Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №791 від 29.12.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Обласна рада – підсумки 2016 року

Обласна рада – підсумки 2016 року

Рік, що минає, став для нашої обласної ради першим роком для нової «постреволюційної» депутатської каденції. Нові політичні сили прийшли до обласної ради. Наскільки, в реальності, змінилася ситуація в нашому обласному парламенті, ми вирішили дізнатися у депутата обласної ради, а в недалекому минулому, голови цієї ж ради Михайла Кириллова.

Дійсно, ситуація в суспільстві змінилася. Якщо після виборів 2010 року, в обласній раді регіонали мали повний контроль, і ми, депутати від демократичних партій були позбавленні взагалі якогось впливу на прийняття рішень, то після виборів 2015 року ситуація виглядала вже інакше. Жодна з фракцій нинішньої обласної ради не має можливості одноосібно проводити потрібні їй рішення. На мою думку, це добре, бо диктат однієї політичної сили в обласній раді «ми вже проходили», і ні до чого доброго це не привело. Однак, сьогодні ситуація в Рівненській обласній раді дуже непроста, я б сказав, навіть, доволі негативна. Що я маю на увазі. Тут утворився такий собі широкий провладний блок, в який увійшли, на перший погляд, непримиренні політичні вороги: БПП «Солідарність», «Батьківщина» та «Свобода». Я вже не раз говорив – на всеукраїнському рівні ці політичні сили є непримиренними ворогами, а в стінах Рівненської обласної ради вони фактично створили коаліцію. Така ситуація, на мою думку, серйозно шкодить розвитку місцевого самоврядування області. Фактично, коаліція приймає рішення, потрібні адміністрації, а рада – орган, що представляє інтереси виборців.

Пане Михайле, то виходить, що депутати, які не належать до коаліції, не мають можливості ефективно працювати в обласній раді?

Я б так не сказав. Якщо ти вже йдеш до обласної ради, то потрібно розуміти, що треба відстоювати інтереси виборців, незалежно від того, чи ти в коаліції, чи в опозиції. Це реально. Є депутатські комісії, в яких вирішується багато питань, від яких залежить життя області. Так, наша комісія з економічних питань та комунальної власності працює активно і, я б сказав, ефективно, бо на першому місці в роботі комісії не партійні «договорняки», а вирішення реальних проблем області. Хоча, на мою думку, так працюють далеко не всі постійні комісії Рівненської обласної ради. Більше всього нарікань на комісію з питань екології та природокористування, яку очолює представник «Свободи», пан Валявка. Фактично, саме через цю комісію проходять без будь-яких ускладнень та зайвих питань «бурштинові проекти». І таке буває в нашій обласній раді. В цілому ж я думаю, що за 2016 рік не вдалося зробити серйозних кроків по завершенню перетворення обласної ради з «відділу РОДА» на повноцінний представницький орган місцевого самоврядування.

29.12.2016Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 29.12.2016p. 
На головну сторінку