Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №769 від 28.07.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

На «бензиновому фронті» без змін

Ситуація на ринку нафтопродуктів вже давно є «лакмусовим папірцем» в економіці України. Якщо тут все стабільно, отже можна очікувати, що і вся економіка буде працювати ритмічно.

Приблизно три тижні тому розповсюдилися чутки про нестачу пального, яка загрожуватиме нашій державі через зупинку в Білорусії двох нафтопереробних заводів. Вони ж, в свою чергу, мусять припинити роботу через обмеження в постачанні сирої нафти з Росії.

Ситуацію на ринку нафтопродуктів ми попросили прокоментувати координатора мережі АЗС «ОЛАС» Віталія Першогубу.

Дійсно, проблеми з постачанням білоруського пального з’явилися відразу ж після того, як стало відомо, що Білорусія та Росія не домовилися про квоти на постачання сирої нафти. Також зазначу: такі проблеми виникають між цими країнами не в перше і через певний час завершуються підписанням чергового документу, який знімає гостроту питання. Обидва білоруські НПЗ – Новополоцький та Мозирьский – частково припинили підписувати нові спотові конракти, однак за довготривалими угодами пальне продовжують відвантажувати. До речі, оперативно запропонували свою продукцію НПЗ із Польщі та Литви, а на ринку дизельного пального доволі активно працюють російські постачальники. При цьому, ціни на бензин у поляків та литовців знаходяться на рівні білоруських виробників, а російська солярка навіть дешевша за білоруську. Таким чином короткий дефіцит пального на гуртовому ринку споживачі роздрібні навіть не відчули. Думаю, найближчим часом ціни на нафтопродукти не будуть зростати. Що ж стосується більш глобальних прогнозів, то вартість пального в нас на пряму залежить від трьох чинників: вартості сирої нафти, курсу долара та дій уряду. Якщо говорити про вартість сирої нафти – вона в нинішньому році зростає, але доволі повільно. Курс наразі стабільний, а наша влада додаткових податкових навантажень не вводить. Якщо ж ці чинники будуть змінюватися, то, відповідно, і ситуація на ринку нафтопродуктів буде змінюватися. Ціна нафти в першій половині 2016 року була вища ніж в кінці 2015, за останні 10 днів ціна дещо знизилася до показників кінця 2015 року.  Не зважаючи на проблеми із поставками мережа АЗС ОЛАС продовжує стабільно продавати білоруське дизельне пальне та бензини. Також пропонується безнин преміум А-95, який дозволяє водію отримати всю потужність від свого автомобіля.

28.07.2016Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 28.07.2016p. 
На головну сторінку