Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №262 від 19.10.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дбайливому господарю

Зібрати врожай - половина справи...

Зберігання овочів триває доволі довго, іноді довше, ніж вирощування. Всі овочеві та плодові культури належать до так званих гетеротрофів. У період росту вони активно нагромаджують поживні речовини, а під час зберігання - витрачають. Вони продовжують жити: дихають, випаровують вологу, дворічники готуються до вегетації в наступному році тощо. Тому основне завдання під час їх зберігання - створити такі умови, за яких втрати поживних речовин були б мінімальними.

Картопля

Закладаючи картоплю на зберігання, пам’ятайте: у пізніх сортів термін зберігання триваліший, у ранніх - коротший. Відсортовану, здорову картоплю найчастіше зберігають у підвалах, ящиках або насипом. Відстань між долівкою, стінами та бульбами має бути не меншою 10-14 см, а до стелі - 50 см. Це забезпечить кращий повітрообмін і запобігатиме переохолодженню бульб. Якщо ви зберігаєте картоплю насипом, то його висота не повинна перевищувати 150 см.

Запобігти зволоженню верхнього шару картоплі можна, притрусивши його крейдою або вкривши соломою. Від небажаного зволоження врятують також і столові буряки, які вкладають на картоплю зверху.

Найкраще зберігати картоплю в невеликих ящиках. Їх потрібно вкладати так, щоб між бульбами та дном верхнього ящика відстань була не меншою, ніж 6 -7 см.

Капуста

Перед закладанням капусти на зберігання, її краще трохи підсушити.

Оптимальна температура зберігання - 0-1°С. При цьому важливо, щоб не було різких її коливань, а приміщення добре провітрювалося.

Зберігаючи капусту в підвалі, краще використовувати стелажі, але можна викласти голівки й на підлогу. Тоді на долівку стелять тонкий шар соломи, очерету чи ялинового гілля, на який щільно укладають корінням догори найбільш об’ємний шар капусти. На цей ряд розміщують наступні ряди таким чином, щоб кожна голівка лежала на чотирьох капустинах попереднього ряду. Верхній шар розміщують корінням донизу. Таким чином викладають специфічну піраміду. Капуста, вкладена таким способом, менше пошкоджується та довше зберігає смакові властивості.

Підмерзлі голівки погано зберігатимуться, їх краще використати одразу.

Коренеплоди

Найкраще зберігаються коренеплоди великих та середніх розмірів. Оптимальна температура їх зберігання - від 0 до +1°С, але варто пам’ятати, що навіть незначні коливання температури (у межах 0,5°С) часто бувають згубними. Також коренеплодам потрібен вільний доступ повітря, щоб вони могли “дихати”. Якщо на поверхні буряків з’явилися краплини води - накрийте насип мішковиною, коли ж навпаки, повітря надто сухе - поставте поряд відро з водою.

Моркву зберігають, пересипаючи піском, який захищає її від хвороб та пересихання. У разі підсихання верхнього шару, пісок періодично зволожують.

19.10.2006



Рівне-Ракурс №10 від 19.10.2006p. 
На головну сторінку