Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №206 від 22.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Олас - якісне пальне

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Червень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Липень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31


#Знай наших!

Зустрічайте: мільйонна головка сиру від ТМ “КОМО”

Зустрічайте: мільйонна головка сиру від ТМ “КОМО”

Дубенські сировари святкують ювілей

Нещодавно на ВАТ “Дубномолоко” випустили ювілейну, мільйонну (!) головку твердого сиру з початку цього року. Прикметно, що ювіляром став новий сир так званої “елітної” групи під назвою “Континенталь”. Усього ж торгова марка “КОМО” випускає 26 видів твердих сирів. Серед них як відомі (“Російський”, “Голландський”, “Пошехонський”, “Костромський”), так і нові сири “елітної” групи, які теж встигли полюбитися споживачам, - “Тальзітер”, “Шанталь”, “Витязь плюс”, “Преміум”, “Едемір”, “Сметанковий”. Про тенденції розвитку споживання та виробництва сиру в Україні йшлося на семінарі, який влаштувала для журналістів та представників торгівельних закладів і мереж Західна молочна група, яка сьогодні посідає четверте місце в Україні за обсягами виробництва сиру.

“Обід без сиру - це красуня, в якої не вистачає одного ока”, - говорив свого часу відомий французький гастроном. А французи, відомо, знаються на сирі, як ніхто інший. І споживають вони його найбільше – близько 26 кілограмів на одну людину щороку, - у той час як українець споживає за рік усього 2,7 кілограма цього смачного й поживного продукту. Втім, з року в рік ця цифра помітно зростає. В першу чергу, це пов’язано, вважають фахівці, із підвищенням культури харчування українців. Важливо ще й те, що сир надзвичайно корисний для нашого здоров’я – висока концентрація білку і жиру, наявність незамінних амінокислот, вітамінів, солей кальцію і фосфору роблять його неоціненним продуктом. У 100 грамах сиру, залежно від його сорту, міститься 15-27 відсотків білків, 20-32 відсотки жирів. Енергетична цінність 100 грамів сиру становить до 4500 калорій. Між іншим, ті ж французькі вчені прийшли до висновку, що в регіонах з високим рівнем споживання сиру менший рівень серцево-судинних захворювань. Наприклад, у Великобританії рівень смертності від серцево-судинних захворювань утричі вищий, ніж у Франції, а рівень споживання сиру - якраз у три рази менший.

Починалося все з кочівників

Більшість учених вважають, що започаткували виробництво сиру кочові племена Ближнього Сходу. Намагаючись зберегти молоко в тривалих пошуках пасовиськ, вони висушували кобиляче молоко на сонці. З часом вони помітили, що, якщо молоко перевозилося в мішках з козячих або овечих шлунків, то з нього утворювався смачний і запашний продукт, який міг тривалий час зберігати свої властивості. І значно пізніше з’ясувалося, що вся справа – у ферментах, які містяться в шлунках тварин і які й до сьогодні використовують для виготовлення якісних сирів.

Контроль на всіх етапах

Процес виготовлення сучасного сиру, його зовнішній вигляд і смак значно відрізняються від того, що було багато віків тому. Сьогодні термін виробництва більшості сирів становить від двох до шести місяців. Технологічний процес складається з багатьох операцій. А найпершим і чи не найголовнішим етапом, за словами заступника директора компанії “Західна молочна група” з питань якості Леоніда КАНЦЕДАЛА, є заготівля молока. Виявляється, для виготовлення сиру підходить не будь-яке, а лише найякісніше, найкраще молоко. Тому керівництво компанії приділяє неабияку увагу його заготівлі й транспортуванню. Так, з найближчих до заводів заготівельних пунктів молоко доставляється протягом трьох годин (так званого лактаційного періоду), а віддалені пункти облаштовуються сучасним холодильним обладнанням. Крім того, періодично проводяться перевірки ветеринарної, санепідемічної та радіологічної служб.

Протягом усього часу виготовлення за сиром ретельно доглядають. Адже кожну головку слід вчасно помити, обсушити, простежити, щоб не було на поверхні ушкоджень, тріщин, упакувати. Зате такий сир буде добрий на смак, матиме тонкий аромат і одержить найбільшу винагороду - вдячність споживачів. Ось так, контролюючи процес на всіх етапах, і виготовляє торгова марка “КОМО” якісний та поживний сир. Поки що більша частина продукції виробництва Західної молочної групи відправляється на експорт, в основному в Росію (Дубенський молокозавод навіть виготовляє іменний сир “Ярцев” для свого найбільшого споживача в Архангельскій області Росії). Та в компанії переконані, що вже найближчим часом ситуація зміниться, і український сир стануть більше споживати в рідній країні.

