Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №264 від 02.11.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Індійське свято

Ритуальні танці навколо торта

Ритуальні танці навколо торта

Рівненські крішнаїти святкували Говардхану-пуджу

Головним ритуальним атрибутом свята став торт з “людськими рисами обличчя”, навколо якого рівненські крішнаїти танцювали та загадували найпотаємніші бажання. Натанцювавшись досхочу, віруючі розпочали святкову трапезу - торта за кілька хвилин не стало...

Після колективного співу баджан (молитов на санскриті і хінді) навпроти вівтаря Крішни та ведичної лекції до зали занесли торт, прикрашений бананами та оливками. На ньому застигло усміхнене обличчя Крішни.

- Торт символізує священну гору Говардхану, яка знаходиться в Індії, - розповів кореспонденту “Рівне-Ракурсу” відданий Аді-Карта (Андрій Шипіленко). - Згідно зі священними писаннями Бхагават-Гіти, п’ять тисяч років тому бог Крішна на околиці невеличкого індійського міста Матхура своєю енергією створив гору із соковитою травою та плодючими деревами, щоб віруючі могли віддавати шану землі та священній тварині - корові, й славити Бога.

На свято Говардхана-пуджа віддані з усього світу намагаються відвідати Індію. Вони протягом шести годин танцюють навколо священної гори, приносять у дар плоди осіннього врожаю (між іншим, жодного камінця не можна брати зі священної гори Говардхана, хіба що - на його місці лишити шматок золота такої ж ваги).

Однак, поїхати рівнянину в Індію - погодьтеся, дороге задоволення. Тому місцеві крішнаїти, аби вийти із цієї складної ситуації, печуть торт, який і символізує священну гору.

Насправді дуже цікаво спостерігати за ритуальними танцями крішнаїтів. І хоч Говардхана-Пуджа скінчилася, однак, служіння Крішні у ведичному храмі Рівного продовжується. Щоб побачити індійську культуру в українському форматі, варто просто завітати у неділю до ведичного храму, який знаходиться в обласному центрі на вулиці Петра Могили, 20.

02.11.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 02.11.2006p. 
На головну сторінку