Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №753 від 11.04.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

На Північному фронті без змін

На Північному фронті без змін

Ситуація навколо незаконного видобутку бурштину в наших північних районах все більше нагадує таку собі “гібридну війну”. Вона йде за своїми законами. Фактично щодня приходять зведення про чергові сутички, затриманих, вилучені знаряддя “праці” копачів, чергові партії бурштину. При цьому навіть найзапекліші оптимісти не можуть сказати, коли це протистояння припиниться.

Про реальні обсяги незаконного бізнесу на “сонячному камені” ніякої достовірної інформації немає, про це “говорить” лише відео зняте з літаків спостереження державної прикордонної служби. На тлі цієї, прямо скажемо, не дуже обнадійливої ситуації “бурштинова тема” стала провідною на позачерговій сесії Рівненської обласної ради, яка пройшла шостого квітня.

Так прокурор Рівненськорї області Анатолій Ковальчук висловився про ситуацію в поліських районах:

“Збільшується тенденція до незаконного видобутку бурштину. Нині в урочищі Гальбіно, що неподалік від селища Клесів, “трудяться” п’ять тисяч осіб. Вони ігнорують правоохоронні органи. Тут були помічені і БТР, і вогнепальна зброя… Встановлювати порядок і приймати рішення мають не в Києві, а на Рівненщині”.

На запитання від обласних депутатів, чи причетні правоохоронні органи до “кришування” незаконного видобутку бурштину, Анатолій Ковальчук відповів, що не може за кожного відповідати, адже “не впіймали – не злодій”.

Найважливішими питаннями в порядку денному стосувалися надання надр в тих самих північних районах області у користування різноманітним товариствам ( серед них “Інвестнерудпром”, “Амбер майнінг компані”, “Труска Гребля” тощо) з метою геологічного вивчення. Депутати заблокували видачу дозволів для геологічного вивчення бурштинових родовищь. Вони пояснили своє рішення тим, що в Україні “бурштинове питання” не врегульоване.

На засіданні виступив і начальник Головного управління Національної поліції в Рівненській області Сергій Князєв, який пообіцяв присутнім чесно виконувати свою роботу та прикласти усі зусилля, для того, аби припинити незаконний видобуток бурштину.

Зазначимо, днем раніше головний поліціант Рівненщини висловив думку про те, що вирішити цю проблему можливо лише прийняттям нових законодавчих актів, які дали б змогу легалізувати цей вид діяльності. Тут з Сергієм Князєвим не можна не погодитися. Однак такі закони обласна рада прийняти не може, а парламент чомусь не хоче. Нині все залишається без змін.

11.04.2016Володимир Конєв, Олександра Нагорна



Рівне-Ракурс №10 від 11.04.2016p. 
На головну сторінку