Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №765 від 30.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Що буде з «дикою» торгівлею?

Що буде з «дикою» торгівлею?

Таке питання здається доволі дивним у 2016 році. Адже воно вже давно повинно було піти в минуле, однак – нейде. Виявляється, для обласного центру питання несанкціонованої торгівлі є дуже актуальним. Це стало зрозуміло, коли кілька підприємців,чиї торгові закладизнаходяться в самісінькому центрі – на вулиці Полуботка –звернулися до депутатів. Одним із ініціаторів цього «крику відчаю» стала відомий в місті підприємець та громадська діячка Єлизавета Чумак. Після сесії автор поспілкувавсяз нею і вислухав її історію.

В мене є швейне ательє, яке знаходиться на першому поверсі житлового будинку по вулиці Полуботка. Ми працюємо в правовому полі, платимо податки. Однак вже який рік поспіль наше життя роблять нестерпним вуличні торговці, які, фактично, захопили нашу вулицю. З ранку й до вечора вони торгують найрізноманітнішими продуктами харчування, цим самим блокуючи входи до легальних торгівельних закладів та офісних приміщень на вулиці. Ці люди не сплачують податків, після них залишаються купи сміття, а, головне, до нас практично не можливо потрапити, адже стоять такі продавці досить щільно. Цей самовільний базар розростається і вже ось-ось досягне нашого музично-драматичного театру. Легальні заклади торгівлі по вулиці Полуботка закриваються, а нелегальні торгівці – навпаки – почувають себе власниками вуличної території. Тому ми вирішили боротися. Тим більше, що на прилеглих базарах вільних місць для торгівлі більше, ніж досить. Коли ми почали звертатися до місцевих контролюючих органів, я вияснила дуже цікаву річ: виявляється, реально штрафувати за незаконну торгівлю може лише наша нова патрульна поліція. Добре, що вони відгукнулися і навели лад на вулиці Полуботка. Питання: чи надовго?

Здається все просто – торгувати можна лише у спеціально відведених місцях. Однак в обласному центрі проблема далеко не тільки на вулиці Полуботка. Фактично, весь центр міста від «базару Дикого» і театральної площі та вулиці Набережної – це суцільний нелегальний базар, на якому можна придбати майже весь асортимент товарів та продуктів харчування. Так було, є і, боюсь, буде. Чому? Все досить просто – у місті немає роботи. Сумно, але така правда. Відсутність реально діючих промислових підприємств змушує людей шукати можливості хоч якось заробити. При цьому, базари залишаються другими (після бюджетних установ) «роботодавцями» в Рівному. Ніхто точно не знає скільки «базарників» в обласному центрі. До того ж, далеко не всі з них можуть і хочуть платити базарний збір. Та й нелегальні ринки розташовані вигідно для торгівців і це ще більше ускладнює боротьбу з нелегальною торгівлею. Так, на вулиці Полуботка вдалося на певний час навести лад. Однак, досвід минулих компаній по боротьбі з нелегальними торговцями говорить, що одніправоохоронні органи нічого в цій ситуації не змінять. Потрібна комплексна програма в якій, з одного боку, мусить бути робота органів місцевої влади спрямована на допомогу нелегальним торговцям у переході на нормальні ринки, співпраця з власниками приміщень, які знаходяться поряд з стихійними базарами і потерпають від такого сусідства. Однак важливіше інше – без кардинальної зміни пріоритетів розвитку обласного центру вирішити цю ситуацію неможливо навіть в теорії. Потрібні нові промислові підприємства, які б змогли «відтягнути» з базарів хоча б десять-п’ятнадцять тисяч рівнян. Тоді питання несанкціонованої торгівлі на вулицях зникне саме по собі.

30.06.2016Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 30.06.2016p. 
На головну сторінку