Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №767 від 14.07.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Місцеве самоврядування – єдина ефективно працююча частина влади в Україні, – впевнений Володимир Хомко

Нинішня ситуація в державі, на превеликий жаль, не викликає у більшості громадян позитивних емоцій. Ростуть тарифи на комунальні послуги, зростають ціни, зарплати та й пенсії майже не змінилися із «дореволюційних часів»... Якщо додати до цього переліку ще й політичну кризу, то ситуація виглядає дуже сумною. А як же почуває себе в наших реаліях місцеве самоврядування? Це питання автор і задав міському голові Рівного Володимиру Хомку.

Що стосується обласного центру – фінансовий стан міста є непоганим. ми завершили перше півріччя із перевиконанням бюджету на сто мільйонів гривень. Це хороший показник для Рівного. Думаю, що і в другому півріччі ми матимемо перевиконання, хоча, можливо, й не таке значне. Що це означає для міста? Ми зможемо набагато більше відремонтувати доріг, заасфальтувати дворів, полагодити мости і ще зробити багато того, до чого раніше через тотальний брак коштів у бюджеті просто «руки не доходили». Коли я тільки став міським головою, то пообіцяв завершити чотири великі обєкти: добудувати чотирнадцяту школу, бо діти вчилися фактитчно в хліві, завершити ремонт Міського Будинку культури , капітально відремонтувати стадіон та школу «Престиж». Перші два пункти вже виконано, тепер ми приступили до «Авангарду». В цьому році розпочались роботи по виготовленню проектної документації, після неї почнуться і ремонтні роботи. Думаю, обласний центр заслуговує на те, щоб мати гідну спортивну арену на яку приємно прийти і вболівати за наших спортсменів.

Серед інших проектів, які будуть здійснюватися в цьому році, я хочу зазначити ремонт вулиць Орлова, Уласа Самчука, Буковинської, Богдана Хмельницького та інших. Також у нинішньому році плануємо розширити та відремонтувати шляхопровід на вулиці Князя Володимира, завершити ремонт мосту навулиці Степана Бандери… Це так би мовити «великі проекти». Серед інших планів я особливо звертаю увагу на проект по утепленню майже ста громадських споруд. Його ми хочемо провести спільно з Європейським інвестиційним банком, а також проект по спільному із мешканцями фінансуванню утеплення житлових будинків. До речі, вже почалися роботи з утеплення 32-ох багатоквартирних будинків. Хочу звернутися до рівнян: обєднуйтеся, створюйте ОСББ, звертайтесь у міськвиконком для участі в програмі по утепленню! Сьогодні це єдиний шлях зменшити рахунки за тепло. Будинки – ВАША власність і це потрібно зрозуміти.

Що стосується ЖКП – сьогодні ситуація доволі складна. З першого липня вони ніби й ліквідовані, хоча законодавча база доволі заплутана. Найближчим часом повинні запрацювати управлінські компанії. Я звернувся до працівників ЖКП - беріть майно в оренду і працюйте далі як управлінські компанії. Думаю, в них є шанс знайти своє місце на ринку комнуальних послуг. Однак вибір за рівнянами. Що ж стосується загальної ситуації в країні, то такого рівня непрофесійності та безвідповідальності органів центральної влади я ще не бачив! Що говорити, коли вже третій рік Міністерство охорони здоров’я не може закупити вакцину. Фактично, нормально працюють лише органи місцевого самоврядування. Це страшно, адже є дуже багато проблем, які ми при всьому своєму бажанні не можемо вирішити – не маємо прав. Думаю, в нинішній ситуації єдиним логічним рішенням є максимальне передання повноважень органами місцевого самоврядування.

14.07.2016Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 14.07.2016p. 
На головну сторінку