цього майна, а з 2016 року нотаріус став одним із суб’єктів державної реєстрації речових прав із необмеженим обсягом повноважень.

Що це означає для осіб, які мають на меті зареєструвати право на нерухоме майно?

З’явилась альтернатива до кого звернутись за отриманням послуги – до місцевого державного реєстратора або ж до нотаріуса.

Варто наголосити, що державна реєстрація права власності та інших речових прав нотаріусами проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах України (так званий принцип екстериторіальності).

А це зручність і свобода вибору для заявників, особливо для суб’єктів бізнесу, які працюють у регіонах по всій країні.

Увага! Даний принцип має значення лише при виконанні нотаріусами функцій державного реєстратора і жодним чином не стосується вчинення нотаріальних дій, які вчиняються нотаріусом у встановленому законом порядку і в межах нотаріального округу в якому зареєстрована його нотаріальна діяльність.

В Україні понад сім тисяч нотаріусів. Це кваліфіковані юристи, які здійснюють свою діяльність якісно, професійно та доступно. З повноцінним впровадженням реформи, процедурним та технічним налагодженням роботи нотаріусів щодо надання ними послуг реєстрації, зацікавлена особа зможе зареєструвати своє речове право на нерухоме майно швидко та комфортно.

28.03.2016Прес-служба Головного територіального управління юстиції у Рівненській області



Рівне-Ракурс №10 від 28.03.2016p. 
На головну сторінку