Про це варто знати

Щоб повністю проявився смак сиру, його потрібно дістати з холодильника за дві-три години перед подачею на стіл. Цікаво, що ефективність дії сиру на наш організм залежить від часу доби. Так, поживні речовини найбільш повно засвоюються з 9 до 10 години ранку, в цей час, образно кажучи, сир для нас - “золото”.

Сир можна вживати і у складі інших страв, і як самостійну страву. У цьому випадку його обов’язковим супутником має бути вино (французи стверджують, що немає на світі більш вдалої пари). Вино і сир прекрасно доповнюють один одного, підкреслюючи свої смак та аромат.

Крім того, сир можна їсти з будь-яким хлібом. А знавці радять до сирів і нежирне печиво, і чорний хліб, і хрумкі хлібці та крекери.

А стосовно того, чи варто подавати до сиру масло, існують різні думки. Справжні гурмани переконані, що до сиру краще смакує гірчиця. До твердих сирів, крім того, можна подати кріп, селеру, маслини, яблука, а до плавлених - компот, горіхи, банани, виноград, абрикоси. Головне, щоб ці добавки були не надто ароматними, - і тоді вам вдасться від душі насолодитися сиром - цим дивовижним витвором людських рук.

22.09.2005Валентина ХАРИНЮК


Переглядів: 36

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 869 від 13.07.2018p.
¤ 
Смертельне поранення

Смертельне поранення

На Рівненщині помер поліцейський, якого вилами поранив п’яний чоловік. Олександру Гордійчуку, інспектору групи реагування патрульної поліції Дубенського відділу поліції, було 25 років. Молодий правоох...

¤ 

Викладач карате отримав подяку Прем’єр-міністра України

Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко вручив для Анатолія ­Гірака почесну нагороду – подяку від Прем’єр-міністра України....

¤ 
Стартували жнива:

Стартували жнива:

«МРІЯ» збирає врожай

На українських нивах розпочалась найгарячіша пора – аграрії приступили до жнив. З кожним роком погода все частіше вносить свої корективи у плани хліборобів, не став винятком і 2018-ий. Яких результаті...

¤ 
Купальська ніч на Рівненщині: співи, танці та традиційна ватра

Купальська ніч на Рівненщині: співи, танці та традиційна ватра

Цими вихідними у селі Буща Здолбунівського району пройшов обласний відкритий етно-еко фестиваль «Буща Папороть»....

¤ 
Переїхав трактором рідну матір

Переїхав трактором рідну матір

Смертельна дорожньо-транспортна пригода сталася восьмого липня, близько о пів на п’яту вечора у селі Заозер’я....

¤ Технології ХХІ століття
Іван ЧЕРНОМОРЕЦЬ: «Вуличне освітлення стане «розумним»

Іван ЧЕРНОМОРЕЦЬ: «Вуличне освітлення стане «розумним»

КП «Міськсвітло» працює на економію електроенергії та підвищення безпеки на вулицях і в дворах Рівного

Вуличне освітлення та дорожня інфраструктура можуть бути якісними та економними водночас. У багатьох європейських містах уже діє практика «розумного» освітлення вулиць. Така система дозволяє економити...






Найпопулярніші 15 статей:

1. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (671)
2. Чи все добре у рівненському «будівельному королівстві»? [862] (658)
3. Догляньте мене до смерті [278] (618)
4. Розклад руху приміських та пасажирських потягів [242] (606)
5. Секс із мусульманином [271] (536)
6. Моє місто - найкраще [427] (513)
7. Розклад руху автобусів [253] (509)
8. Папороть виганяє з дому чоловіків, а цибуля - негативну енергію [201] (448)
9. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (440)
10. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (393)
11. Стогін покотився яром [862] (326)
12. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (325)
13. Гірше звіра… [861] (309)
14. Олександр Данильчук: «Проблемні питання в раді треба вирішувати до сесії» [862] (282)
15. Хто цього року отримав звання найспортивнішої сім’ї Рівненщини? [862] (276)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Платне кохання (94)
2. Загинув під колесами автобуса (94)
3. Костопільчанин наніс ножове поранення (90)
4. Слідчі дії відносно власниці турагентства тривають (88)
5. Соліст Rammstein вперше відреагував на чутки про роман зі Світланою Лободою (85)
6. На Рівненщини знищили понад тисячу нарковмісних рослин (85)
7. У Рівному затримали наркозбувача (85)
8. Нерухомість Рівненщини поповнила місцеві бюджети майже на 29 млн гривень (82)
9. У Рівному на подвір’ї вибухнула граната (80)
10. Спіткнувшись, вистрелив у людину (80)
11. Стартували жнива: (74)
12. Іван ЧЕРНОМОРЕЦЬ: «Вуличне освітлення стане «розумним» (72)
13. У сфері застосування РРО - нові перспективи (72)
14. Яким був Василь Червоній? (72)
15. Переїхав трактором рідну матір (70)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс