Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №755 від 21.04.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Об’єднаним громадам розповіли, як без порушень розпоряджатися грошима

Об’єднаним територіальним громадам держава обіцяє фінансову підтримку. Від своїх обіцянок не відмовляється, але є ряд вимог до використання коштів. 

Вагома частина таких коштів це субвенція на розвиток інфраструктури. Громади, які утворилися у 2015 році, таких на Рівненщині 5, вже цього року отримають 25 мільйонів 300 тисяч гривень на розвиток. Але передбачено, що їх потрібно витрачати лише на конкретні цілі. 

Фахівці департаменту економічного розвитку і торгівлі  Рівненської ОДА, члени тематичних груп з питань децентралізації, спільно з Офісом реформ підготували детальні роз’яснення щодо використання державних коштів.

Консультант з бюджету та фінансів Людмила Кушнер наголосила, гроші потрібно використати ефективно і законно, при цьому слід пам’ятати, у разі їх не використання до кінця 2016 року, вони повернуться до держбюджету: “Ці гроші надаються на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт з застосуванням енергозберігаючих технологій. Дозволяється також будівництво і реконструкція доріг комунальної власності, купівля комунальної техніки, а також купівля шкільного транспорту. Передбачена  реалізація цих проектів до трьох років”.

Як повідомив директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Ігор Тимошенко, сьогодні перед керівниками громад держава ставить нові вимоги з написання проектів.

Відтак, керівникам розповіли про ці нові вимоги, зокрема про SWOT-аналіз, визначення пріоритетних напрямів розвитку, та фінансового забезпечення. При написанні SWOT-аналізуслід враховувати актуальні проблемні питання галузей господарського комплексу та соціальної сфери, і детально розписати усі сильні і слабкі сторони.

Роз’ясниликерівникам громад різницю між перспективним планом та проектом розвитку. Адже при написанні проекту на конкурс, чи на фінансування потрібно зробити усе правильно.  Використання  коштів на розвиток громади обов’язковоперевірятимуть, тому це завдання потрібно робити досконало, аби потім не було проблем.

Керівникам громад порадили вже шукати нові кадри, з написання грантових та інвестиційних проектів, які невдовзі зможуть працювати на громаду. Таких фахівців обіцяють навчати  в Асоціації міст України вже влітку. Про це повідомив Офіс реформ в Рівненській області, АМУ

21.04.2016



Рівне-Ракурс №10 від 21.04.2016p. 
На головну сторінку