Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №756 від 28.04.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як розгладити шкіряну куртку?

Як розгладити шкіряну куртку?

Існує кілька способів розгладження складок верхнього одягу. В першу чергу, слід враховувати фактуру матеріалу, товщину, якість вичинки і обробки. Різна структура і властивості шкіри притаманні різним тваринам. Має значення і те, з якої частини тварини взяті конкретні шматочки, а також напрямок розкрою.

Фахівці з ремонту шкіряних виробів кажуть, що шкіра — матеріал, що володіє індивідуальністю. Таким чином, при подібній роботі дуже важлива інтуїція, потрібен індивідуальний підхід. У будь-якому випадку, як розгладжувати таку курточку - вирішувати вам. Ми рекомендуємо при цьому враховувати, що впливати на поверхню шкіри потрібно продумано і акуратно, інакше в результаті необачності можна отримати на виході безнадійно зіпсовану річ. Варто спробувати поекспериментувати на невеликій ділянці в непримітному місці — наприклад, з виворітного боку.

Розглянемо кілька перевірених способів розгладження шкіряних речей:  

Якщо ваша курточка безнадійно пом’ялася, з’явилися глибокі складочки і навіть заломи, при цьому ви сумніваєтеся у своїх силах і побоюєтеся зіпсувати дорогу для вас річ — зверніться в хімчистку, або в ательє з пошиття та ремонту шкіряного одягу. Віднесіть куртку в майстерню і довірте догляд за нею фахівцям.  

Розгладження природним шляхом. Після того, як дістали куртку з шафи, повісьте її на плічки, застебніть на всі ґудзики або блискавку, і залиште  повисіти. Краще вибрати широкий тремпель, його розмір потрібно підбирати відповідно до ширини плечей виробу, щоб одяг оптимально випростався. Через деякий час пом’ята річ мимовільно розгладиться і прийме свою природну форму. Для повного розпрямлення може знадобитися кілька днів. Даний спосіб підходить для речей з порівняно тонкої шкіри.

Для розгладження одягу з товстого грубого матеріалу може знадобитися значний час.

Розгладження за допомогою пом’якшуючих засобів. Візьміть звичайний вазелін або горіхове масло, нанесіть за допомогою ватного тампона на шкіряну поверхню в місцях змошок. Необхідно залишити куртку в розвішеному вигляді в добре провітрюваному місці. По мірі всмоктування пом’якшувальних речовин поверхня одягу буде розпрямлятися. До використання цього методу протестуйте вазелін або горіхове масло десь на невеликій малопомітній ділянці шкіри, щоб упевнитися у відсутності появи плям.

В якості альтернативи втиранню вазеліну можна застосувати гліцерин. Воду з додаванням гліцерину (один до одного) необхідно розбризкати з пульверизатора на зім’яту поверхню (або протерти даним розчином шкіру), після чого обережно розгладити з виворітного боку праскою.  

Обробка парою. Помістіть розвішані на плічках курточку або піджак у ванну кімнату біля ємності з гарячою водою, залиште на деякий час. Під впливом пари зволожена шкіра почне розпрямлятися. Прослідкуйте, щоб не було прямого попадання гарячої води на поверхню куртки.

Увага: після наскрізного промокання шкіри можлива усадка до 10%! Конденсат, що утворився, необхідно промокати за допомогою рушника або сухої ганчірки. Після обробки парою просушіть куртку, не знімаючи з плічок, в сухому і провітрюваному місці. Поверхня шкіри поступово розгладиться у міру просихання. Якщо куртка пошита з хутряними вставками, цей спосіб обробки не підходить.  

Розпрямлення складок за допомогою відпарювання. Продавці верхнього одягу, в тому числі шкіряних виробів, користуються для розгладження вертикальними відпарювачами. Якщо у вас немає в наявності даного пристосування, можна скористатися праскою з функцією відпарювання. Обробку парою слід здійснювати з відстані не менше ніж десять сантиметрів — щоб уникнути деформації структури шкіри, пересушування і усадки. Чим тонше вичинка, тим більше має бути відстань від куртки до джерела пари.  

За допомогою звичайної праски можна ефективно вирівняти складки. Потрібно відзначити, що даний спосіб слід застосовувати з великою обережністю — не всі види шкіряних виробів можуть його добре перенести, особливо тонка м’яка шкіра. Не допускайте прямого контакту гарячої праски із зовнішньою поверхнею одягу. Пропрасовувати шкіряний виріб потрібно легкими рухами, уникаючи тривалих прикладань праски (не прасувати, а пресувати), в щадному температурному режимі (використовуйте режим “шерсть”). Гладьте з виворітного боку — через суху гладку тканину. Дуже зручно використовувати в якості прошарку при прасуванні обгортковий папір.

Замшу після прасування необхідно почистити щіткою, щоб надати їй рівномірну ворсистість. Який би спосіб ви не вибрали, для повного розгладження куртки знадобиться деякий час. Тому, якщо ви плануєте надіти одяг зі шкіри, рекомендуємо подбати про її стан заздалегідь.

28.04.2016



Рівне-Ракурс №10 від 28.04.2016p. 
На головну сторінку