Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №762 від 09.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Момент істини

«Акватон» – найбільший забруднювач повітря:
«інформаційна бомба» чи мильна бульбашка?

«Акватон» – найбільший забруднювач повітря: «інформаційна бомба» чи мильна бульбашка?

У співвідношенні частка заводу в забрудненні довкілля Рівного, порівняно з автотранспортом, сягає всього 0,0002

Вже протягом найближчих 20 років населення України може скоротитися до 25 мільйонів осіб. Через незадовільне управління країною та тривалу економічну кризу українці масово виїжджають за кордон або вимирають. При мінімальній зарплаті в 1400 гривень і штучно піднятих цінах не можна говорити про будь-яке самовідтворення людського організму. Влада України навіть відмовилася проводити торік перепис населення, аби не демонструвати його катастрофічний спад, що становить 700 осіб на день (це навіть без урахування бойових дій!). Натомість, чиновники знаходять різні приводи для вияву своєї показної турботи про здоров’я нації. Так, на Рівненщині влада взялася за якість повітря. Справді, без води можна протриматися від однієї до трьох діб, без повітря - максимум вісім хвилин, та й то особливо тренованим. Тож у квітні-травні цього року фахівці Рівненського обласного центру з гідрометеорології здійснювали екологічний моніторинг стану атмосферного повітря в містах Рівне і Здолбунів, у Рівненському районі та в зоні розташування ПАТ «Волинь-цемент», ТОВ «Сан-Оіл-Трейд», ТОВ ВП «Акватон» та ПАТ «Рівнеазот». Результати досліджень, що проводилися під час акції «Чисте повітря - 2016», оприлюднили 1 червня на прес-конференції у Рівненській ОДА.

«Нерегулярне забруднення повітря у ранішні та вечірні години»

Зі слів начальника Рівненського обласного центру з гідрометеорології Богдана МАСОВЦЯ, Комплексною лабораторією спостережень за станом забруднення навколишнього природного середовища Гідрометцентру було відібрано і проаналізовано 225 проб атмосферного повітря на вміст 11 забруднюючих речовин: пилу, оксиду вуглецю, діоксиду сірки та азоту, оксиду азоту, хлористого та фтористого водню, фенолу, формальдегіду, сірководню та аміаку. При перевірці ПАТ «Волинь-цемент» було виявлено несуттєве перевищення «цементного пилу» біля заводу, який може негативно впливати на стан здоров’я населення, що проживає поблизу підприємства. Однак стверджувати, що це викид цементного виробництва не можна, оскільки він також ідентифікується як придорожній пил. Моніторинг стану атмосферного повітря в селі Дядьковичі Рівненського району, де розміщене ТОВ «Сан-Оіл-Трейд», також не виявив перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) забруднюючих речовин.

«Натомість у Рівному, в районі розміщення ТОВ ВП «Акватон», відбувається нерегулярне забруднення повітря у ранішні та вечірні години, - зазначив Богдан Масовець. - Про це свідчать і скарги громадян на погіршення самопочуття». На підставі заяви головного гідрометеоролога області сайт «найгучніших новин Рівного» «ГОЛОСНО» запустив в Інтернет-простір «інформаційну бомбу»: «За попередніми даними найбільший забруднювач повітря рівненське підприємство, яке працює вночі, «Акватон», - впевнено стверджує журналістка Руслана ЛУЩАН. - Фахівці виявили, що вночі та вранці рівень забруднюючих речовин поблизу цього підприємства трішки перевищений».

Як показало журналістське розслідування, ця «інформаційна бомба» насправді виявилася звичайнісінькою мильною бульбашкою. Подібна «дурня», як назвали це повідомлення на самому «Акватоні», була поширена в багатьох місцевих і цент­ральних засобах масової інформації, завдавши цим, безперечно, моральної шкоди провідному підприємству Рівненщини з унікальним високотехнологічним та екологічно безпечним виробництвом. На відміну від фірташівського «Рівнеазоту», «Акватон» не зупиняє на кілька місяців виробничу діяльність, позбавляючи своїх працівників пристойного заробітку, а бюд­жет - податків, а в складних умовах економічних негараздів у державі продовжує випускати високоліквідну продукцію, прозоро виплачувати персоналу заводу гідну зарплату та вчасно і в повному обсязі сплачувати до бюджету всі податки.

«Усі викиди вимірюються санстанцією з однаковою періодичністю – 1 рік»

«Рівне-Ракурс» звернувся до заступника генерального директора ТОВ ВП «Акватон» Андрія КОРУНОВА з проханням прокоментувати брудні інтерпретації підсумків екологічного моніторингу «Чисте повітря - 2016», поширені днями деякими засобами масової інформації.

