Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №761 від 02.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Чи безпечне рівненське сміттєзвалище?

Чи безпечне рівненське сміттєзвалище?

Після трагічних подій на львівському сміттєвому полігоні, де загинули люди, таке питання є більш ніж актуальним. Справді, місяця зберігання та утилізації відходів не відносяться об’єктів, на яких часто бувають не тільки пересічні містяни, а й представники влади. Однак усі ми щоденно їх поповнюємо, адже те сміття, що накопичується у наших квартирах та будинках, потрібно кудись вивозити.

Сміттєзвалища, або як їх ще називають «полігони», є біля кожного більш-менш значного міста України. Як правило, вони були збудовані ще за часів СРСР і вже давно переповненні. Будівництво ж нових сучасних полігонів із заводами по переробці відходів річ дуже дорога і складна. Вперше в Рівному до проблеми сміттєзвалища, розташованого біля масиву Бармаки, що на Сарненському виїзді з міста, почали говорити в другій половині дев’яностих років минулого століття. Під час мерських перегонів 1998 року, ця проблема була однією з найбільш обговорюваних. Кандидати обіцяли, критикували, говорили про неминучість екологічної катастрофи, називали звалище «зміна Чорнобилю». Вибори пройшли і проблему полігону забули. Щоправда, час від часу мешканці прилеглих до сарненського виїзду мікрорайонів скаржились на сморід та дим, але всерйоз сміттєзвалище особливих нарікань не викликало. І ось таке ж звалище біля Львова стало причиною смерті кількох людей. Виникає питання: наскільки наше рівненське місце зберігання твердих побутових відходів краще від львівського і чи не повториться у нас трагедія?

Ми попросили дати свій коментар депутата Рівненської міської ради Святослава Євтушенка, який добре знає ситуацію на цьому об’єкті:

На жаль, варто констатувати, що наш полігон один із найгірших в Україні. Він, дійсно, давно вже переповнений і вичерпав свій безпечний період експлуатації. Та це не найстрашніше. Адже фактично постійно на полігоні тліє сміття. Цей процес є небезпечним, бо при такому виді горіння виділяються дуже шкідливі гази (метан). Відкриті пожежі теж не рідкість на цьому комунальному об’єкті. Річ у тім, що в нас фактично не виконуються потрібні роботи щодо пересипки шарів сміття шарами землі, аби не допустити загоряння. Також немає захисних мембран, які б не давали продуктам розпаду потрапляти в землю та грунтові води.

Що потрібно зробити, аби в нас не повторилась львівська трагедія?

Потрібно взагалі закрити сміттєзвалище поблизу Рівного і провести масштабні рекультивіаційні роботи для того, щоб воно бодай перестало бути небезпечним для міста. Натомість необхідно в найкоротші строки побудувати новий сучасний полігон і забезпечити максимальну переробку сміття. У місті ж варто налагодити повномасштабне роздільне збирання відходів. Більше того, всі ці заходи необхідно здійснювати комплексно і, що найголовніше, швидко, бо часу залишилось обмаль.

02.06.2016Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 02.06.2016p. 
На головну сторінку