Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №206 від 22.09.2005p.
Передплатні індекси:
23429 (на 1-6 місяців)
08903 (на рік).
Тел. +38(0362) 62-31-31
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Жовтень 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Листопад 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30


#Знай наших!

Зустрічайте: мільйонна головка сиру від ТМ “КОМО”

Зустрічайте: мільйонна головка сиру від ТМ “КОМО”

Дубенські сировари святкують ювілей

Нещодавно на ВАТ “Дубномолоко” випустили ювілейну, мільйонну (!) головку твердого сиру з початку цього року. Прикметно, що ювіляром став новий сир так званої “елітної” групи під назвою “Континенталь”. Усього ж торгова марка “КОМО” випускає 26 видів твердих сирів. Серед них як відомі (“Російський”, “Голландський”, “Пошехонський”, “Костромський”), так і нові сири “елітної” групи, які теж встигли полюбитися споживачам, - “Тальзітер”, “Шанталь”, “Витязь плюс”, “Преміум”, “Едемір”, “Сметанковий”. Про тенденції розвитку споживання та виробництва сиру в Україні йшлося на семінарі, який влаштувала для журналістів та представників торгівельних закладів і мереж Західна молочна група, яка сьогодні посідає четверте місце в Україні за обсягами виробництва сиру.

“Обід без сиру - це красуня, в якої не вистачає одного ока”, - говорив свого часу відомий французький гастроном. А французи, відомо, знаються на сирі, як ніхто інший. І споживають вони його найбільше – близько 26 кілограмів на одну людину щороку, - у той час як українець споживає за рік усього 2,7 кілограма цього смачного й поживного продукту. Втім, з року в рік ця цифра помітно зростає. В першу чергу, це пов’язано, вважають фахівці, із підвищенням культури харчування українців. Важливо ще й те, що сир надзвичайно корисний для нашого здоров’я – висока концентрація білку і жиру, наявність незамінних амінокислот, вітамінів, солей кальцію і фосфору роблять його неоціненним продуктом. У 100 грамах сиру, залежно від його сорту, міститься 15-27 відсотків білків, 20-32 відсотки жирів. Енергетична цінність 100 грамів сиру становить до 4500 калорій. Між іншим, ті ж французькі вчені прийшли до висновку, що в регіонах з високим рівнем споживання сиру менший рівень серцево-судинних захворювань. Наприклад, у Великобританії рівень смертності від серцево-судинних захворювань утричі вищий, ніж у Франції, а рівень споживання сиру - якраз у три рази менший.

Починалося все з кочівників

Більшість учених вважають, що започаткували виробництво сиру кочові племена Ближнього Сходу. Намагаючись зберегти молоко в тривалих пошуках пасовиськ, вони висушували кобиляче молоко на сонці. З часом вони помітили, що, якщо молоко перевозилося в мішках з козячих або овечих шлунків, то з нього утворювався смачний і запашний продукт, який міг тривалий час зберігати свої властивості. І значно пізніше з’ясувалося, що вся справа – у ферментах, які містяться в шлунках тварин і які й до сьогодні використовують для виготовлення якісних сирів.

Контроль на всіх етапах

Процес виготовлення сучасного сиру, його зовнішній вигляд і смак значно відрізняються від того, що було багато віків тому. Сьогодні термін виробництва більшості сирів становить від двох до шести місяців. Технологічний процес складається з багатьох операцій. А найпершим і чи не найголовнішим етапом, за словами заступника директора компанії “Західна молочна група” з питань якості Леоніда КАНЦЕДАЛА, є заготівля молока. Виявляється, для виготовлення сиру підходить не будь-яке, а лише найякісніше, найкраще молоко. Тому керівництво компанії приділяє неабияку увагу його заготівлі й транспортуванню. Так, з найближчих до заводів заготівельних пунктів молоко доставляється протягом трьох годин (так званого лактаційного періоду), а віддалені пункти облаштовуються сучасним холодильним обладнанням. Крім того, періодично проводяться перевірки ветеринарної, санепідемічної та радіологічної служб.

Протягом усього часу виготовлення за сиром ретельно доглядають. Адже кожну головку слід вчасно помити, обсушити, простежити, щоб не було на поверхні ушкоджень, тріщин, упакувати. Зате такий сир буде добрий на смак, матиме тонкий аромат і одержить найбільшу винагороду - вдячність споживачів. Ось так, контролюючи процес на всіх етапах, і виготовляє торгова марка “КОМО” якісний та поживний сир. Поки що більша частина продукції виробництва Західної молочної групи відправляється на експорт, в основному в Росію (Дубенський молокозавод навіть виготовляє іменний сир “Ярцев” для свого найбільшого споживача в Архангельскій області Росії). Та в компанії переконані, що вже найближчим часом ситуація зміниться, і український сир стануть більше споживати в рідній країні.

