Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №764 від 23.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Перша допомога при тепловому ударі

Перша допомога при тепловому ударі

У спекотну погоду хтось поспішає на пляж засмагати, хтось на дачу працювати, а хтось у фітнес-клуб приводити своє тіло у форму до літнього сезону. Проте варто врахувати, що довге знаходження на сонці без головного убору або фізичні навантаження в невідповідному (занадто теплому) одязі і задушливому приміщенні можуть призвести до перегрівання організму і теплового удару. Привести себе чи оточуючих до тями допоможуть деякі поради.

Ознаки теплового удару

Перші ознаки теплового удару: відчуття тиску в області голови, стукіт у скронях, прискорене серцебиття, вологий холодний піт, різке почервоніння обличчя та області шиї, відчуття «ватності» ніг і деякої невагомості тіла. Людина відчуває різку сонливість, слабкість, потемніння (позеленіння) в очах і може навіть втратити свідомість.

Рідше тепловий удар супроводжується нудотою або блювотою. При важких випадках у людей зі слабкою кровоносною системою і нервовими захворюваннями можуть відзначатися м’язові судоми і зорові галюцинації.

У маленьких дітей в силу слабкої терморегуляції організму може відразу ж підвищитися температура тіла до 38 градусів, долоні (тильна сторона) і губи стають сухими і гарячими.

Допомога при тепловому ударі

Якщо ви знаходитесь в приміщенні або на вулиці одні й відчуваєте наближення теплового удару — прийміть лежаче положення, зігніть ноги в колінах і інтенсивно потріть себе за мочки вух. По можливості зніміть верхній одяг і шкарпетки. Коли непритомний напад ослабне, прийміть прохолодну ванну і дайте тілу висохнути самостійно.

Для надання допомоги іншому потерпілому також укладіть людину на підлогу або землю в прохолодне місце, підкладіть що-небудь під ноги в області щиколоток. Знайдіть лід, холодну пляшку або що-небудь холодне, загорніть у легку тканину і прикладіть до потиличної западини (де голова переходить в шию) людини.

При блювоті щоб уникнути попадання блювотних мас у дихальні шляхи слід укласти людину таким чином, щоб положення тіла було в позі рачки (наприклад, дитину перегнути через свої коліна).

Забезпечте доступ кисню: піднесіть вентилятор або спорудіть щось на зразок віяла або опахала. Дайте попити холодної води з сіллю (третина чайної ложки солі на склянку води). У важких випадках викличте швидку допомогу.

Увага: ні в якому разі не можна давати потерпілому «Аспірин» та інші шипучі жарознижуючі потогінні ліки, це може лише погіршити ситуацію.

Профілактика теплових ударів

Щоб уникнути теплових ударів на вулиці носіть «дихаючий» одяг і головний убір. Не займайтеся спортом в не провітрюваному приміщенні. Після кожних 30 хвилин, проведених на активному сонці, йдіть у тінь на 10-15 хвилин, щоб тіло могло охолонути.

Частіше купайтеся, перед виходом на вулицю і після приймайте контрастний душ. Обов’язково беріть з собою на прогулянку мінеральну воду без газу або середньої газованої. Перекус свіжими огірками також допоможе заповнити запас води в організмі.

23.06.2016http://korysniporady.com.ua/



Рівне-Ракурс №10 від 23.06.2016p. 
На головну сторінку