Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №764 від 23.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс знаменитостей

Андрій Кузьменко («Скрябін»)

Андрій Кузьменко («Скрябін»)

Скрябін Кузьма (Андрій Кузьменко) народився 17 серпня 1968 року в місті Новий Розділ, але дитинство і шкільні роки провів у Новояворівську.

Батько Андрія Скрябіна працював інженером, а мати - викладачем музики. Саме вона і вплинула на формування особистості Кузьми. Так, у своїх інтерв’ю він часто згадував як мати «гумовим тапочком заганяла його в музичну школу», яку він закінчив по класу фортепіано.

При цьому, в дитинстві Кузьма хотів стати водієм сміттєвоза.

У 10 років Кузьма почув пісню The Beatles «Lady Madonna», яка і стала відправним поштовхом його меломанії.

Його дивувала наскільки вона проста, і при цьому наскільки сильно вона «вставляє».Спочатку він грав цю мелодію на власноруч зробленій електрогітарі, потім - на своєму піаніно, при цьому відчув такий душевний підйом, що почав вигадувати мелодії і сам.

Після він захоплюється музикою диско (Boney M.), але на дискотеки не ходить, а заслуховує пластинки до дірок вдома.

У 1981 році його зрадив його близький друг. Це був настільки сильний удар для Андрія, що його сім’я приймає рішення переїхати в Новояворівськ. Тут він вивчив польську мову і проявляє інтерес до цієї країни.

У 1983 році Кузьма почув на польському радіо шотландську групу The Exploited, яка захопила його і назавжди змусила полюбити панк-музику.

За його словами, що ця музика ввімкнула в ньому зовсім іншу людину. Він став танцювати, ходити на дискотеки і поширювати панк серед молоді. Так з’явилася група «Ланцюгова реакція». Для репетицій групи використовувався актовий зал школи, де навчався Кузьма.

Кузьма мав шалену популярність в школі, граючи на дискотеках

Група грала на танцях - у той час це було модно, коли на танцях грала жива група.Співали українською, англійською та російською мовами.

У 1985 році він закінчив школу і, мріючи стати лікарем-неврологом, намагався поступитиу Львівський медінститут, але це йому не вдалося через деякі особисті причини.

Через рік він познайомився з Володимиром Шкондою, з яким мав подібні смаки.Спочатку вони тільки слухали музику, а пізніше стали її грати. Володя був гітаристом,Кузьма грав на піаніно. Цю групу Кузьма пізніше назве першим етапом появи Скрябіна.

У 1987 році, після повернення з армії, Кузьму погодилися перевести до Львова нафакультет стоматології. За навчання необхідно було заплатити, а потрібної суми у Кузьми не було. Це відбило в нього всяке бажання займатися медициною, оскільки стоматологія була йому нецікава. Але через наполегливі вимоги батьків Кузьма все-таки продовжував навчання.

Він пише пісні Lucky Now, Brother, Да То Уже Есть. Кузьма добре знав англійську мову, тому більшість пісень писалося англійською, а потім, залежно від необхідності, їхперекладали українською.

Точкою відліку для гурту Скрябін стало прийняте 29 червня 1989 року спільне рішенняучасників групи записати композицію Feel the Pain та її україномовний варіант - «Чуєш Біль».

Подальше життя Кузьми було тісно пов’язане з групою Скрябін. У 2000 році Кузьма став ведучим власного хіт-параду «Гаряча сімка», який проіснував до 2002 року.

Тоді в 2000-му Кузьма посварився з Ростиславом. Пройшов слух про розпад Скрябіна. Після того Андрій почав набирати обертів у популярності, а Рой почав займатися восновному адміністративними справами групи. Відносини між ними охололи.

Приблизно з 2003 року Кузьменко працював як ведучий програми «Шанс» і «Шейканемо» разом зі співачкою Наталею Могилевською. З тих пір Андрій взяв усі важелі управління проектом Скрябін на себе, почав творити зовсім іншу музику, ніж раніше. Очевидними стали зміни у його поглядах та ідеях - це стає помітним у його словах на інтерв’ю.

У 2006 Кузьменко проявив себе і як письменник після видання його власної книги-автобіографії «Я, Побєда і Берлін». Вона стала надзвичайно популярною, кілька разів перевидавалася

Жив і працював Кузьма в Києві

У 2008 році створив групу «Пающіє труси».

У 2009 році став першим учителем групи DZIDZIO.

Що стосується особистого життя, то в 1994 році Кузьма одружився на Світлані - дівчині, яка вчилася з ним в паралельних класах, і колись захистила його бажання піти в музику перед його ж батьками. Світлана - художниця, і Кузьма є найбільшимим шанувальником її таланту. У 1997 році у них народилася дочка Марія-Барбара.

Першого лютого 2015 року Кузьма дав свій останній концерт в Кривому Розі на честь 25-річчя «Скрябіна».

Концерт зібрав повний зал у Палаці молоді, більше тисячі людей прийшли послухати хіти улюбленого артиста.

Після концерту він як завжди приділяв багато уваги своїм фанатам: із задоволенням роздавав автографи і фотографувався. Виступ в Кривому Розі був частиною програми на допомогу солдатам, серед яких часто бував і яких підтримував Кузьма. У концертному репертуарі патріотична музика від «Скрябіна» була присвячена тим, хто на цей момент перебуває в зоні АТО.

Другого лютого Кузьма Скрябін загинув. Повертаючись з Кривого Рогу музикант потрапив в аварію.

Напередодні, Скрябін представив і новий кліп - «Дельфіни».

Друзі та знайомі говорили про нього, як про мудру і розумну людину, психолога від природи. До музики він ставився просто, писав що виходило, у своє задоволення.Творчість для нього була просто способом мислення і передачі інформації. Він хотів створювати таке, що зрозуміли б тисячі і мільйони людей. І йому це вдалося.

23.06.2016http://ua.korrespondent.net/



Рівне-Ракурс №10 від 23.06.2016p. 
На головну сторінку