Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №763 від 16.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Любите вчитися?

Любите вчитися?

Вам дорога в «Острозьку академію»!

Літо. Триває вступна компанія у вищі навчальні заклади. І одним з найвідоміших серед них є Національний університет «Острозька академія». З ректором закладу – Ігорем Пасічником – спілкувалася журналістка Олександра Нагорна.

– Який факультет зараз є найпопулярнішим в Острозькій академії?

І.П.: В Острозькій академії популярні всі спеціальності. Незважаючи на те, що на деякі спеціальності в інших вузах абітурієнти не йдуть, то до нас приходять. Острозька академія має свого абітурієнта. Він – та людина, яка любить вчитися і яка хоче присвятити своє життя Україні. Якщо ці дві риси притаманні випускникові школи, то цей випускник йде в Острозьку академію.

Нещодавно ми проводили ярмарок професій, де настільки «розкупили» наших випускників, що нам не було кого пропонувати. Тобто, диплом з Острозької академії – це бренд всеукраїнський. А все тому, що ми, крім спеціальностей, про які заявляємо, даємо ще й додаткові – і іноземні мови, і комп’ютерні технології тощо. Ми орієнтуємося на ті професії, які є актуальними на нинішньому ринку праці. В академії є 19 спеціальностей і біля 30-ти додаткових. Традиційно, найпопулярнішими є журналістика, право, економічна кібернетика, документознавство, романо-германська філологія, і, звичайно ж, українська філологія.

– В Острозькій академії наука активно розвивається. Над чим зараз працюють студенти і викладачі?

І.П.: На відміну від інших університетів, наукова складова є обов’язковою. На більшості спеціальностей через кожні 2-3 практичних заняття студенти пишуть наукове есе. Потім – виконують курсові роботи. У нас важко виконати таку роботу, адже всі вони – чи то курсові, чи то бакалаврські, чи то магістерські – перевіряються на плагіат. Ми привчаємо своїх студентів до того, щоб не списували, щоб вміли формувати і викладати власні думки. Тому ми і є науково-дослідним університетом. Одночасно готуємо і теоретиків, і науковців, і практиків. Пишаємося цим, адже у нас 89% викладачів – це доктори і кандидати наук; наші викладачі, здебільшого, молоді люди, яким 33-37 років, вони можуть давати відмінні знання. Якщо завдання школи – підготувати до життя, то завдання вузу – сформувати громадянина з високим рівнем знань, умінь і навичок.

– У вашому університеті розвинута міжнародна співпраця. З якими країнами та університетами співпрацюєте?

І.П.: Ми надзвичайно популярні за кордоном. Багато тамтешніх університетів пропонують нам укласти угоду про співробітництво. Отож ми маємо вибір. Співпрацюємо, наприклад, з Ягеллонським, Варшавським, Північно-Іллінойським, Стокгольмським університами – з ними укладені чіткі угоди… Наші студенти в цих університетах одержують подвійні дипломи. А що найважливіше – ті студенти, які отримають подвійні дипломи, не платять за це гроші. Навпаки, їм платять стипендії, їх фінансує уряд тих країн, де вони навчаються. Цим ми суттєво відрізняємося від інших університетів, студенти яких отримують подвійні дипломи, оплачуючи їх власними коштами.

16.06.2016



Рівне-Ракурс №10 від 16.06.2016p. 
На головну сторінку