Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №766 від 07.07.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Їх славу віки привітали

Їх славу віки привітали

Третього липня всі небайдужі з різних куточків України з’їхалися до Пляшевої, щоб вшановувати пам’ять і славу козаків, які загинули у битві під Берестечком 365 років тому. Достеменно невідомо, скільки осіб тоді було вбито (історики твердять, що більшість із них загинула, коли долала переправу).

Звичайно, згадуючи події тих років, не можна оминути події сьогоднішніх днів – страшну війну на сході України. Пройшло багато років, та, на жаль, тієї омріяної незалежності ми й досі не маємо. Люди продовжують гинути, люди продовжують вбивати людей...

Отож у неділю на місце битви завітав Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет і в Свято-Георгіївському храмі очолив Божественну літургію за загиблими, а також помолився за сучасних козаків, які беруть участь в АТО.

«Майже 50 років я відвідую Берестечко, та й сам я родом звідси, – розповідає голова Рівненської регіональної обласної організації «ПРОГРЕС» Анатолій Сидорук. – Не приїхав сюди, щоб заробити якісь політичні дивіденди чи бали, я приїхав, щоб вшанувати українців. Над нами знову нависла загроза: ми воюємо з агресором зовнішнім, ми воюємо з агресором внутрішнім – він не менш жорстокий. Він сьогодні руйнує країну. Цьому агресорові сприяють злочинні дії деяких людей, які розкрадають кошти в країні, які продають наші землі і знімають мораторій на їх продаж. А що ще можна забрати в українців, що ж нам лишилося? Наші хлопці зараз боронять країну своїм тілом, своєю душею... Але життя України залежить не тільки від них. Воно залежить від кожного з нас. Потрібно діяти тут і тепер! Українцям потрібно гуртуватися, щоб бути народом, щоб чужоземні загарбники не зазіхали на наші землі, на наші звичаї, на нашу культуру! Я радий, що кожного року сюди приходить все більше і більше людей! Бережімо себе і неньку Україну! Слава Героям!».

Своїми враженнями поділилася Анна Вакуленко – дівчина вже давно хотіла сюди приїхати:

«Навчаючись у 8 класі, коли ми вивчали визначну сторінку історії України – козацьку добу, я мріяла побувати в найвідоміших місцях – символах козаччини. Родом я із Кіровоградської області, вже неодноразово відвідала Чигирин та Холодний Яр. Ось і здійснилася ще одна моя мрія – я нарешті відвідала Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви» – місце однієї із найзапекліших і найграндіозніших баталій ХVІІ століття. Ця битва була символічною для українців. Я впродовж усього заходу згадувала слова Ліни Костенко з її роману «Берестечко»: «Не допускай такої мислі, що Бог покаже нам неласку. Життя людського строки стислі. Немає часу на поразку».

Цьогоріч, зізнаюсь, і я вперше побувала тут. Спочатку здивувало те, що на цьому місці люди влаштували і розваги, навіть каруселі поставили. Хоча, в кожної людини є вибір – піти в музей чи церкву, або ж піти погойдатися чи поїсти. Але ж... на цьому місці не тільки вшановують пам’ять полеглих козаків, а й прославляють велич і незламність українського духу. Тому святкувати – це добре, й, навіть, потрібно!

Керівник патрульної поліції Рівного Сергій Мерчук зазначив, що правопорушень не було:

«Цього року все спокійно. Дехто із людей, які вшановують пам’ять героїв, прикладається і до чарки – не без цього. Але загалом атмосфера добродушна і дружня: приїхав і Патріарх, і депутати Верховної Ради, і начальник ДСНС України в Рівненській області; є тут і поляки, і татари... Єдине – всі чекали на дощ, а його так і немає...».

Дощ був пізніше, а після нього прийшла легкість. Так само й на душі було, коли верталися назад у Рівне. Адже козацькі могили і сьогодні відіграють мобілізуючу роль при черговій ворожій навалі, на цей раз – із півночі.

07.07.2016Олександра НАГОРНА



Рівне-Ракурс №10 від 07.07.2016p. 
На головну сторінку