Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №206 від 22.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Олас - якісне пальне

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Вересень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Жовтень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31


#Знай наших!

Зустрічайте: мільйонна головка сиру від ТМ “КОМО”

Зустрічайте: мільйонна головка сиру від ТМ “КОМО”

Дубенські сировари святкують ювілей

Нещодавно на ВАТ “Дубномолоко” випустили ювілейну, мільйонну (!) головку твердого сиру з початку цього року. Прикметно, що ювіляром став новий сир так званої “елітної” групи під назвою “Континенталь”. Усього ж торгова марка “КОМО” випускає 26 видів твердих сирів. Серед них як відомі (“Російський”, “Голландський”, “Пошехонський”, “Костромський”), так і нові сири “елітної” групи, які теж встигли полюбитися споживачам, - “Тальзітер”, “Шанталь”, “Витязь плюс”, “Преміум”, “Едемір”, “Сметанковий”. Про тенденції розвитку споживання та виробництва сиру в Україні йшлося на семінарі, який влаштувала для журналістів та представників торгівельних закладів і мереж Західна молочна група, яка сьогодні посідає четверте місце в Україні за обсягами виробництва сиру.

“Обід без сиру - це красуня, в якої не вистачає одного ока”, - говорив свого часу відомий французький гастроном. А французи, відомо, знаються на сирі, як ніхто інший. І споживають вони його найбільше – близько 26 кілограмів на одну людину щороку, - у той час як українець споживає за рік усього 2,7 кілограма цього смачного й поживного продукту. Втім, з року в рік ця цифра помітно зростає. В першу чергу, це пов’язано, вважають фахівці, із підвищенням культури харчування українців. Важливо ще й те, що сир надзвичайно корисний для нашого здоров’я – висока концентрація білку і жиру, наявність незамінних амінокислот, вітамінів, солей кальцію і фосфору роблять його неоціненним продуктом. У 100 грамах сиру, залежно від його сорту, міститься 15-27 відсотків білків, 20-32 відсотки жирів. Енергетична цінність 100 грамів сиру становить до 4500 калорій. Між іншим, ті ж французькі вчені прийшли до висновку, що в регіонах з високим рівнем споживання сиру менший рівень серцево-судинних захворювань. Наприклад, у Великобританії рівень смертності від серцево-судинних захворювань утричі вищий, ніж у Франції, а рівень споживання сиру - якраз у три рази менший.

Починалося все з кочівників

Більшість учених вважають, що започаткували виробництво сиру кочові племена Ближнього Сходу. Намагаючись зберегти молоко в тривалих пошуках пасовиськ, вони висушували кобиляче молоко на сонці. З часом вони помітили, що, якщо молоко перевозилося в мішках з козячих або овечих шлунків, то з нього утворювався смачний і запашний продукт, який міг тривалий час зберігати свої властивості. І значно пізніше з’ясувалося, що вся справа – у ферментах, які містяться в шлунках тварин і які й до сьогодні використовують для виготовлення якісних сирів.

Контроль на всіх етапах

Процес виготовлення сучасного сиру, його зовнішній вигляд і смак значно відрізняються від того, що було багато віків тому. Сьогодні термін виробництва більшості сирів становить від двох до шести місяців. Технологічний процес складається з багатьох операцій. А найпершим і чи не найголовнішим етапом, за словами заступника директора компанії “Західна молочна група” з питань якості Леоніда КАНЦЕДАЛА, є заготівля молока. Виявляється, для виготовлення сиру підходить не будь-яке, а лише найякісніше, найкраще молоко. Тому керівництво компанії приділяє неабияку увагу його заготівлі й транспортуванню. Так, з найближчих до заводів заготівельних пунктів молоко доставляється протягом трьох годин (так званого лактаційного періоду), а віддалені пункти облаштовуються сучасним холодильним обладнанням. Крім того, періодично проводяться перевірки ветеринарної, санепідемічної та радіологічної служб.

Протягом усього часу виготовлення за сиром ретельно доглядають. Адже кожну головку слід вчасно помити, обсушити, простежити, щоб не було на поверхні ушкоджень, тріщин, упакувати. Зате такий сир буде добрий на смак, матиме тонкий аромат і одержить найбільшу винагороду - вдячність споживачів. Ось так, контролюючи процес на всіх етапах, і виготовляє торгова марка “КОМО” якісний та поживний сир. Поки що більша частина продукції виробництва Західної молочної групи відправляється на експорт, в основному в Росію (Дубенський молокозавод навіть виготовляє іменний сир “Ярцев” для свого найбільшого споживача в Архангельскій області Росії). Та в компанії переконані, що вже найближчим часом ситуація зміниться, і український сир стануть більше споживати в рідній країні.