- Передусім зазначу, - сказав Андрій Ілліч, - що дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами періодичністю дії 3-5-10 років наше підприємство отримує, починаючи з 1997 року. Останній з них - № 5610100000-205 - ми отримали 6 серпня 2014-го, він дійсний до 6 серпня 2024-го. Також зауважу, що, відповідно до умов дозволу, періодичність вимірювання викидів забруднюючих речовин залежно від їх виду становить 1 рік, 1,5 та 2 роки. Але на прохання керівництва заводу усі викиди вимірюються санстанцією з однаковою періодичністю - 1 рік, тобто контроль за ними у 1,5-2 рази жорсткіший. Під час цих перевірок її фахівці з року в рік фіксують високий рівень дотримання підприємством норм ГДК викидів шкідливих речовин.

Восени 2015 року на завод приходили з безпідставною перевіркою працівники державної екологічної інспекції у супроводі групи цивільних осіб. Але, оскільки були порушені вимоги законодавства щодо процедури проведення перевірок, інспекторам було відмовлено в доступі на територію підприємства. До того ж, незадовго до їхнього візиту завод перевіряла санстанція - умовами дозволу такі перевірки передбачені один раз на рік. Тому, вважаю, не зайве нагадати керівництву обласної Держекоінспекції про те, що голова Державної екологічної інспекції України Андрій Миколайович Заїка у вересні 2015 року попередив керівників територіальних органів відомства, що у разі їхніх безпідставних звернень до Державної екологічної інспекції України щодо надання згоди на проведення позапланових перевірок їм буде запропоновано підвищити свій професійний рівень.

«Щомісяця робимо власні заміри спеціальним приладом»

- Адміністрація «Акватону», - продовжує Андрій Корунов, - була не проти організувати для громадян, які супроводжували екологів, екскурсію на виробництво за умови, що вони представляться та підтвердять своє проживання в районі заводу. Але більшість із них відмовилися це зробити. Як вдалося вияснити, близько 40 відсотків супроводу екологів були працівниками компанії «РЕНОМЕ». Дивно, чи не так?.. Але ми все-таки дозволили тим людям, які представилися, пройти на територію підприємства, ознайомитись із виробничим процесом та понюхати всі лаки, які використовує завод. Порівнявши свої відчуття з тими запахами, які викликали в наших гостей занепокоєння та спонукали їх прийти до нас, усі вони сказали, що це не той запах. Відвідувачі підприємства були приємно вражені високотехнологічним виробництвом «Акватону», а остаточно заспокоїлись, коли їм показали результати останньої екологічної експертизи. До того ж, усі вони отримали мої візитки, аби у разі необхідності вийти зі мною на прямий зв’язок.

До речі, про те, що ми працюємо вночі та вранці, я вперше почув від цих громадян. Тому і запросив їх, аби вони на власні очі побачили цілодобово діюче унікальне виробництво, на якому ми щомісяця робимо власні заміри викидів шкідливих речовин спеціальним приладом і раз на рік, як я вже згадував, контрольні заміри проводить санстанція. Результати цих замірів не викликають у нас тривоги. Для прикладу візьмемо дві позиції - фенол та формальдегід, які моніторились підчас двомісячної акції «Чисте повітря - 2016». За результатами останніх конт­рольних замірів, проведених санстанцією на межі санітарно-захисної зони (50 м), фенолу при нормі ГДК 0,01 мг/м3 виявлено 0,004 мг/м3 (у 25 разів менше); формальдегіду при нормі ГДК 0,035 мг/м3 виявлено 0,01 мг/м3 (у 3,5 рази менше). Хороші показники також отримані при аналізі викидів шкідливих речовин безпосередньо з труби: по фенолу - при нормі 20 мг/м3 виявлено 1,86 мг/м3; по формальдегіду - при нормі 20 мг/м3 виявлено 0,09 мг/м3.

Дев’ять років тому, перед тим, як будувати поблизу нас, на Буковинській, житловий комплекс «Гетьман Виговський», компанія «РЕНОМЕ» тричі запрошувала в район «Акватону» держекоінспекцію для проведення експертиз на дотримання підприємством екологічних нормативів (третій раз заміри були здійснені за присутності помічника прокурора). У відповідному акті, складеному 5 грудня 2007 року, було зафіксовано, що наш завод відноситься до V-го класу небезпечності із санітарно-захисною зоною 50 м (п’ятдесят метрів). Окремим пунктом було виділено, що при лабораторному обстеженні атмосферного повітря на вміст шкідливих речовин у районі санітарно-захисної зони ТОВ ВП «Акватон» їх концентрація не перевищує ГДК. Інша справа, що ситуація відтоді могла різко погіршитись через відкриття на Гагаріна біля торгово-розважального центру «Чайка» однойменного автовокзалу, на якому нині десятки автоперевізників обслуговують сотні автобусних рейсів у північні райони області. Але не з вини нашого підприємства. За елементарними арифметичними підрахунками, частка «Акватону» у забрудненні довкілля Рівного, порівняно з автотранспортом, сягає близько 0,0002.

Богдан Масовець:

«Завод «Акватон» ніхто

не збирається топити»

- Що стосується заводу «­Акватон», - зазначив начальник Рівненського обласного центру з гідрометеорології ­Богдан МАСОВЕЦЬ при зустрічі із журналістом, - то його ніхто не збирається топити. Є скарги людей, що проживають біля підприємства, на погіршення самопочуття близько дев’ятої години вечора. Але ми керуємося тільки аналізами, які були взяті на території поблизу заводу в різний час протягом двох місяців. Зараз нами буде ініційована перевірка «Акватону» екологічною інспекцією без попередження - адже, як відомо, виробничі потужності можна зменшити. І тоді буде ясна картина.

Крім того, зауважив Богдан Петрович на прес-конференції, на вулиці Буковинській, поблизу «Акватону», знаходиться підприємство «Екорембуд», яке також може забруднювати повітря. «Тому потрібно буде, щоб екологічна інспекція виїхала з раптовою перевіркою і на «Акватон», і на «Екорембуд», - запропонував головний гідрометеоролог області. Напевне, заслужений будівельник України, директор ТОВ «Екорембуд» Володимир ВОЗНЮК, батько народного депутата Юрія Вознюка, невдовзі буде ошелешений несподіваним візитом екологів. «Адже, - як запевнив мене по телефону Володимир Олександрович, - на Буковинській, 7-А знаходиться тільки оснащений оргтехнікою адміністративно-офісний центр підприємства, а його виробнича база розміщена в селі Шпанів Рівненського району».

На моє переконання, для об’єктивної оцінки «Акватону» як потенційного забруднювача навколишнього середовища охоронцям довкілля варто звернути увагу на те, що за роки діяльності підприємства його працівники жодного разу не були на лікарняних, пов’язаних з їхньою роботою на виробництві.

- Звичайно, - погоджується Богдан Масовець із журналістом. - Але основна причина нашої уваги до «Акватону» - нав­колишнє середовище та його чистота. Ми маємо в Рівному три пости, які контролюють якість атмосферного повітря. Один з них розташований біля ТРЦ «Чайка», другий - біля залізничного вокзалу, третій - на об’їзній, на Млинівській. Інформація з цих постів надходить цілодобово в нашу хімлабораторію. Найбільш забруднене місце в обласному центрі - це район «Чайки». На залізничному вокзалі теж жвавий транспортний потік, але чомусь перевищення гранично допустимих викидів спостерігається саме біля «Чайки». На мою думку, найбільшими забруднювачами повітря є не окремі підприємства (тобто, не «Акватон»! - О.Д.), а власники автомобілів, яких у нашому місті нараховується 64 тисячі.

«Перевищення гранично допустимих норм викидів не виявлено»

Якщо це так, а в цьому ніхто не сумнівається, то чому ж тоді деякі ЗМІ роблять в очах громадськості найбільшим забруднювачем довкілля завод «Акватон», який в умовах економічної кризи більш як у два рази зменшив річні обсяги виробництва - з 400 тонн до 180?! Адже десятки не охоплених екологічним моніторингом різних виробництв у районі «Газотрону», два автовокзали - «Центральний» та «Чайка», між якими знаходиться завод - разом із десятками тисяч легкових і вантажних автомобілів та автобусів забруднюють атмосферне повітря та завдають шкоди здоров’ю рівнян у рази і рази більше, ніж «Акватон». А крім них у місті є ще чимало «лежачих» підприємств, на території яких кипить бурхлива виробнича діяльність; десятки гаражів, де місцеві умільці підпільно зварюють твердопаливні котли, ремонтують автомобілі тощо.

До речі, легкові авто фарбують навіть у дворі за три метри від порогу оточеної приватними гаражами Комплексної лабораторії спостережень за станом забруднення навколишнього природного середовища Рівненського обласного центру з гідрометеорології. Для того, щоб увійти в хімлабораторію, мені довелося пірнути в густу білу хмару розпиленої фарби. Фахівців державної природоохоронної установи ця «аномалія», яка шкідливо впливає на очі та органи дихання її відвідувачів, зовсім не бентежить: «Перевищення гранично допустимих норм викидів не виявлено», - запевнила журналіста завідувачка сектором забруднення атмосферного повітря хімлабораторії Олена КОЗАЧЕНКО. Такий висновок чекають після перевірки підприємства держекоінспекцією і на «Акватоні».

09.06.2016Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 1721

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21183)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14558)
• Допомога під час карантину [967] (14481)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14319)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14132)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14007)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13978)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13969)
• Живи до ста! [965] (13952)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13755)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13665)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13660)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13606)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13216)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13189)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (489)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (72)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (66)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (63)
• Небезпека вологих серветок (61)
• Часникові стрілки корисніші за часник (60)
• Особливості вживання видів води (60)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (59)
• А ваш шампунь безпечний? (57)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (55)
• Нецукровий діабет (52)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (47)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"