Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №782 від 27.10.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Рятуймо освіту!

Рятуймо освіту!

Голова комісії Рівненської обласної ради з гуманітарних питань, Алла Черній розповіла, чому небезпека для освіти з’явилася саме зараз. Річ у тім, що на сьогоднішній день з державного бюджету фінансуються усі поточні видатки освіти, а саме заробітна плата педагогічних та технічних працівників, оплата комунальних послуг, енергоносіїв та харчування. В 2017 році Кабінет міністрів пропонує утримувати приміщення шкіл та технічний персонал за рахунок грошей місцевих бюджетів. Що це означатиме на практиці?

Рівне та декілька міст області напевно зможуть собі дозволити таку «розкіш», як нормальне утримання закладів освіти. Але їм буде не так вже й просто, бо доведеться скорочувати видатки на інші статті витрат. Однак справжня біда буде в селах та маленьких містечках з їх мізерними бюджетами. Тобто, грошей немає, а школу потрібно утримувати. Насправді це страшна ситуація. В сільській місцевості мешкає більшість населення Рівненщини і закриття сільських шкіл є злочином. Тому, коли стало відомо про таку ініціативу уряду, наша депутатська комісія вирішила: «звернутися до Президента України, голови Верховної ради та прем’єр-міністра щодо неприпустимості ухвалення пропонованих законопроектом від 15.09.2016 року № 5131 змін до Бюджетного кодексу України».

Хочу сказати, що ситуація з тими нововведеннями, які уряд запропонував у проекті державного бюджету на наступний рік, є дійсно небезпечною для основ життя більшості населення України. Фактично, ми маємо грубе порушення Закону України «Про вищу освіту» Кабінетом міністрів, в якому чітко зазначено, що мінімальний розмір стипендій не може бути нижчим за прожитковий мінімум. В нас він, нажаль, суттєво нижчий. Немає в проекті бюджету жодної гривні на будівництво житла для вчителів. Я вдячна колегам-депутатам з різних фракцій, які не є членами нашої комісії, за те, що вони приходять до нас і пропонують варіанти вирішення цих болючих проблем. Добре, що сьогодні обласна стає тим органом місцевого самоврядування, який бореться за права простих людей. Мене, як педагога, також надихає те, що наші колеги-освітяни підтримують нас у цій боротьбі. Нещодавно пройшов Освітянський форум, на якому були присутні педагоги з Костопільского, Березнівського та Сарненського районів. На ньому було прийняте звернення до Верховної ради з вимогою забезпечити можливість нормального розвитку галузі. Думаю, що спільними зусиллями нам вдасться не допустити руйнування української освіти.

27.10.2016Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 27.10.2016p. 
На головну сторінку