Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №771 від 11.08.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Ароматична дієта:

Ароматична дієта:

Що нюхати, щоби схуднути

Скільки сьогодні у світі дієт для схуднення? Ніхто точно не знає, але всі напевно думають, що багато - і це так. Таких дієт може бути стільки ж, скільки охочих схуднути, бо людина завжди і до всього доходить шляхом експерименту, в тому числі і над собою: варто лише прибрати з раціону який-небудь продукт, або замінити його іншим - і нова дієта готова до використання.

Проте більшість людей вважають за краще користуватися готовими розробками, і прагнуть повторити успіх тих, хто зумів позбутися зайвих кілограмів, не враховуючи того, що ми всі різні.

Дуже багато дієт передбачають такі обмеження в харчуванні, які приносять більше шкоди, ніж користі: в них мало не тільки калорій, але і поживних речовин, необхідних організму - а організм цього не пробачає. Як тільки дієта закінчується, він починає активно набирати вагу знову, прагнучи повернутися в комфортний стан - звичайно, в психологічному сенсі, тому що зайві кілограми і жирові відкладення навряд чи додають комфорту нашому тілу.

Серед безлічі дієт є і така, яка не передбачає особливих обмежень в їжі: кажуть, що нею користувалися давні китайці - і чоловіки, і жінки, - вони підтримували здорову вагу за допомогою запахів, і назва у цієї дієти відповідно - ароматична.

Сучасні фахівці, вивчаючи механізм набору зайвої ваги, давно помітили, що зайві кілограми швидко набирають люди, які втратили здатність розрізняти запахи, або сприймають їх дуже слабо. Пояснюється це просто: «рішення» про те, ситі ми чи голодні, приймає не шлунок, а мозок - адже сигнали від нюхових рецепторів надходять в нього дуже швидко. Чим більше ароматів, тим більше їжі - приблизно так «розуміє» центр насичення, що знаходиться в гіпоталамусі, і організм одержує сигнал про те, що з’їдено достатньо.

Запахи, особливо приємні, мають заспокійливу дію на мозок. Ароматична дієта пропонує використовувати запахи для зниження апетиту, і до того ж позбавляє від стресу, так що «заїдати» стає нічого.

Звичайно, вдихати слід не ті запахи, які нас дратують і викликають виділення слини, як смажена курка, картопля фрі, солодка випічка з маслом - аромати повинні бути приємними, але нейтральними. Приміром, такий продукт, як прянощі, ми не їмо в чистому вигляді і кожен день, але їх запахи нам часто подобаються: кориця, ваніль, фенхель, аніс, м’ята, цедра лимона і апельсина - приємних ароматів багато.

Одне з найдієвіших поєднань, що знижують апетит - це аромати банана, зеленого яблука, м’яти та ванілі. Банан і яблуко (по невеликому шматочку) треба подрібнити, додати вимите і дрібно нарізане листя м’яти, трохи ванильної есенції, і все це прогріти на сковорідці - аромат буде таким, що ви забудете, що були голодні, як вовк, але поїсти вам все ж захочеться - що-небудь «легке», на зразок фруктового салату або свіжого йогурту.

Ароматична дієта - начебто і не дієта зовсім, а просто певна техніка зниження апетиту, що дозволяє навчитися з’їдати набагато менше, ніж зазвичай, без мук і голодувань. Аромати запашних трав, прянощів і екстрактів треба вдихати перед їжею і під час неї - тоді маленька порція стане цілком достатньою.

Якщо робити так протягом усього дня, при цьому дотримуючись режиму харчування, то ввечері можна не вечеряти зовсім - апетит зменшиться.

Звичайно, не можна сказати, що ароматична дієта - легке заняття. Треба зробити собі інгалятор з ароматичними травами та ефірними маслами, і вдихати запахи кожен раз, як тільки захочеться влаштувати собі позачерговий перекус. Якщо ж зайвих кілограмів багато, то дихати ароматами доведеться до 300 разів на день - так рекомендують деякі фахівці, але це, швидше за все, теорія...

А ось міняти запахи дійсно слід, інакше ваш нюх до них звикне, і дієта стане неефективною.

І ще - перш ніж почати їсти, спробуйте кілька хвилин вдихати аромат їжі - для цього вона повинна бути гарячою. Не дивно, що найчастіше жінки, та й чоловіки теж, об’їдаються холодними закусками, бутербродами і солодощами, а не супами або соусами.

В одному з найвідоміших університетів США фахівці в області харчування розробили ще одну дієту, також названу ароматичною, і її принцип теж нескладний. Продукти треба розділяти так, щоб в одній страві було якомога менше різних смаків і ароматів (звичайно, до овочів, фруктів та зелені цей принцип можна не застосовувати) - це теж знижує апетит.

Наприклад, якщо ми візьмемо жменю свіжих, нічим не приправлених горіхів, то зможемо з апетитом з’їсти десь половину, решту горішків будемо доїдати вже «на автоматі». Але якщо ці ж горішки посолити, а іншу частину посипати цукром, то можна з’їсти і першу жменю, і другу, і потягнутися за добавкою - хоча калорій ви отримаєте більш ніж достатньо.

Так що в дієту повинні входити продукти однієї категорії, і краще розділити меню по тижнях - так, щоб у нього були включені основні продукти і страви з ними.

Наприклад, якщо одним з основних продуктів тижня буде шпинат, то можна скласти таке меню на день:

Вранці - простий омлет, салат зі свіжого шпинату і грінки, другий сніданок - йогурт зі шпинатом і печиво; обід - відварна (запечена) курка і салат зі шпинату , вечеря - макарони зі шпинатом і сиром.

Крім шпинату, основними продуктами тижня можуть бути риба, цитрусові, будь-які зелені листові овочі, на другий тиждень - кабачки, цибуля, гриби, морква, помідори, солодкий перець тощо. Дотримуватися дієти треба місяць, і через кілька місяців можна її повторити, а можна взагалі зробити своє харчування більш простим - чим менше продуктів ми будемо змішувати за один прийом їжі, тим краще.

Ароматична дієта буде ефективніша, якщо використовувати більше улюблених ефірних олій - виберіть той аромат, який вам більше подобається. Деякі олії діють на апетит і вагу тіла побічно - наприклад, олія герані має заспокійливу дію, знімає стрес і покращує настрій, стимулює вироблення жіночих статевих гормонів, тим самим підтримуючи гормональну рівновагу - всі ці дії сприяють зниженню апетиту в цілому.

А така рослина, як фенхель, з давніх часів використовувалося для придушення почуття голоду. Ефірна олія з фенхеля відмінно доповнить ароматичну дієту, додасть легку сечогінний дію і виведе з організму зайву рідину.

11.08.2016



Рівне-Ракурс №10 від 11.08.2016p. 
На головну сторінку