Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №766 від 07.07.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

30 способів використання соди у домашньому господарстві

30 способів використання соди у домашньому господарстві

Дуже часто лише розпочата пачка соди зберігається в кухонній шафі роками. Вона витрачається вкрай повільно, іноді додаємо в тісто або застосовуємо як засіб для чищення. Ні, справа не в економії. Коштує вона не так дорого. Просто не всі знають, наскільки корисна може бути сода в господарстві. 

А, між тим, способи застосування соди прості і доступні для будь-якої господині. 

Сода - перевірений засіб народної медицини і незамінний помічник в домашньому господарстві і кулінарії. Її дезінфікуючі і антибактеріальні властивості відомі всім, але, на відміну від безлічі інших засобів з тими ж властивостями, харчова сода до того ж ще й дешева, абсолютно нетоксична і вельми ефективна. 

Як можна використовувати соду?

1) За допомогою харчової соди можна прибрати всі неприємні запахи в холодильнику, відрі для сміття, а також автомобілі, котячому лотку або у шафі для взуття. Для цього потрібно розприскати розчин соди у всіх місцях, де може з’явитися неприємний запах.

2) Харчову соду приймають при печії - вона зменшує кислотність шлунка і здатна нейтралізувати хімічні та штучні добавки в їжі. Якщо вас мучить печія, потрібно випити розчин соди - одна чайна ложка соди на склянку води.

3) Харчову соду можна додавати приймаючи ванну - адже вона має протизапальний ефект. А якщо додати в ванну кілька столових ложок соди і кілька крапель ефірної олії, ваша шкіра стане м’якою та гладенькою.

4) Хімічний склад харчової соди робить її чудовим засобом для очищення та відбілювання - вона чистить практично все: раковини, ванни, кахель, хромовані поверхні, вапняні відкладення на металевих мийках і навіть ваші зуби, пожовклі після вживання кави, міцного чаю або тютюну.

5) За допомогою соди можна прочистити стоки що засмітилися і позбавити їх від неприємного запаху. Для цього треба насипати в стік стакан соди, потім налити склянку оцту, почекати п’ять хвилин, а потім промити водою.

6) Розчин соди досвідчені власники собак використовують під час розчісування тварини. Треба розприскати на шерсть тварини розчин соди - тоді не тільки буде легше розчісувати шерсть, але і пропаде запах «псини».

7) Сода використовується під час прання: за її використанні ефективність порошку посилюється, кольори тканин стають яскравішими, жорстка вода пом’якшується. В результаті сода ціною в копійки діє на пральну машину нітрохи не гірше розрекламованих дорогих засобів. Так як харчова сода не токсична, то нею краще замінювати будь-які хімічні засоби для чищення під час вагітності.

8) Сода може замінити не тільки засоби для чищення, але й шампунь для волосся. Для цього потрібно з соди і води приготувати кашку, нанести її на волосся і ретельно змити. Ви побачите, що ваше волосся стане не тільки чистими, але і м’якими і блискучими. Особливо рекомендується такий засіб тим, хто користується декоративними засобами для своєї зачіски: содовий розчин знімає всі залишки лаку, мусу та іншої косметики з волосся.

9) За допомогою харчової соди можна почистити килими. Для цього треба розприскати по поверхні килима розчин соди, залишити на півгодини, а потім пропилососити. Цей же прийом допоможе швидко позбутися від накопичених запахів на старих килимах, а також від хімічного запаху нового килима.

10) Якщо у вас в саду є басейн, і він швидко «зацвітає» - значить, проблема в кислотному pH-балансі води. Відновити нормальний баланс здатна саме сода, яка не дозволить воді псуватися.

11) Сода швидко гасить полум’я і може стаии у пригоді в разі несподіваного загоряння на кухні.

12) Харчова сода допомагає позбутися свербіння від укусу комах; потрібно зробити кашку з соди і води, нанести її на запалені ділянки або місце укусу.

13) Якщо у вас суха шкіра, додайте кавову ложку (половину чайної) соди в миску з теплою водою. Цим розчином потрібно мити обличчя. Додатково обполіскувати обличчя не потрібно.

14) Всього сто грамів соди, покладені в гарячу воду до прийняття ванни, пом’якшать жорстку воду, а вашу шкіру зроблять м’якше.

15) Вгамувати біль в ногах після важкого дня допоможе ванночка з додаванням 3 чайних ложок соди на 10 літрів води.

16) Використовуйте соду замість кулькового дезодоранту. Потрібно всього лише припудрити нею пахви, щоби запах поту не з’являвся.

17) А якщо потіють ноги, покладіть трохи соди в своє взуття. Знімаючи взуття, використану соду просто витрусити.

18) Після укусу оси або бджоли нанесіть на шкіру трохи вологою соди. Це допоможе зняти біль.

19) Видалити неприємні запахи з м’яких меблів можна, посипавши поверхню содою, а потім, через кілька годин, пропилососити.

20) Щоби позбутися від неприємних запахів в холодильнику, залиште там блюдце з 50 г соди. Через кілька днів не викидайте її, а спустіть в кухонну раковину для прочищення стоку.

21) Зелені овочі (квасоля, шпинат і ін.) Збережуть природний колір, якщо у воду додати одну чайну ложку соди.

22) Овочі, фрукти та листя салату промиються краще, якщо ви на літр води додасте одну-дві чайні ложки соди.

23) Від неприємної кислоти ягід і фруктів можна позбутися за допомогою додавання на 1 кг щіпки соди.

24) Щоб квасоля та інші бобові зварилися швидше, додайте в каструлю одну ч. л. соди на літр води.

25) Щоб швидше зварилася капуста і, до того ж, збереглися вітаміни, вистачить і 1 чайної ложки соди, доданої в каструлю.

26) Чай або кава стануть особливо ароматними, якщо для пом’якшення води додати в кружку щіпку соди.

27) Щоб нейтралізувати кислотний наліт і попередити карієс, не обов’язково використовувати жуйки. Полощіть рот після їжі розчином 1 чайної ложки соди, доданої на склянку води.

28) Щоби заповнити невеликі щилини в стінах, змішайте трохи харчової соди і білого клею до консистенції пасти, потім пальцями нанесіть пасту, щоб заповнити діру.

29) Повернути блиск хромованим речам можна, якщо потерти їх сухою харчовою содою, а потім протерти сухою ганчіркою.

30) Щоб зменшити біль від сонячних опіків, нанесіть на шкіру пасту з соди і води. Це охолодить та заспокоїть шкіру.

07.07.2016



Рівне-Ракурс №10 від 07.07.2016p. 
На головну сторінку