Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №206 від 22.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Готуйся до змін

Анальгін і Но-Шпу

купуватимемо без рецепта

Нагадаємо, що з 20 жовтня цього року більшість лікарських препаратів в аптеках можна буде купити тільки за наявності рецепта з підписом лікаря. Це стосується в першу чергу антибіотиків, гормональних препаратів, знеболювальних і жарознижувальних засобів, а також тих, до яких виникає звикання. Остаточний список безрецептурних препаратів буде офіційно оприлюднено наприкінці тижня.

Такий указ дав міністр охорони здоров’я України, задля того, щоб призупинити неконтрольований прийом ліків та самолікування. Хоча більшість українців сприйняли указ міністра Миколи Поліщука скептично, але до нововедення в нашій області вже готуються.

Нещодавно заступник начальника рівненського обласного управління охорони здоров’я Олег УШКЕВИЧ на черговій медичній колегії наголосив, що лікувальні заклади області вже забезпечуються необхідними рецептурними бланками.

Згідно з новим указом, перед тим, як купити ті чи інші ліки, потрібно буде завітати до лікаря. В разі видачі рецепту ви зможете скористатися ним лише один раз - в аптеці на ньому буде ставитися печатка “відпущено”.

Міністр охорони здоров’я Микола Поліщук переконаний, що цей указ діє в інтересах пацієнта. Втім, такий відпуск ліків може вдарити по зайнятості населення та на переповнення поліклінік пацієнтами. Адже тепер людині доведеться кидати все й бігти спочатку в поліклініку за рецептом, а потім уже в аптеку. Однак, практика покаже, чи доцільно було впроваджувати таке нововедення.

А тим часом...

Доки не впровадили закон у дію, люди вже сьогодні починають скуповувати в аптеці ліки. Олег Ушкевич зазначив, що це нормальне явище. Адже, як тільки люди почують, що згодом подорожчає цукор - купують його мішками, бензин - каністрами. Так і ліки...

- А втім, наша країна повинна звикнути до того, що ліки виписуватимуться в більшості за рецептом - задля безпеки пацієнта, - зазначив пан Ушкевич.

22.09.2005Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 22.09.2005p. 
На головну сторінку