Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №789 від 19.12.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Які основні правила проведення платежу пластиковою картою через POS-термінал в магазині і в ресторані?

У яких випадках потрібно підпис власника картки, а в яких - ні? В яких випадках продавець може зажадати пред'явлення документів, що засвідчують особу? Що ще потрібно знати власнику картки про цю операцію?

Працівники торговельних точок навчаються навичкам роботи з POS-терміналами при установці даного обладнання Купить POS - терминал. У разі виникнення необхідності оплати покупок за допомогою платіжної картки, працівник торгової точки проводить банківською платіжною карткою клієнта через пристрій читання магнітної смуги картки і набирає на основній клавіатурі терміналу суму проведеної операції. Якщо оплата дозволена, то через деякий час термінал надрукує подвійний чек із зазначенням суми угоди, реквізитів картки клієнта, дати операції і коду авторизації. Працівник перевіряє чек на збіг надрукованих реквізитів платіжної картки клієнта і даних, вибитих на самій картці, - вони повинні збігатися.

Після цього власник карти розписується на чеку. Одна копія чека передається клієнту, друга залишається у працівника торгової точки. Наявність чека у працівника є підтвердженням факту проведення операції.

Якщо операція проводиться в казино або є оплатою грального бізнесу, лотереї, то співробітник на спеціально відведеному місці ручкою записує цифри попередньо надрукованого БІН-а (4 цифри, нанесені на лицьову сторону карти друкарським способом як елемент дизайну), які повинні збігатися з 4 першими цифрами номера платіжної картки. Найчастіше при оплаті за допомогою платіжної картки її власник повинен ввести на POS-терміналі пін-код.

Працівник торгової точки може попросити клієнта, який бажає розплатитися за допомогою платіжної картки, надати документ, що засвідчує особу. Це робиться з метою безпеки. Співробітник торгової точки повинен в обов'язковому порядку вимагати пред'явлення таких документів у разі, якщо на картці є явні ознаки підробки карти, магнітної смуги, терміну дії карти і підпису, а також передбачається спроба використання платіжної картки, виданої на чуже ім'я.

При виявленні даних невідповідностей і при наявності явних ознак підробки картки, вона вилучається працівником торговельної точки і передається в банк.

19.12.2016



Рівне-Ракурс №10 від 19.12.2016p. 
На головну сторінку