Про це варто знати

Щоб повністю проявився смак сиру, його потрібно дістати з холодильника за дві-три години перед подачею на стіл. Цікаво, що ефективність дії сиру на наш організм залежить від часу доби. Так, поживні речовини найбільш повно засвоюються з 9 до 10 години ранку, в цей час, образно кажучи, сир для нас - “золото”.

Сир можна вживати і у складі інших страв, і як самостійну страву. У цьому випадку його обов’язковим супутником має бути вино (французи стверджують, що немає на світі більш вдалої пари). Вино і сир прекрасно доповнюють один одного, підкреслюючи свої смак та аромат.

Крім того, сир можна їсти з будь-яким хлібом. А знавці радять до сирів і нежирне печиво, і чорний хліб, і хрумкі хлібці та крекери.

А стосовно того, чи варто подавати до сиру масло, існують різні думки. Справжні гурмани переконані, що до сиру краще смакує гірчиця. До твердих сирів, крім того, можна подати кріп, селеру, маслини, яблука, а до плавлених - компот, горіхи, банани, виноград, абрикоси. Головне, щоб ці добавки були не надто ароматними, - і тоді вам вдасться від душі насолодитися сиром - цим дивовижним витвором людських рук.

22.09.2005Валентина ХАРИНЮК


Переглядів: 1740

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 836 від 16.11.2017p.
¤ 
Як зміцнити імунітет восени:

Як зміцнити імунітет восени:

4 дієвих способи, які вам сподобаються

Можна довго жалітись на погану погоду, холод та вічні застуди. А можна зміцнити власний імунітет і тоді осінь дійсно буде вам в радість!...

¤ Особливий погляд
«Вестагротех» завзято працює на молочний ренесанс в Україні

«Вестагротех» завзято працює на молочний ренесанс в Україні

Микола КОЗАКЕВИЧ: «Настав час виходити на світові продовольчі ринки не з сировиною, а з «паляницею»

За останні роки молочна галузь України переживає не найкращі часи. Причин цьому чимало: недостатня увага з боку держави, значне підвищення цін на електроенергію та паливо, яке впливає на ціну вироблен...

¤ 
Хто з Рівненщини отримає відстрочку від армії, вирішувала призовна комісія

Хто з Рівненщини отримає відстрочку від армії, вирішувала призовна комісія

На Рівненщині триває осінній призов на строкову службу. Всього до кінця листопада військкомати повинні закликати понад 300 новобранців у віці до 27 років. Більше половини призовників служитимуть у Збр...

¤ 
«Народний фронт» до виборів-2019 готовий

«Народний фронт» до виборів-2019 готовий

«Фронтовики» провели ГУЧНИЙ з’їзд

Здавалося б, банальна історія – партія провела з’їзд. Україна бачила сотні партійних заходів за час незалежності, проте цього разу спричинився справжній політичний фурор. 11 листопада півтисячі делега...






Найпопулярніші 15 статей:

1. Розклад руху приміських та пасажирських потягів [242] (21873)
2. Розклад руху автобусів [253] (19756)
3. Моє місто - найкраще [427] (16335)
4. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (11297)
5. Догляньте мене до смерті [278] (11238)
6. Скрегіт зубами посеред ночі [312] (11063)
7. Коли розпочинати садити городину [599] (10684)
8. Не я б’ю, верба б’є За тиждень - Великдень! [235] (9160)
9. Душ для всіх [432] (8287)
10. Приваблюють і відлякують привиди Тараканівського форту [419] (8237)
11. Кульова блискавка: феномен, який не розгадано [462] (7942)
12. ПАТ “Волинь- Цемент”: [505] (7828)
13. За кордон можна вивезти не більше 50 тисяч доларів! - [205] (7793)
14. Тахінна халва зміцнює кістки та зуби [390] (7724)
15. “Тартак” закликав не бути байдужими [205] (7677)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Як зміцнити імунітет восени: (90)
2. Як пиво впливає на організм людини: (85)
3. Виростити розсаду без ґрунту (81)
4. Хто з ким «дружить» на городі (80)
5. «Ти зможеш, якщо зміг я!» знову на Рівненщині (80)
6. У Рівному вперше відбувся фестиваль з доджболу (80)
7. Євген Пасіч не зіграє у Запоріжжі, (77)
8. Рівненська дзюдоїстка отримуватиме стипендію Президента (77)
9. «Верес» U-21 – «Карпати» U-21 0:1 (76)
10. «Розминка від чемпіона» продовжує крокувати Рівненщиною (73)
11. Відомо, хто буде новою ведучою «Орла и решки» (68)
12. Чого соромиться історія: великі люди, які хворіли ганебними хворобами (68)
13. Померла дочка Людмили Гурченко: причина смерті (67)
14. Як лікувати ячмінь народними засобами (66)
15. Пиріжки як пух (65)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2015 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс