Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №758 від 12.05.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Ляшко вимагає повернути пільги чорнобильцям

Ляшко вимагає повернути пільги чорнобильцям

Народні депутати від Радикальної партії зареєстрували законопроект #4442, яким пропонують внести зміни до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” щодо пенсійного забезпечення”. Мета документу - гідно вшанувати подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС, яка сталася 30 років тому, та відновити соціальну справедливість по відношенню до цієї категорії осіб.

За словами Ляшка, сьогодні інваліди-чорнобильці опинилися на межі виживання, пенсій не вистачає на придбання життєво необхідних медикаментів, не кажучи вже про інші людські потреби.

“В Україні понад 2 мільйони громадян визнано постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи. На жаль, бюджет України сьогодні не здатен забезпечити достойний соціальний захист усім категоріям чорнобильців. Але принаймні перед особами, які втратили працездатність, ліквідовуючи наслідки Чорнобильської аварії, народ України у неоплатному боргу. Законодавче забезпечення достойного життя для цієї категорії громадян – обов’язок законотворців”, - переконаний Олег Ляшко.

Також, на думку народних депутатів від Радикальної партії, важливим і болючим залишається питання соціального захисту інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв’язок із Чорнобильською катастрофою. Тож Ляшко із соратниками пропонують встановити розміри мінімальних пенсійних виплат, додаткових пенсій та компенсацій в залежності від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Так, розмір мінімальної пенсійної виплати для інвалідів – учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, евакуйованих у 1986 році із зони відчуження, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, евакуйованих із зони відчуження, відселених із зон обов’язкового відселення та інвалідів з дитинства, які досягли повноліття, І-ІІІ груп пропонується виплачувати у розмірі 1000, 800 та 600 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Іншим інвалідам щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою І-ІІІ груп пропонується виплачувати 400, 300 та 200 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність відповідно. Також проектом Закону пропонується особам, віднесеним до категорії 1, виплачувати щомісячну додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров’ю, у розмірах: для інвалідів І-ІІ груп 100 та 75 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність відповідно, для інвалідів ІІІ групи, дітям-інвалідам, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу – 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Свої ініціативи лідер радикалів обговорив із чорнобильцями, які змушені місяцями жити у Києві під будівлею Кабміну, щоб привернути увагу влади до своїх проблем. Ляшко привітав їх з Великоднем та пообіцяв зробити все можливе для відновлення їхніх законних прав.

«Захистити чорнобильців – наш святий обов’язок, так само, як вони захистили нас 30 років тому під час ліквідації аварії на ЧАЕС», - підкреслив Олег Ляшко.

12.05.2016Галина Печериця



Рівне-Ракурс №10 від 12.05.2016p. 
На головну сторінку