Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №801 від 16.03.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Володимир РОГОВ: «Не можна змішувати державні інтереси з особистою вигодою»

Володимир РОГОВ: «Не можна змішувати державні інтереси з особистою вигодою»

Після зустрічі з Олегом Роговим читаю і перечитую інтерв’ю його батька Володимира Рогова - «Екологія довкілля та ерозія влади», опубліковане в тижневику «Рівне-Ракурс» 19 квітня 2007 року. Вчений-гідротехнік бачить між ними прямий зв’язок. Пропоную нашим читачам фрагменти записаного мною діалогу з Володимиром Михайловичем. Навіть побіжного ознайомлення з ними достатньо, аби переконатись у тому, що за останні десять років нічого суттєво не змінилося в державній природоохоронній політиці, внаслідок чого екологічна ситуація в країні продовжує лише загострюватися, а це вже - пряма загроза життю та здоров’ю нації.

• «Найбільше мене турбує різке падіння науково-технічного рівня вирішення екологічних проблем. Сьогодні ми не можемо похвалитися практичними здобутками наших вчених. Ефект наукових досліджень у багатьох захищених докторських і кандидатських дисертаціях - нульовий, наукові звання купуються. Наука в університетах без державної підтримки зникла, а галузеві науково-дослідні інститути продаються, за правильною і влучною оцінкою лідера БЮТ Юлії Тимошенко, як будиночки…»

• «Заощаджувати бюджетні кошти на проектуванні екологічних систем, на мою думку, все одно, що економити на прицілюванні при пострілі».

• «Наші вчені мають багато оригінальних екологічних розробок, якими цікавляться і які застосовують в Україні та за її межами. Водночас деякі вітчизняні підприємства необдумано укладають угоди із закордонними фірмами на впровадження їх аналогів. Таким чином, замість того, щоб розвивати вітчизняну науку, ми фінансуємо розвиток західної науки. Можливо, наше обладнання не так яскраво пофарбоване, але воно надійне. Цього достатньо, щоб наші гроші залишалися в Україні і працювали на державу, а не примножували прибутки іноземних компаній. Успіх породжує успіх, коли гроші йдуть до грошей, не покидаючи Україну».

• «Тільки міцний союз політики, економіки та науки дозволить успішно вирішувати екологічні проблеми України».

• «Чиновникам не можна змішувати державні інтереси, інтереси громади, яка їх обрала, з особистою вигодою. Держава, як і громада, повинна процвітати в цілому. Коли ж досягають успіху окремі особи, ціле руйнується».

Прикладів цьому вистачає. Так, 30 травня минулого року на території місцевого полігону твердих побутових відходів на Львівщині після завершення гасіння пожежі стався зсув сміття, внаслідок чого загинуло троє рятувальників. Трагедія в Грибовичах викликала громадське обурення діями мера Львова, який роками блокує будівництво сміттєпереробного заводу та всіляко перешкоджає вирішенню цієї проблеми. Петиція про відставку Садового швидко набрала необхідну кількість голосів.

Буквально через кілька днів після пожежі на полігоні академік Володимир Рогов запропонував програму невідкладних заходів, які потрібно здійснити для врегулювання проблеми Грибовицького сміттєзвалища. Реалізація цієї програми, яка є квінтесенцією майже піввікового наукового і практичного досвіду Володимира Михайловича, дозволить, на думку вченого, запобігти виникненню подібних аварійних ситуацій.

Але я не впевнений, що з програмою Рогова ознайомився прем’єр Володимир Гройсман, який 27 січня цього року спеціально приїхав до Львова, щоб допомогти «визволити» місто від сміття. Грибовицька трагедія стала для влади не уроком обережного поводження з твердими побутовими відходами, а політичною технологією по знешкодженню суперника діючого гаранта на майбутніх президентських виборах.

16.03.2017



Рівне-Ракурс №10 від 16.03.2017p. 
На головну сторінку