Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №755 від 21.04.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

26 квітня - 30 річниця Чорнобильської катастрофи: ЧАЕС повністю ліквідують до 2065 року

26 квітня - 30 річниця Чорнобильської катастрофи: ЧАЕС повністю ліквідують до 2065 року

Катастрофа, що сколихнула увесь світ…

До того, як весь світ дізнався про існування Чорнобиля, найбільшою катастрофою такого характеру була аварія на американській АЕС Трі-Майл Айленд. Чорнобиль вважався єдиною аварією з сьомим найвищим рівнем небезпеки. Тепер таких катастроф вже дві, адже варто згадати трагедію, яка трапилася на АЕС “Фокусіма” 2011 року в Японії.

Так, 26 квітня 30 річниця Чорнобильської катастрофи. Саме цього дня 1986 року сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС. Потужність двох вибухів була настільки великою, що вони зруйнували стальну і свинцеву обшивки реактора.

Цифри, які говорять самі за себе…

Сумарний вихід радіоактивних матеріалів становив 50 мільйонів кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих в 1945 році на Хіросіму.  Від вибухів і при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинув 31 чоловік і більше 200 було госпіталізовано. Одразу після аварії майже 8,5 мільйона людей були опроміненими. За неофіційною статистикою, в Україні померло не менше 15 тисяч людей, які були уражені в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.

Герої, яких завжди пам’ятатимуть…

240 тисяч людей брали участь в гасінні масштабної та небезпечної пожежі на ЧАЕС. Всі вони отримали високі дози радіації. Загальна ж кількість ліквідаторів (включаючи подальші роки) становить близько 600 000.

Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справді серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії. Вогнеборці, які першими прибули на місце катастрофи, а їх було 28, не мали ізолюючих протигазів. Їх просто не попередили про особливості ситуації. Слід зауважити, що серед 4 тисяч 792 ліквідаторів з Рівненської області у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи активну участь брали і 83 рівненських вогнеборців.

Що далі…

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986 року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним “саркофагом”. Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Однак великі пожежі і аварії в 1991 та в 1996 роках привели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000 році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу. Нині триває спорудження нового “саркофагу”, яким планують закрити четвертий реактор ЧАЕС.

Також періодично розглядається питання про можливість скорочення зони відчуження. Згідно із затвердженою верховною радою програмою, ЧАЕС повинна бути повністю ліквідована до 2065 року: паливо буде вилучене та переміщене до довгострокових сховищ, відбудеться консервація реакторів, а коли рівень радіоактивності знизиться, їх демонтують, а територію очистять.

Варто зауважити…

Яка б не була страшна трагедія та варто зауважити, що нині в зоні відчуження живе близько 400 видів тварин, птахів та риб. 60 з них – занесені до червоної книги України. Те ж з флорою: з 1 200 видів, знайдених на території зони, 20 – рідкісні. Науковці радіють відновленню популяції унікальних для наших територій бурих ведмедів, а також лосів, вовків, рисей, оленів і коней Пржевальського. Тут почали з’являтись рідкісні чорні лелеки та нетипові для цих країв єнотовидні собаки. Чорнобильські тварини нічим не відрізняються від звичайних, хіба що менш полохливі, бо їм не доводилось зустрічатися з людиною.

Цікаві факти про Чорнобильську катастрофу…

Під час розплавлення активної зони реактора 3 добровольців кинулись в радіоактивний басейн, щоби відкрити трубопровід. Ніхто не залишився в живих, але тим самим вони не дали реакторові вибухнути.

Рівень радіації в Чорнобилі був настільки високим, що загиблих ховали у свинцевих трунах. Робітники, що здійснювали прибиральні роботи після катастрофи, могли працювати безпечно лише сорок секунд.

Жителі міста “Прип’ять” були сповіщені про катастрофу через 2 дні після трагедії. А весь світ дізнався про неї після того, як в Швеції була помічена велика доза радіації.

Одного разу вчені знайшли гриб, який харчувався радіацією, його одразу охрестили “Радіаційним грибом”.

Журнал Forbes визнав зону навколо Чорнобильської атомної електростанції одним із “суперекстравагантних туристичних місць, де можна і відпочити, і побачити те, чого більше немає ніде в світі”.

21.04.2016Заступник начальника ДПРЧ-2 ДПРЗ-3 ГУ ДСНС у Рівненській області Андрій Княжинський 



Рівне-Ракурс №10 від 21.04.2016p. 
На головну сторінку