Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №766 від 07.07.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Прокурор бурштинокопачу – друг, товариш і…«криша»?

Прокурор бурштинокопачу – друг, товариш і…«криша»?

Четвертого липня на Рівненщину з робочим візитом завітав генпрокурор України Юрій Луценко, голова СБУ Василь Грицак та головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Юрій Луценко розповів, що прийняв рішення про звільнення прокурора Рівненської області Анатолія Ковальчука.

Прес-служба генпрокурора повідомила, що того дня в області працювало близько 300 правоохоронців. Завдяки їхнім зусиллям, було затримано заступника прокурора області Андрія Боровика, якого підозрюють в організації злочинного угруповання із незаконного видобутку бурштину в Рівненській області.

Ранок п’ятого липня для журналістів розпочався із дзвінків у прокуратуру, в поліцію та СБУ Рівненської області. Однак, ніхто з правоохоронних органів не дав чітких коментарів щодо ситуації, яка склалася: казали, що деяких працівників не було на місці, що хтось пішов у відпустку, або ж просили, щоб дзвонили пізніше…

І, нарешті, о 12.30 голова Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Муляренко провів брифінг зі ЗМІ, на якому повідомив:

«Була проведена таємна операція у північних районах Рівненської області, вже обшукали кабінети голів Дубровицького та Рокитнівського районів однак вони не затримані та підозри їм виснуто не було.

Наразі відомо, що фігурантами у справі «кришування» незаконного видобутку бурштину є керівники лісгоспів, колишні працівники міліції, а також, можливо і діючи працівники МВС та СБУ. Тривають слідчі дії».

Як повідомляє сайт «Ліга. Новини», «нині вирішується питання про обрання запобіжного заходу п’яти організаторам, здійснюються відповідні процесуальні дії проти учасників угруповання.

У прес-службі СБУ підкреслили, що за оцінками різних експертів, обсяг незаконного видобутку бурштину знаходиться в діапазоні 150-300 тонн. Тіньові доходи бурштинової мафії становлять $200-300 млн.

У Києві затримали кримінального авторитета, який контролював нелегальний видобуток бурштину на Рівненщині. На Рівненщині проходить одночасно 123 обшуки в справі бурштинової мафії. Крім заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика підозри пред’явлені також підполковнику СБУ і ряду співробітників МВС».

Олександра НАГОРНА

І так, на Рівненщині розпочалася наймасштабніша кампанія по виявленню членів «бурштинової мафії» за усі часи боротьби з бурштинокопанням. Принаймні таке враження складається з інформаційних повідомлень ГПУ, МВС та СБУ. Однак багато хто з тих впливових в області осіб, які добре знають цю проблему, мають іншу точку зору. І її є сенс почути для «повноти картини».

Експерт перший.

Дійсно, арешт заступника обласного прокурора, ледве не особисто Генеральним прокурором – це для Рівненщини подія непересічна. Не можу сказати, винен Боровик чи ні – це справа суду, однак Юрій Луценко занадто досвідчений політик, для того, аби не потрапити в халепу із затриманням невинного прокурора. Тому, думаю, доказів вини Боровика та інших фігурантів справи зібрано «з запасом». Питання в іншому – наскільки ці затримані дійсно керували «бурштиновою мафією»? Гадаю, що вони були такими собі «діячами середньої ланки» і від затримання цієї групи видобуток бурштину на Рівненщині не постраждає аж ніяк. Річ у тім, що цей вид незаконної діяльності вже давно перетворився на велику й добре структуровану «компанію», в якій навіть затримання не то, що одного прокурора, а й кількох мвсників та сушників разом з чиновниками та лісниками нічого суттєвого не вирішують. На їх місця дуже швидко прийдуть інші… Це сумна реальність. Фактично, ми повертаємося до часів Віктора Федоровича, коли все незаконне копання бурштину було під «дахом» і самі копачі отримували за свою нелегальну працю доволі скромну винагороду. На жаль, навіть найсерйозніші затримання без вирішення питання «Що ж робити з проблемою видобутку бурштину?» є малоефективними. Хоча картинка самої операції була гарною…

Експерт другий

Я не згоден, що всі бурштинокопачі контролюються корумпованими поліцейськими, чиновниками, прокурорами та працівниками СБУ. Це міф. Так було до Революції, коли вистачало сил у міліції відганяти «диких копачів». Після того, як зник «Беркут» та внутрішні війська пішли воювати на схід України, ситуація кардинально змінилася. Здебільшого, спроби колишніх «кришувальників» заставити бурштинокопачів платити почали наражатися на масовий супротив, при цьому, били саме «кришувальників». Ми маємо справу із колгоспами бурштинокопачів, в яких є свої авторитети з місцевих мешканців, і які можуть організувати тисячі селян. Інша справа – скупка, транспортування, «експорт» та збут бурштину. Все це налагодити самі копачі, принаймні на нинішньому етапі, не можуть. На цьому етапі «Великого бурштинового шляху» без правоохоронців дійсно не обійтися. Думаю, саме такі «послуги» могли надавати затримані. Якщо це так, то удар по незаконному бізнесу може бути суттєвим, адже без збуту викопування сонячного каміння він просто втрачає сенс. Хоча це доволі просто перевірити. Якщо найближчим часом вартість бурштину на біржі в Польщі піде вгору – значить є результат. Якщо ж ні, то треба копати далі. Ще одним результатом нинішньої операції є страх у всіх правоохоронців, що «в один чудовий вечір» за ними прийдуть хлопці зі столиці. Наскільки цей страх заставить їх працювати чесно – це питання теж залишається відкритим…

07.07.2016Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 07.07.2016p. 
На головну сторінку