Про це варто знати

Щоб повністю проявився смак сиру, його потрібно дістати з холодильника за дві-три години перед подачею на стіл. Цікаво, що ефективність дії сиру на наш організм залежить від часу доби. Так, поживні речовини найбільш повно засвоюються з 9 до 10 години ранку, в цей час, образно кажучи, сир для нас - “золото”.

Сир можна вживати і у складі інших страв, і як самостійну страву. У цьому випадку його обов’язковим супутником має бути вино (французи стверджують, що немає на світі більш вдалої пари). Вино і сир прекрасно доповнюють один одного, підкреслюючи свої смак та аромат.

Крім того, сир можна їсти з будь-яким хлібом. А знавці радять до сирів і нежирне печиво, і чорний хліб, і хрумкі хлібці та крекери.

А стосовно того, чи варто подавати до сиру масло, існують різні думки. Справжні гурмани переконані, що до сиру краще смакує гірчиця. До твердих сирів, крім того, можна подати кріп, селеру, маслини, яблука, а до плавлених - компот, горіхи, банани, виноград, абрикоси. Головне, щоб ці добавки були не надто ароматними, - і тоді вам вдасться від душі насолодитися сиром - цим дивовижним витвором людських рук.

22.09.2005Валентина ХАРИНЮК


Переглядів: 42

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 883 від 19.10.2018p.
¤ 
Вирощуємо лісові гриби на присадибній ділянці

Вирощуємо лісові гриби на присадибній ділянці

Вирощувати на присадибній ділянці можна будь-які гриби: і білі, і рижики, і маслюки, кому які подобаються. Щопр...

¤ 

Рівненські пластуни зустрілися із Президентом

Сотня пластунів - представників Пластової оселі «Волошки», що успішно діє в Рівненському районі, побували в Б...

¤ 
У Гвіздівському господарстві – спалах африканської чуми свиней

У Гвіздівському господарстві – спалах африканської чуми свиней

В індивідуальному господарстві у селі Гвіздів на Кореччині виявили африканську чуму свиней....

¤ 
На Рівненщину надійшли УЗД-сканери для районних лікарень області

На Рівненщину надійшли УЗД-сканери для районних лікарень області

19 нових сучасних УЗД-сканерів виробництва компанії Philips, закуплених у рамках реалізації проекту Світового ба...

¤ 
Його величність мед

Його величність мед

Відомі цілителі та лікарі визнавали мед лікарським препаратом від багатьох хвороб. Напоєм молодості називав...

¤ 
В Рівненській області відбувся Європейський тиждень спорту

В Рівненській області відбувся Європейський тиждень спорту

У 2018 році Україна вперше в своїй історії отримала право приєднатися до однієї з наймасовіших ініціатив ЄС у с...





Найпопулярніші 15 статей:

1. Моє місто - найкраще [427] (1111)
2. Секс із мусульманином [271] (982)
3. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (884)
4. Догляньте мене до смерті [278] (790)
5. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (675)
6. Як правильно приймати вітаміни? [749] (632)
7. Якщо у сні приснився вуж [219] (609)
8. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (603)
9. Розклад руху автобусів [253] (603)
10. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (596)
11. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (585)
12. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (573)
13. Завітна земельна ділянка [584] (544)
14. Три помсти княгині Ольги [820] (533)
15. Василь Сухомлинський:«Серце віддаю дітям…» [774] (474)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Цінова ситуація на споживчому ринку області у вересні 2018 року (63)
2. Глава Уряду про бюджетний процес (55)
3. Олег ШАНДРУК: «Бондаренко - вирішив долю матчу» (54)
4. У Рівному відбувся чемпіонат з швидких шахів (54)
5. У трьох ОТГ відбудуться перші місцеві вибори (52)
6. Як у Гутвині Покрову відзначали (52)
7. На Рівненщині танкістів навчали діяти в екстремальних умовах під водою (52)
8. «Влада закриває рота журналістам, щоб і далі грабувати країну», - Вадим Рабінович (51)
9. Вітчим-ґвалтівник (51)
10. Олег Ляшко: «Бідна країна ніколи не зможе подолати корупцію» (51)
11. Ліфтинг-маски (50)
12. За фінансові порушення 136 посадовців Рівненщини притягнуто до відповідальності (50)
13. Коридор Вазарі - найбільша таємниця Флоренції (46)
14. На Рівненщині цьогоріч у 202 жінок виявили рак грудей (46)
15. Перебування на висоті прискорює ріст волосся. Наприклад, коли ви летите в літаку, ваші кучері ростуть вдвічі швидше. (46)






 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс