Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №785 від 17.11.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як швидко зварити буряк

Як швидко зварити буряк

Здавалося б, що складного в тому, щоб зварити буряк? Та начебто нічого.

Налив води, поклав туди коренеплоди і вари собі. Однак багато господинь, просто не знають, як швидко зварити буряк.

Традиційно, щоб зварити буряк, його кладуть у холодну воду, ставлять каструлю на вогонь, чекають закипання і вже в киплячій воді варять коренеплод 2-3 години. Чим овоч крупніше, тим більше часу витрачається.

Але можна зварити буряк за годину. Для цього його потрібно просто покласти у вже киплячу воду. Час варіння в даному випадку скорочується.

Є ще один прискорений спосіб варіння коренеплоду (процес займає всього 40-50 хвилин) — застосування перепадів температури. Саме його використовують у своїй практиці професійні кулінари. Після півгодинного кип’ятіння буряків рідину зливають і заливають продукт холодною водою. Чим вода холодніше, тим краще. Завдяки перепаду температур буряк швидше готується.

Якщо треба зварити буряк дуже швидко, все зробити буквально за 15-25 хвилин. Хоча, як переконують деякі дієтологи, овоч втратить багато поживних речовин.

Для цього необхідно підібрати велику каструлю, залити коренеплоди водою так, щоб її рівень був на 8-10 сантиметрів вище, поставити посуд на максимальний вогонь на 15 хвилин. При цьому не зменшувати вогонь, та не накривати каструлю кришкою. Потім треба злити воду і влаштувати бурякам крижаний «душ», під яким вони повинна постояти хвилин 5-10. Продукт готовий!

Порівняно швидкий та найбільш ефективний спосіб приготування буряка — запекти її в духовці або мікрохвильовій печі. Технологія досить проста. Кожен буряк необхідно загорнути у фольгу і покласти в заздалегідь розігріту (до температури 190°С) духовку на півгодини. Але час тут, звичайно, залежить від розмірів буряків. Якщо вони дуже великі, то 30 хвилин може і не вистачити, тоді потрібно буде запікати трохи довше.

Хитрощі:

– Буряк завжди набагато легше чистити, якщо процес його варіння закінчувати холодним «душем».

– Для збереження вітаміну С буряки краще запікати, а не варити. Під час перебування цього коренеплоду у воді з температурою вище 190 °С цей вітамін повністю руйнується.

– Під час приготування салатів і вінегретів, обов’язковим інгредієнтом яких є буряк, потрібно пам’ятати, що смак цих страв вийде набагато вишуканішим, якщо буряк буде досить солодким. Перевага тут а запіканням.

– Перед тим як варити буряк потрібно ретельно вимити, але ні в якому разі не чистити. Інакше можна отримати водянистий продукт з втратою великої кількості бурякового соку.

17.11.2016



Рівне-Ракурс №10 від 17.11.2016p. 
На головну сторінку