Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №262 від 19.10.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Запобігти, врятувати, допомогти

Ось так працівники служби МНС знешкоджують боєприпаси Великої Вітчизняної війни

І у вогонь, і у воду...

Випадкових людей в Головному управлінні МНС не буває, вважає Микола КОСТЮК

Як працюють рятувальники служби МНС Рівненщини? Чим займаються у перервах між викликами? Та де, власне, можна здобути освіту, щоб стати рятувальником? Про це - у репортажі кореспондента “РР”.

Головне управління МНС у Рівненській області знаходиться в Рівному, на вулиці Гетьмана Полуботка, навпроти ринку. Базарники вже звикли до гулу сирен, що лунають, сповіщаючи про біду, яка трапилася за N кілометрів. А чи все ми знаємо про тонкощі роботи ГУ МНС? Що ж відбувається за стінами штабу? Зрештою, як працюється нашим “еменесникам”?

- Будні нашої служби? - перепитує помічник начальника ГУ МНС України в Рівненській області Віктор КОЗАК. - Секретів немає! - з цими словами чоловік влаштував невеличку екскурсію корпусами ГУ МНС, яку ми зможемо висвітлити, на жаль, лише частково через брак газетної площі.

Завжди на пульсі

Спочатку ми зайшли у диспетчерську служби МНС, куди цілодобово надходять виклики за номером “01”.

- Щодня отримуємо, в середньому, до десяти заявок, - говорить диспетчер. - Кожен виклик-розмову записуємо на плівку, фіксуємо номер телефона заявника і виїжджаємо на місце пригоди.

- А чи траплялися нестандартні виклики, на які виїжджала аварійно-рятувальна бригада?

- Були. Якось бабуся просила врятувати кота, який заліз на дерево і три доби не злазив, то людина у ліфту застрягла і благала допомогти, а якось собака загнав чоловіка на балкон і не випускав його звідти. У нашому житті всяке може трапитися...

Дорогою до пожежної частини пан Віктор показав кабінет психологічного розвантаження, де рятувальники можуть відпочити після напруженого виклику. Поряд знаходиться спальня, де можна передрімати. До слова, рятувальникам, які працюють протягом доби, дозволяється поспати лише чотири години.

Загалом, атмосфера в ГУ МНС, як належить, напіввійськова - порядок, дисципліна, відданість службі. Видно, що тут працюють люди “з характером”.

Пожежники

у шахи не грають

- А як проходить день безпосередньо у рядового пожежника? - запитую у командира відділення пожежної частини №1 Ігора КОРЖА.

- Заступаємо на бойове чергування о 9-ій ранку, - розповідає командир. - Перевіряємо готовність транспорту до виїзду. Якщо немає бойової тривоги, до обіду проводимо заняття-тренінги. Читаємо спеціалізовані книги (у штабі є бібліотека). Пожежники в шахи не грають, як дехто вважає, - жартує командир.

Віктор Козак зазначив, що недавно при МНС було створено аварійно-рятувальний загін, який, окрім ліквідації пожеж, перебуває у постійній готовності до рятувальних робіт (сюди входять група водолазів-рятувальників, інженерна група, відділення радіаційного, хімічного та біологічного захисту). Таким чином, служба порятунку Рівненщини спроможна надати допомогу при виникненні надзвичайної ситуації будь-якої складності.

- Я пишаюся особовим складом наших підрозділів, - говорить начальник ГУ МНС України в Рівненській області Микола КОСТЮК. - Зважаючи на розмаїття функцій, покладених на працівників МНС, можна з упевненістю сказати, що випадкових людей в управлінні не буває. Товариське плече, співчуття чужому горю і готовність у будь-яку мить допомогти тим, хто у біді, - ось штрихи до портрета співробітника народної служби порятунку Рівненщини, - не без гордості за своїх підлеглих зазначив Микола Васильович.

Між іншим

Сьогодні ГУ МНС у Рівненській області надає платні послуги на замовлення громадян. Наприклад: миття приватної території пожежними машинами, скидання снігу з даху (за допомогою висотної драбини), допомога при відкриванні дверей, доставка і відкачка води, послуги автокрана та вантажного транспорту, встановлення обладнання на висоті. Кошти від заробленого йдуть на господарські потреби - закупівлю пального, придбання бойового одягу тощо.

19.10.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 19.10.2006p. 
На головну сторінку